Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Javljanje Svete Petke u snu: Blagoslov koji se dogodi retkima

DVA SVEDOČANSTVA

Jedna osobina naročito karakteriše srpski kult i poštovanje Prepodobne mati Paraskeve. U pitanju je javljanje Svete Petke u snu. Oni koji su ispovedali svoj san u kome su videli ovu svetiteljku, najčešće su je nazivali ”žena u crnom”. Donosimo dve ispovesti o javljanju Svete Petke u snovima.

 

Svetiteljka Paraskeva (Petka) obično u snovima opominje ljude što krše post petkom ili što rade nedeljom, zatim ih teši i blaži ako joj ukazuju poštovanje i posećuju njenu crkvu. Osim toga, često im donosi vest da će ozdraviti. Ponekad, ona istupa i kao vesnik propasti i pogibiji bezakonih, gordih i nepopravljivih.

javljanje svete petke

Slede dva primera zaštite ili opomene Svete Petke, kao svedočanstva ljudi kojima se ova svetiteljka javila u snu.

Svedočenje prvo

Jedan oficir JNA (i član partije) zatečen je jednom da kleči na kolenima na podu beogradske kapelice udubljene u steni ispod zidina kalemegdanske tvrđave, posvećene Svetoj Petki. Kad ga je neko od vernika upitao kako on, kao vojno lice, tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja, uprkos partiji koja mu to zabranjuje, on je odgovorio:

”Ova crkvica mi je spasla život. Za vreme Drugog svetskog rata ja sam ovde u blizini bio napadnut od strane nemačke patrole i gonjen policijskim psima koji su mi bili za petama. Spas sam potražio u ovoj pećinskoj crkvici koja tada nije imala ni vrata koja bi me mogla zaštiti, od pasa. Utrčavši u crkvicu ja sam očekivao da će psi ući i rastrgnuti me pre dolaska patrole. Međutim, psi su stigli i lajali, ali nisu ulazili dalje od praga. Utom su stigli i policajci i jedan od njih je kročio unutra sa pištoljem i baterijom. U tom trenu, stvorila se odnekud ispred mene neka žena u crnom odelu i stavši ispred mene raširila je svoj plašt da me zakloni. Vojnik je šarao baterijom i preko mene i preko svih zidova i uglova kapelice i nije me video. Bio sam za njega nevidljiv! Vojnici su odjurili dalje, a žena u crnini je nestala. Tek posle nekog vremena koje sam proveo u snu, ja sam skupio hrabrost da iziđem iz kapelice, ne znajući da li su moji gonioci još u blizini, ali je napolju sve bilo mirno i delovalo je umirujuće. Posle sam saznao da je ova Crkvica posvećena Svetoj Petki. Bacivši pogled na ikonu, video sam da je Ona bila obučena u crne haljine i tako sam je prepoznao. Ona mi je spasla život i zato ja dolazim ovde da joj se zahvalim”.

sveta petka

Prepodobna Paraskeva (Srpska) rođena je u gradu Epivatu nadomak Carigrada. Prema predanju, roditelji su joj poreklom bili Srbi i osim nje, imali su i sina Evtimija, koji se za života roditelja zamonašio i postao episkop maditski. Posle smrti roditelja, devstvenica Paraskeva, želeći samoću, napustila je svoj dom, odakle je otišla najpre u Carigrad, a potom u Jordansku pustinju, gde se podvizavala do duboke starosti. Nekoliko godina pred smrt, javio joj se anđeo Gospodnji, koji joj je naredio da se vrati u rodni kraj, u kome se i upokojila. Mošti su joj nekoliko puta prenošene iz jednog mesta u drugo. Od 1402. do 1521. godine počivale su u Beogradu, a danas počivaju u Sabornoj crkvi grada Jaši u Rumuniji. U kalemegdanskoj crkvi Ružici čuva se deo ruke prepodobne Paraskeve koji se svakog petka iznosi vernicima na poklonjenje. Čestice njenih moštiju čuvaju se u manastirima Vrdniku, Petkovici (Fruškogorskoj i Šabačkoj), Kaoni, Studenici, Feneku, crkvi Svete Petke u Obrenovcu, Bogorodičinoj crkvi u Sremskoj Kamenici, crkvi na Divčibarama i crkvi u selu Petka kod Lazarevca.

Svedočenje drugo

U selu Vitanovcu, kod Kraljeva, živela je porodica u kojoj se desila tragedija, ali koja se nekako završila srećnim krajem. Ta porodica nije poštovala crkvene praznike i nedelje, nego su radili i u te dane. Jednog dana, domaćica je izišla na put da sačeka autobus u kome je trebalo da stigne njen muž, da mu rukom mahne da ne svraća iz autobusa nigde u selo, nego da žuri kući da plati krečaru nabavku i dovezeni kreč. Bio je praznik. Čekajući autobus, desi se da na nju naleti kombi, odbaci je u stranu i ona ostade da leži kontuzovana. Osvestila se u bolnici, baš kad joj je sestra dala injekciju. Posle odlaska bolničarke kod postradale, stade žena u crnini pored njenog kreveta.

”Trebalo je dete da ti strada, ali ti si ga zamenila. Nemoj da tužiš onog šofera koji te je pregazio. Ja sam Sveta Petka. Kad ozdraviš otidi u crkvu Svete Petke i upali sveću… Zašto si radila na praznik? I zašto uopšte radiš nedeljom?”

