OSMEH VREDNIJI OD SUZA

Mnogi se sećaju one čuvene pesme Đorđa Balaševića koja govori o pošasti zvanoj kocka. Pamti se stih kojim pesnik želi da dočara iskvarenost i moralnu posrnulost jednog od svojih najautentičnijih likova. Pesma “Boža zvani pub“ svog glavnog aktera dočarava kroz različite aspekte, a neki od onih koji ga se sećaju kažu da je bio “kvaran ko šupalj zub“.

 

Upravo tu se kroz fizičke nedostatke običnog čoveka govori koliko je poređenje sa šupljim i kvarnim zubom, poređenje sa društvenom i psihičkom anomalijom pojedinca. A da li ova komparacija ima realnu osnovu, najbolje znaju oni koji su se zbog zubobolje barem jednom našli u problemu.

pokvaren-zub

Svako ko je ostao bez zuba zna kakav je problem štrbo se smejati u okolini. Današnje vreme je ipak, učinilo dostupnijim dolaženje do novog zuba jer danas stomatologija ide uzlaznom putanjom. Mi ćemo se osvrnuti na nekoliko zanimljivosti vezanih za zube i podsetiti sve one koji su niz vodu pustili prirodne zube da je danas cena implanata i više nego povoljna. Bezmetalne krunice, keramičke krunice i implanti bi, kada bi legendarni panonski mornar u današnje vreme stvarao pesmu poput “Bože puba”, opovrgnule tezu da je šupalj zub nešto najgore što može snaći čoveka.  Imajući u vidu i sledeće zanimljivosti, stomatologiju bismo konačno mogli da posmatramo kao saveznika, a korekcije zuba kao nužne i poželjne.

Gard protiv karijesa

Karijes je reč koju vrlo često stariji ljudi, vođeni narodnom etimologijom umeju da izgovore pogrešno, a opet nimalo ne odmaknu od suštine. Kvarijes, rekli bi stari i neuki, predstavlja problem na zubu koji, ukoliko se ne sanira na vreme, može biti koban po zub. Karijes, prema istraživanjima, predstavlja vodeći zdravstveni problem kod dece mlađe od tri godine. Na svu sreću, zubi su u tom periodu mlečni, pa se nakon vađenja zamenjuju stalnim. Pranje zuba četkicom i pastom pospešuje i čišćenje koncem za zube. Iako mnog smatraju da je konac novijeg doba, istorijska fakta kažu da je prvi konac za čišćenje zuba proizveden još davne 1882. godine. Kvarenje zuba nije nimalo slučajno ako uzmemo u obzir da u dentalnom plaku ima blizu 300 raznovrsnih bakterija.

O najvrednijem zubu

Da su neki zubi onih koji su davno napustili svet, vredniji od zuba onih koji još uvek žive najbolje pokazuje najskuplji zub ikada. Takav zub prodat je u Londonu davne 1816. godine, a pripadao je, ni manje ni više, nego jednom od najvećih naučnika, Isaku Njutnu. Verovali ili ne, ovaj zub prodat je po neverovatnoj ceni od čak 3.663 dolara, što bi prevedeno u današnji novac bilo čak 35.700 dolara.

Boj ponekad bije oružje

Ako ste mislili da menjanje četkice nije nužno, grdno se varate. Stomatolozi savetuju da se četkica za zube menja na najviše tri meseca. Ukoliko vam usna duplja pati od zapaljenja desni, onda je pametnije da četkicu menjate na četiri nedelje jer se bakterije koje imate u ustima brzo nasele i na četkicu, pa ih pranjem samo vraćate u proces.

Najbizarnija činjenica dolazi iz Kine i kaže da se čak pedeset miliona stanovnika ove zemlje gotovo nikada ne zanima pranjem zuba. Savetujemo da ovo ne praktikujete kako se ne biste nehotice susreli sa karijesom.