STARI HIT IZUM

U drugoj polovini 19. veka krenula je proizvodnja specijalizovane šolje namenjene gospodi sa brkovima. Šolja za brke rapidno je osvojila Evropu i svet, ali prestankom trenda dlakavih nausnica, neočekivano brzo pala je u zaborav. Ovaj fenomenalni stari proizvod bio bi od koristi današnjim hipsterima.

 

Iako izraz „šolja za brke“ može da zvuči kao neki proizvod koji se tek pojavio na tržištu i specijalno je napravljen za savremenog hipstera, istina je da je ovako nešto postajalo još pre 150 godina!

Šolja za brke

Verovali ili ne, ali šolja za kafu ili čaj namenjena gospodi koja neguje dlake iznad usana upotrebljavala se u Velikoj Britaniji za vreme kraljice Viktorije. Šolja za brke izmišljena je 60-ih godina 19. veka, a izumeo ju je britanski grnčar Harvi Adams.

Umazani brkovi

Brkovi su bili trend u Viktorijansko doba. Gospoda koja su nosila brkove stavljala su na njih vosak kako bi ostali kruti i svaka iščešljana dlaka bila „na svom mestu“. Međutim, pri konzumiranju toplih tečnosti dešavalo se da pod uticajem pare iz pića vosak sa brkova krene lagano da se topi i da kapljice ulaze u šolju. Osim toga, ispijanje vrućeg čaja ili kafe umrljalo bi brkove i oni više ne bi bili pravi „ukras“ lica.

Zato je 60-ih godina 19. veka britanski grnčar Harvi Adams došao na zanimljivu ideju da brkate muškarce tog doba zaštiti od ovako neprijatnih situacija. Izumeo je specijalnu šolju za njih!

Šolja za brke izgledala je kao i druge šolje za kafu ili čaj, samo što je imala poseban dodatak. On je bio izrađen od keramike kao i cela šolja, a bio je u obliku mosta (često izvijenog baš u oblik brkova) koji je tako štitio dlakave nausnice od kvašenja. Jednostavno, uz ovakvu šolju, neprijatnost umazanih brkova nije mogla da se dogodi gospodinu dok u društvu pijucka svoj omiljeni topli napitak.

Zanimljiva retkost

Vest o ovom interesantom izumu pročula se širom evropskog kontinenta i ubrzo su mnogi poznati keramičari izrađivali ove fenomenalne šolje. Mnoge velike porcelanske radionice, kao što su „Meissen“, „Royal Crown Derby“ ili „Imari“, krenule su u proizvodnju specijalne šolje za brkajlije.

Svaki proizvođač imao je neku svoju viziju ovog predmeta, pa je veoma brzo bilo mnogo varijacija na ovu temu, a vest o pronalasku obišla je i američki kontinent.

Iako su mnoge šolje za brke proizvedene u SAD-u, ostalo je skoro sasvim nepoznato da je ceo trend ovih predmeta krenuo iz Engleske. Upravo zbog ovog zapostavljanja, danas je veoma teško naći šolje koje su napravljene u najranijim fazama njihovog otkrića iz Viktorijanskog doba.

Osim toga, 20-ih godina prošlog veka, mustaći su postepeno počeli da izlaze iz mode, pa je samim tim i tražnja za ovim šoljama počela da jenjava. Ipak, danas u svetu sve je veći broj tzv. hipstera, koji neguju „ukras muškog lica“, tako da je i sve više onih koji ovaj predmet žele da imaju u svom vlasništvu.