MUDROSTI IZ KNJIŽEVNOSTI

Orhan Pamuk je najpoznatiji savremeni turski pisac, inače dobitnik Nobelove nagrade. Njegove knjige su svetski bestseleri, a citati Orhana Pamuka iz tih romana pamte se i podvlače. Podsećamo…

citati orhana pamuka

Samoća je stvar ponosa: usamljenik se na veoma nadmen način utapa u sopstvenom mirisu.

Umetnost je najbolje mesto za susret različitosti.

Mogućnosti da se zaljubi, bojao se nasmrt i gotovo instinktivno: bila je to intuicija poznata ljudima čije se ograničeno ljubavno iskustvo svodi na nisku od bola i stida.

Kultura je mešavina. Kultura znači mešavinu stvari iz raznih izvora.

Daće Bog da naučimo i kako jednog dana da svoje živote bez straha prepričavamo kao svoje.

Ponekad imam utisak da smo zarobljenici naših nacionalnih država koje oko naših očiju i umova stavljaju nekakvu zavesu.

Kad se nešto potiskuje u prošlosti, u budućnosti uvek ispliva.

Prava umetnost odoleva vremenu, za razliku od sveg, ostalog.

Ja sam pisac. Meni je najvažnije da razumem ljudska bića. U pisanju romana, najvažnije je dati smisao našim životima. U tom istorija nije toliko važna. Od istorije je važnija introspekcija.

Roman je tajan centar sveta; religija ili filozofija, takođe se obraćaju tom centru, ali ne kroz opisivanje dnevnog ili običnog života, to je ono što čini roman drukčijim. On se bavi smislom života u dubinama dnevnog postojanja. On stavlja normalan život na pijedesetal.

Opsesivna ljubav, tiče se i tog da čovek sebe shvata previše ozbiljno, pa tako i svoja osećanja.

Ponekad, sred pospanih snatrenja i nesrećnih uspomena, osetimo da je Bog na trenutak na nas obratio pažnju pa mu se pomolimo s nadom nekog ko uspe sultanu da tutne molbu u ruku. Za dobro prijateljstvo, zajednička tajna je najbolji početak.

Oni koji traže samo sreću, nikad je ne nađu.

Svaki pametan čovek zna da je život lep i da je njegov cilj biti srećan. Ali, ipak, na kraju su samo glupi srećni. Kako to objasniti?

Svet, život, svaka stvar, vrvela je od znakova koje nam je Bog upućivao da bi čovek u svakom trenutku mogao da prorekne svoju sudbinu.

___________________________

Ferit Orhan Pamuk (Istanbul, 1952), najpoznatiji savremeni turski pisac, dobitnik Nobelove nagrade, studirao je arhitekturu, ali se predomislio i završio novinarstvo. „Bela tvrđava“ ga je učinila poznatim van Turske, a mesto u pop-kulturi, donela mu je „Crna knjiga“, jedno od najkontroverznijih dela turske književnosti, dok je „Zovem se crveno“ nosilac Međunarodne IMPAC Dablin nagrade.

Osnovao je Muzej nevinosti, posvećen likovima iz istoimenog romana. Zbog izjava o pogromu Turaka nad Jermenima i Kurdima, osuđen je, pa pod pritiskom svetske javnosti oslobođen. Odlikovan je Ordenom viteza reda umetnosti i književnosti, počasni je član Američke akademije umetnosti i književnosti i Kineske akademije društvenih nauka.

Izvor: Citiram.net

Priredio: Velibor Mihić