BESKORISNO NERVIRANJE

Nobelovac Josif Aleksandrovič Brodski kaže da se uticaj negativnosti povećava kada govorimo o njoj, bez obzira šta smo rekli. Brodski o lošim ljudima i odnosu prema njima govori kao o nečemu čemu uopšte ne treba pridavati pažnju, jer negativnost ne zaslužuje ništa.

 

Josif Brodski, poznati pesnik i esejista, dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1987. godine Njegova poezija, uglavnom pisana na ruskom, bila je dobro primljena u svetu, ali ne i u domovini. „Oni“ su tvrdili kako je njegovo pisanje “anti-sovjetsko” i zbog tog je na kraju i prognan iz zemlje.

brodski o lošim ljudima

Josif Aleksandrovič Brodski (1940-1996)

Zahvaljujući pomoći kolega pesnika, Brodski je našao utočište u SAD. Predavao je na univerzitetima kao što su Jejl, Kembridž, Mičigen. On je 1988. godine govorio studentima na Univerzitetu u Mičigenu kako se nositi sa zlim ljudima i klevetnicima. Čitav govor se nalazi u njegovoj knjizi „Tuga i razum“. Evo šta je tom prilikom Brodski rekao o takvim ljudima.

“Pokušaj da ne obraćaš pažnju na one koji pokušavaju tvoj život da učine bednim i ništavnim. Takvih će uvek biti, bilo da su u službenom svojstvu ili oni samoprozvani. Ako im se ne može pobeći, pretrpi ih i pronađi način da se makneš. Posle toga, svom snagom izbegavaj priču o njima i tome kako su te nepravedno tretirali bez obzira što vaša publika može imati sluha za to. Te priče će samo produžiti postojanje tvojih antagonista; zapravo, oni računaju na našu brbljivost i želju da svoje iskustvo prenesemo drugima. Tako oni zadobijaju pažnju. To je njihov najvažniji princip delovanja. To je eho koji se nastavlja. Dakle, ne dopustite da takvi događaji kradu vaše vreme. Ne dajte im više svoje vreme! Značenje našim neprijateljima daje način na koji na njih reagujemo. Dakle, što brže prođite kroz to, ne zadržavajte se tu, ni rečima ni mislima. Ne opraštajte se, ne dokazujte, jednostavno ih zaboravite.  Na taj način ćete poštedeti vaše moždane ćelije beskorisnog nerviranja. Okrenite kanal, iako ne možete ovu mrežu staviti izvan opticaja, ali joj, bar, možete smanjiti doseg. Ovo rešenje verovatno neće zadovoljiti anđele, ali će povrediti demone, a za sad, to je jedino bitno!“

Izvor: Lifex.hr

Priredio: pf Velibor Mihić, bašt.