Kad je utonula u san, bolesnica je videla unutrašnjost crkve Svete Petke i raspored ikona na zidu. Kad je izišla iz bolnice otišla je u crkvu Svete Petke i ovaj svoj san ispričala starešini.

5 komentara

 • Ja sam imala ovakav san pre mnogo godina…

  U snu stojim u dvoristu neke crkve meni nepoznate…ne znam ni gde je ni odkud ja tu…oko mene prolazi puno ljudi, zena i muskaraca..niko od njih mi se ne obraca, oni se krecu ja stojim…odjednom se ispred mene stvori ponor, duboka jama i prekri skoro celo dvoriste crkve..ja se plasim i strah me od toga…pogledam po dvoristu nema nikog al na drugom kraju te jame, rupe stoji neko…stoji zena u crnom, lik joj ne vidim…ne znam koliko sam je gladala… neki glas koji ne dolazi od nje mi rece : pridji ne boj se, to je Sveta Petka… ja sam se tad probudila.

  Nedavno sam vracajuci se sa sluzbenog puta sa kolegam svratila u crkvu posvecenu Svetoj Petki u mestu Petkovica kod Loznice. Kada sam se vratila kuci pratio me osecaj da je to ta crkva u koju sam sanjala. Ubzo nakon te moje posete sanjala sam drugi san, u kom ja automobilom putem u neki nepoznat kraj sa mojim bliznjima, ulazimo kolima u dvoriste opet neke crkve koja je veleletno izgleda kao neki dvorac iz bajke.

  Danima nakon toga sam po internetu trazila po slikama da li mogu da prepoznam tu drugu crkvu. Ona koja najvise slici mom snu je crkva u Jasiju!!!

  Moj put znaci ima nastavak….

 • Pre otprilike dvatesetak godina .Sanjao sam ženu u crnom i crnoj marami usla mi je u sobu i rekla : daj mi ono sto ti je dao Ivo : ja sa rekao eto u novcaniku na vetrini .Sutradan kad sam ustao otisao sam kod sad( pokojne ) majke i pitao sta se desilo.Jasam mislio da je ona bila ta žena .Odnela mi je AMAJLIJU koju mi je uradijo čovek po imenu Ivan.Sve stvari iz sobe sam sa majkom izneli van i pomerali ali nikad nismo nasli AMAJLIJU .POSLE NEKOG VREMENA KAD SAM OTISAO KOD IVANA I ISPRICAO STA SE DESILO .REKAO MI JE DA MENI AMAJLIJA VISE NETREBA I DA ME SAD ČUVA SVETA PETKA.Od tada se svasta desavalo ali uvek sa srecnim krajem.Čak sam 2014 ima rak u BUBREGU .ali hvala Bogu i Svetoj Petki preziveo sam bez ikakvih problema .Jedino sada imam jedan BUBREG .Jer je drugi izvađen zajedno sa tumorom velicine 9.5 cm.izlecio sam se brez hemoterapije i zračenja a bubreg je izvađen na moj zahtev.Toliko od mene hvala.

 • Sanjala sam kako hodam po groblju,ima puno naroda ali niko me ne vidi,posmatraju neki grob. Stepenicama izlazim iz groblja i na pola stepenika stoji zena potpuno u crn i obraca mi se sa nimalo veselim licem“gdje je meni svijeca“?
  Ja joj odgovaram da nemam vise svijeca ali drugi put cu joj zapaliti. Ona me ne slusa nego i dalje izgovara nekoliko puta samo te rijeci“gdje je meni svijeca“?
  U razgovoru sa svestenikom saznajem da je to sveta Petka..
  Nakon par godina mi dolazi ponovo u san i trazi da joj izrecitujem njenu molitvu. Ja od prvog sna presluzujem njen praznik a od drugog sam naucila njenu molitvu. Skoro sam je ali ovaj put maglovito sanjala ponovo,citala mi je nedto iz crkvene knjige. Prva dva sna vidim jasno i dan danas,treci je nejasan sasvim

 • Sanjala sam pre par godina da prolazim pored Hrama Svetog Save,pada vece,ide mi u susret zena u crnom i gleda u mene.Zastala sam,gledam u nju,ne plasim se,osecam da je dobronamerna.Prilazi i stavlja mi ruke na ramena,okrece me prema Hramu i staje sa moje desne strane takodje okrenuta prema Hramu.Secam se da je rekla „Sada cu se ja pomoliti za tebe“ kao da zna da nisam neki vernik i da ne znam molitve…Osetila sam stid ali vec sledeceg momenta ona je pocela da izgovara molitvu od koje se secam samo recenice „…da se prijateljstvo vrati prijateljstvom…“ Kada je zavrsila molitvu,rekla mi je da pogledam iznad kupole Hrama i da ukoliko je njena molitva za mene uslisena da ce se iznad kupole pojaviti lik Belog Andjela.Pogledala sam iznad kupole i ugledala u izmaglici lik za koji sam posle na internetu videla da jeste Beli Andjeo…Par dana posle toga u autu mog tadasnjeg najboljeg druga vidim privezak od kljuceva Beli Andjeo ali me he taj drug nedugo zatim jako povredio…smatram da je taj san bilo njeno nekakvo upozorenje meni mozda na neiskrenog prijatelja…

Ostavite komentar