Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Kazna za duga svetla: Kinezi imaju rešenje za nesavesne vozače!

DOK IM SE SVE NE ZAMUTI

Saobraćajna policija u kineskom gradu Šenženu smislila je način da vozače koji krše saobraćajna pravila adekvatno kazni. Konkretno, kazna za duga svetla u tom gradu je da prekršilac gleda direktno u upaljene farove, kako mu tako nešto nikad više ne bi palo na pamet.

 

Kineska društvena mreža Weibo, koja je u toj zemlji veoma popularna poput Tvitera i Fejsbuka, preplavljena je neobičnim fotografijama ljudi koji sede ispred automobila s upaljenim farovima uperenim direktno u oči. Koliko god bizarno ova situacija izgledala, objašnjenje za nju je više nego jednostavno.

kazna za duga svetla

Očigledno je da niko to ne radi svojom voljom, već je u pitanju način na koji kineska policija kažnjava vozače koji zaboravljaju da ugase duga svetla ili blendiraju drugim vozačima. Kako bi ih „naučili pameti“ i oni sami saznali kako izgleda kada se ide njima u susret, kineska policija se dosetila ovakvog ekstremnog, ali učinkovitog načina da upozori sve vozače koji rade takve stvari.

Naime, oni koje policija uhvati u vožnji s dugim svetlima, moraju da sednu tačno ispred uključenog fara i gledaju u njega jedan minut. Međutim, ni to nije sve, jer i pore ovakvog vida kažnjavanja, oni su dužni da plate i novčanu kaznu u visini od oko 40 evra.

Koliko je ovo sada popularna mera, svedoči i podatak da je saobraćajna policija u gradu Šenžen objavila fotografije i na svom službenom profilu.

„Večeras sprovodimo kazne s dugim svetlima. Sad i sami možete iskusiti koliko duga svetla mogu biti štetna i koliko problema uzrokuju“, stoji na oficijelnom profilu policije na mreži Weibo.

Ova objava je prikupila gotovo 100.000 lajkova i isto toliko puta je podeljena među korisnicima.

Nakon što je kažnjen na ovaj način, jedan od vozača je rekao: „Oči su mi bile zaslepljene. Nikad više neću doći u Šenžen.“

Za samo dva sata policija je na sto lokacija u gradu uhvatila oko 900 vozača u ovom prekršaju. Policija upozorava da je ova navika pre svega opasna, jer zaslepljuje vozače što može dovesti do saobraćajnih nesreća. Novinska agencija Ksinhua napominje da „kazna svetlima“ nije obavezna, već da služi edukaciji vozača.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter