LAŽI VELIKE DECE

Kada sasvim mala deca izmišljaju priče to se smatra simpatičnim i niko te njihove pričice ne doživljava ozbiljno. Međutim, u situaciji kad tinejdžer laže, nije reč o izmišljotinama, već o ozbiljnim stvarima koje mogu biti uvertira za velike nevolje i probleme. Kako prepoznati promenu u ponašanju adolescenta koji obmanjuje roditelje?

 

Ne postoji ništa pogubnije za jednog roditelja od toga da ga sopstvena deca gledaju u oči i lažu. Dok su deca mala, roditelji obično lako prelaze preko određenih laži, jer ih smatraju benignim. Jednostavno, deca u tom dobu mnogo maštaju, a njihove izmišljene priče u vidu bezazlenih “belih laži”, čak im budu simpatične i slatke.

kad tinejdžer laže

Međutim, na žalost velikog broja roditelja, ta mala deca kada porastu, postanu mnogo bolja i verziranija u izmišljenim pričama, koje onda dobro iskoriste kao opravdanje za nešto što su učinili ili ne. Kako rastu deca tako i benigne slatke male laži izrastu u velika i ozbiljna zamajavanja roditelja. Kako se to odjednom neprimetno desi i koji su načini prepoznavanja trenutka kada dete laže?

Zašto tinejdžeri lažu?

Ako ste već roditelj jednog pubertetlije kod koga ste primetili da vrda pojedina pitanja ili očigledno izmišlja kako bi se izvukao zbog neke stvari, nemojte da krivite sebe kako ste omanuli kao roditelj. Niste, jer većina adolescenata laže svoje roditelje kako bi uspostavili lični identitet u porodici.

Postoji najmanje pet razloga zbog kojih tinejdžer dođe u situaciju da laže.

1) Deca ne žele da stupe u nevolje, pa ako mogu da ih izbegnu oni će to i uraditi tako što će vam brzo ispričati laž, iskreno se nadajući da ćete im poverovati.

2) Deca ne žele da roditelji budu razočarani njima, njihovim ponašanjem ili rezultatima u školi. Zato je laganje roditelja mnogo lakše i ima neverovatno bolje rezultate (bar tako oni misle) nego da kažu istinu i slušaju vaša duga predavanja i gledaju izraze razočaranja na vaše licu.

3) Kako deca bivaju starija, suočavaju se sa pritiskom roditelja koji očekuju da budu jednako dobri ili bolji od svojih vršnjaka. Svaki nesklad u realnosti sa roditeljskim očekivanjima biće već dovoljan razlog da adolescent slaže kako nije propustio čas klavira ili vaterpola.

4) Deca u adolestentskom periodu svog života smatraju da ih nedovoljno “slušaju” roditelji, profesori, drugovi… Motiv za izgovaranje laži kod tinejdžera može biti i iz prevelike želje da svi konačno shvate da i on ima šta da kaže i poruči ovom svetu.

5) Adolescenti imaju problem sa kontrolom, a ništa im neće stvoriti iluziju da su uspostavili kontrolu nad nad nekim ili nečim nego da lažu upravo roditelje, kao jedine i bespogovorne autoritativne figure iz njihovog života. Oni tim lažnim osećajem kontrole smatraju sebe starijim i zrelijim.

Ako bolje pogledate ovih pet razloga iz perspektive vašeg tinejdžera, možete i sami da vidite zašto im laganje izgleda primamljivo. Poznajući bolje ove njihove motive, na ovaj način pomoći ćete sebi da unapred prepoznate situacije kada vaše dete odluči da slaže, pa ćete biti u mogućnosti i da ih u njima uhvatite.

Kako prepoznati laganje kod deteta?

Roditelji često sumnjaju da su im je dete neiskreno, ali kako se može sa sigurnošću znati da je u pitanju laž, bez odlaska na detektor ili rigoroznog kažnjavanja.

Oklevaće pre nego što odgovori

Pitajte ga sasvim jednostavno pitanje i ukoliko vašem tinejdžeru treba malo više vremena da odgovori, to je verovatno zato što mu se već neka izmišljotina vrzma po glavi, koju još nije izgovorio, ali će to učiniti pred vama.

Govor tela će ga odati

Svaki roditelj poznaje svoje dete bolje od bilo koga drugog. Ako primetite da se vaš pubertetlija pred vama ponaša neuobičajeno – klati se, mlati rukama ili nogama, nekontrolisano se znoji, grize usne i prevrće očima ne gledajući u vas, zamuckuje ili odugovlači reči – onda su ovo prilično pouzdani pokazatelji da je pred vama izgovorio čistu laž.

Izgovara mnogo suvišnih detalja

Kada dete ima dovoljno vremena da izmisli neku priču, ono će na vaše direktno postavljeno pitanje odgovoriti sa neverovatnom količinom nebitnih informacija, sve u pokušaju da prikrije svoju laž. Zato, budite pronicljiviji od svog sina ili ćerke, pa ih uhvatite u bezočnoj laži.

Postaje agesivno i zauzima odbrambeni stav

Ako vaš tinejdžer već krije neku istinu, on će ući u “defanzivni pokušaj” da vas odvrati od želje da dalje istražujete da li on laže ili ne. Proverite ga tako što mu postavite jednostavno pitanje, a ako vam da kratki, agresivan odgovor, sigurno je da nešto prećutkuje. Ova napetost na relaciji roditelj-dete može da rezultira i detetovim odlaskom u svoju sobu, što je još jedna manifestacija prikirvanja istine.