U POTRAZI ZA REŠENJEM PROBLEMA

Teški momenti u životu svakog od nas traže ponekad i pomoć stručnjaka. Kako napraviti pravi izbor, odnosno kako odabrati psihologa koji je baš po našim merama i koji je stručan za rešavanje baš našeg problema, pitanje je sa kojim se sreće svako ko pomisli da u bezizlaznim situacijama postoji tračak nade u vidu pomoći stručnog lica.

 

Dođe trenutak u životu kada situacije krenu da izmiču kontroli i sve što poželimo je da konsultujemo psihologa, jer je to prava osoba sa kojom može da se porazgovara i koja će nas razumeti bez ikakvih osuda. Pitanje koje se prvo nameće kada pomislimo na savet stručnjaka jeste kako odabrati pravog, nekog ko će sasvim shvatiti sve naše muke.

kako odabrati psihologa

Ovo su neki od saveta koji mogu pomoći da se odabere psiholog po našoj meri.

Preporuka

Na početku preporuka je najbitnija. To znači da vam ljudi u koje imate poverenje predlože određeno stručno lice za pomoć oko problema koji vas tišti. Dakle, poverenje pre svega, a onda savet osobe, bilo da je reč o partneru, rođaku, kolegi ili prijatelju, koja će vas uputiti pravom psihologu. Za prvi susret sa njim, budite slobodni da pozovete tu osobu koja ga je preporučila da pođe sa vama. Tako ćete lakše započeti niz pitanja upućenih psihologu, a poverenje koje ste godinama stekli u tu blisku osobu, preneće se i na stručno lice.

Izbor specijaliste

Ukoliko imate dublji, naizgled teško rešivi problem, raspitajte se za specijalizovane stručnjake iz oblasti psihologije i psihoterapije. U skladu sa mukama koje su vas pritisle, pronađite jednog od lekara koji se dosadašnjim iskustvom i znanjem potvrdio u usko specijalizovanoj oblasti psihologije, a koji će vaše probleme tretirati na efikasan način. Ako se borite sa ozbiljnim stanjima, poput psihoza, depresija, napada panike i akumuliranog stresa, neophodno je da angažujete nekog ko je u lečenju ovakvih stanja prethodno imao dobre rezultate. Polje psihološkog delovanja dovoljno je široko, pa je nemoguće da svi stručnjaci budu kompetentni baš za sva pitanja i probleme. Zbog toga je potrebno biti oprezan i usmeriti rešenje sopstvenog problema ka specijalisti za njega.

Telefonski razgovor

Poziv psihologu je jedan od načina da intuitivno osetite osobu kojoj ćete poveriti rešavanje problema. Kroz telefonski razgovor i obrazlaganje problema kako biste utvrdili mogući tretman, otkrijte kakvi su. Da li se dobro osećate dok razgovarate sa njim? Da li vas je određenim pitanjima zaintrigirao ili je na neki način ostavio pozitivan prvi utisak? Ovo su neka od pitanja koja sebi možete postaviti posle završenog telefonskog razgovora, a pre konačne odluke. Takođe, osim ovih, slobodni ste da i vi njega pitate tokom razgovora. Primeri:

Koji je vaš životni stil? Ovo pitanje je od vitalnog značaja, jer bez obzira na činjenicu da se neko predstavlja kao izuzetan stručnjak, njegov stil života je možda dijametralno suprotan vašem. Pokušajte da otkrijete kako se on ponaša kada je nasamo sa pacijentom. Da li ćete rešavati određene zadatke ili će se sve završavati razgovorima?

Da li imate iskustva u rešavanju mog problema? Ovo je takođe važno pitanje, jer je jača sigurnost i poverenje koje se stiče u stručnjaka onda kada je on veoma iskusan u tretiranju problema poput vašeg.

Odnos sa psihologom

Odnos koji se gradi između stručnjaka i pacijenta mnogo je važniji od biografskih referenci psihologa. Njegova stručnost i obrazovanje pružilo mu je da ima bogat rečnik i da je sugestivan prilikom tretmana, ali to i dalje ne znači da je on idealan izbor za vas. Istraživanja pokazuju da su najbolji savetnici proizvodi čvrste korektivne povezanosti sa svojim klijentima, koja predstavlja duboko stvorene međuljudske sklonosti poput topline, poverenja, saosećanje i sposobnosti da se tačno prepozna kako se pacijent oseća. Sve ovo ima mnogo veću snagu i više utiče na izbor stručnjaka nego njegova biografija.