BLAGODET OD DAVNINA

U davna vremena, određeni stari medicinski tretmani lečili su naše pretke. Oni su znali za njihovu efikasnost, pa se pojedine prirodne supstance ili načini izlečenja koriste u skoro neizmenjenoj formi sve do današnjih dana.

 

Nekadašnji ljudi nisu bili toliko primitivni kao što to ponekad za njih pomislimo. U stvari, mi smo i izgubili mnogo mudrosti i medicinskog znanja koje su oni svojevremeno posedovali.

stari medicinski tretmani

Mnogi od naših današnjih medicinskih sredstava i tretmana potekli su od davnina. Hiljadama godina, kulture širom sveta koriste prirodne i efikasne tehnike lečenja, kao i supstance koje su i danas u upotrebi.

Može se navesti bar pet medicinskih tretmana koji se još uvek koriste u savremeno doba, a za njih se pouzdano zna da su ih koristili naši preci kako bi ozdravili ili sprečili širenje pojedinih zaraza i bolesti.

Med

Osam hiljada godina stara slika prikazana u kamenoj pećini u Španiji, na kojoj je figura koja krade med iz košnice, dokaz je da je med bio cenjen od nastanka civilizacije. Antibakterijska i lekovita svojstva meda značila su da on bude omiljeni lek među drevnim kulturama, uključujući Egipćane, Grke, Rimljane i mnoge druge. Hipokrat, grčki lekar u čije ime moderni lekari polažu zakletvu, upotrebljavao je med za ćelavost, kontracepciju, zarastanje rana, kao laksativ, u borbi protiv kašlja i bola u grlu, bolesti oka, prevenciju i lečenje ožiljaka. Prorok Muhamed preporučivao je med kao tretman za dijareju.

Akupunktura

Istorija akupunkture datira iz Novog kamenog doba u Kini, kada je kamenje prvi put oblikovano u igle za medicinsku upotrebu. Tehniku su kasnije usavršili Kinezi, a danas je rasprostranjena širom sveta za lečenje različitih stanja, uključujući hronični bol, depresiju, zavisnosti i mnoge druge bolesti. Varijacija na akupunkturu je kaping (cupping), u kojem se zagrevaju staklene čaše, a zatim nanose na kožu, usisavajući i povećavajući protok krvi čime stimulišu tkiva. Ovaj vid akupunkturnog lečenja vrlo je popularan kod sportista, jer predstavlja vid ubrzanog oporavka mišića tela posle treninga ili takmičenja.

Aloja

Aloja je biljka koja se koristi i spolja i iznutra, a već je vekovima poznata po svojim skoro čudesnim lekovitim svojstvima. Aloja je veoma efikasna u lečenju opekotina, a dobra je za kožu i lica tena. Ona ima antioksidantna svojstva i može se koristiti za lečenje opstipacije, a čak i da smanji nivo šećera u krvi kod dijabetičara. Takođe je koristan u lečenju bolesti usta, čireva i smanjenju dentalnog plaka.

Pranje ruku

Iako drevne kulture nisu poznavale bakterije, viruse i infekcije, ritualnim pranjem ruku bavile su se jako dugo. Tokom istorije, pronicljivi Jevreji su prali ruke u ritualne svrhe, na primer pre jela, a verovalo se da čiste ruke imaju i širi efekat, kao što je bila pomoć u sprečavanju širenja kuge u nekadašnje vreme. Rutinu pranja ruku u moderno doba uveo je mađarski lekar Ignjac Semelvajs, oko 1850. godine, spasivši brojne živote ljudi.

Kora vrbe

Kora vrbe je korišćena od antike, jer su od tada bila poznata njena analgetska i protivupalna svojstva, kao efetkne osobine kod smanjenja groznice. Aspirin je najpre izveden iz salicina, inače aktivnog sastojka koji se nalazi u vrbinoj kori. Ona se može koristiti za lečenje akni, glavobolje, kod menstrualnog bola, artritisa i bola u leđima. Takođe, kora vrbe se koristi i u prevenciji srčanih napada.