POKUŠAJ MITA

U novembru 1940. godine, tada četrnaestogodišnji Fidel poslao pismo predsedniku SAD. Na papiru na kom je Kastro pisao Ruzveltu stoji zapravo molba da mu predsednik SAD pošalje 10 dolara, novčanicu koju nikada nije video, a ovaj će mu zauzvrat pokazati gde se krije najveće nalazište gvožđa na Kubi.

 

Plan tadašnjeg tinejdžera da predsedniku SAD otkrije rudnik gvožđa nije uspeo, iako bi on možda promenio odnos koji je SAD imala prema ovoj karipskoj zemlji.

kastro pisao ruzveltu

Nikad nije video novčanicu od 10 dolara: Pismo Fidela Kastra predsedniku SAD Frenklinu Ruzveltu

Novembra 1940. godine, a trinaest godina pre nego što će podići revoluciju koja će na kraju svrgnuti kubanskog lidera i diktatora Fulgensija Batistu, tada četrnaestogodišnji Fidel Kastro napisao je i poslao pismo tadašnjem predsedniku SAD Frenklinu Ruzveltu.

U tom pismu on ga je molio da mu ovaj pošalje novac, preciznije 10 dolara, zato što tu novčanicu nikada do tada nije video. Nešto kasnije, Kastro je dobio i odgovor na ovaj svoj zahtev, koji je bio standardni odgovor od zvaničnika. Njegova molba nije bila uslišena, baš kao ni njegova ponuda da američkoj vlasti otkrije gde se nalazi jedno od najvećih rudnika gvožđa na Kubi. Stručnjaci iz Nacionalnog arhiva i dokumenata kažu da je ovo Kastrovo pismo autentično, a ono je pronađeno 1977. godine.

U pismu, on se predstavlja kao 12-godišnji dečak, iako je u tom trenutku zapravo bio dve godine stariji.

Ovo je sadržaj pisma:

Santijago de Kuba
6. novembar 1940.

Gospodin Frenklin Ruzvelt, predsednik Sjedinjenih Američkih Država

Moj dobri prijatelju Ruzvelte,
ne znam dobro engleski, ali ga poznajem dovoljno da mogu da ti pišem. Volim da slušam radio i veoma sam srećan, jer sam na njemu čuo da ćeš biti predsednik u narednom periodu. Imam 12 godina. Ja sam dečak, ali mnogo razmišljam, ali nisam mislio o tome da pišem predsedniku Sjedinjenih Država. Ako hoćeš, pošalji mi zelenu američku novčanicu od deset dolara u pismu, jer ja nikada nisam video takvu novčanicu, a voleo bih da imam jednu.

U nastavku, Kastro dopisuje sledeće:

Ne znam baš engleski, ali jako dobro znam španski. Pretpostavljam da ti ne znaš španski, ali znaš vrlo dobro engleski, jer si Amerikanac, a ja nisam Amerikanac.

Mnogo ti hvala. Doviđenja. Tvoj drug,
Fidel Kastro

I ono ključno, mladi Kastro ostavlja za kraj:

Ako ti treba gvožđe da napraviš brodove, pokazaću ti najveći rudnik gvožđa u zemlji. Nalazi se u Majari Orijenteu na Kubi.

Izvor: Lettersofnote.com