MIKSOLOGIJA

Neretko se pitamo koja vrsta hrane se dobro slaže sa nekom drugom, čak nesvesni činjenice da sparivanje namirnica ne samo da poboljšava ukus određenog jela, nego da njihovim spajanjem činimo nešto mnogo dobro za naše zdravlje.

 

Ako već ulažete napor da jedete kvalitetnu hranu, u prilici ste da činite uslugu svom zdravlju. Međutim, ni sve voće i povrće na svetu neće učiniti ništa mnogo niti bitno za vas ukoliko vaše telo nije spremno da apsorbuje hranljive materije koje ta hrana sadrži.

sparivanje namirnica

Da budemo jasniji: namirnice bogate hranljivim materijama i razumnom količinom zdravih masti uvek su bolje u ishrani od šećera, pržene i prerađene hrane, ali ako se već želi maksimalno korišćenje prednosti ovih namirnica, onda je preporučljivo spojiti neke od njih, kako bi se poboljšala njihova apsorpcija, a boljem zdravlju bio dat veći podsticaj.

Med i mleko

Ona izreka da sve teče kao “med i mleko” nije bez osnova, ako se uzme u obzir da se sparivanje ove dve namirnice pokazuje izuzetno efikasnim za zdravlje čoveka. Aminokiselinu koja se može naći u mleku, poznatu kao triptofan, mozak koristi mozak da stvori dva važna hormona – melatonin i serotonin, dok upravo ugljeni hidrati kojij ima u medu mogu pomoći pri unosu triptofana u organizam.

Kurkuma i crni biber

Aktivni sastojak kurkume – kurkumin – ima antiupalna vojstva, ali se obično u telu slabo apsorbuje. Zanimljivo je da piperin, koji se nalazi u crnom biberu može značajno da pomoge pri apsorpciji kurkumina, zbog čega i mnogi suplementi u ishrani sadrže baš oba ova sastojka. Preporuka je da se u kuvanju određenog jela, ostim dodatka kurkume kao glavnog začina ili karija, koji takođe sadrži kurkumu, dodati i neka količina crnog bibera. Veoma mali prstohvat bibera može da poboljša apsorpciju kurkumina za neverovatnih 2.000 odsto, tako da kurkuma i crni biber u spoju čine zaista odličnu stvar za naš organizam.

Zeleni čaj i limun

Ova kombinacija nije retka, jer mnogi ne mogu ni da zamisle da piju čaj bez dodatka limuna. Ukoliko je njihov izbor pao na zeleni čaj, onda oni svom telu doprinose još bolje efekte. Ako već pijete zeleni čaj, koji je snažan izvor antioksidanata, nije zgoreg da u njega, ako već niste, dodate malu količinu isceđenog soka limuna. Naime, otkriveno je da mešanje zelenog čaja sa sokom od limuna može značajno da poveća količinu antioksidanata dostupnih telu da ih apsorbuje. Katehini u zelenom čaju mogu pomoći u zaštiti organizma od raka, srčanih i Alchajmerove bolesti.

Maslinovo ulje i paradajz

Ove dve namirnice, veoma korišćene u mediteranskoj ishrani, odlično idu zajedno i lako je videti zbog čega je to tako. Paradajz sadrži antioksidante koji štite organizam od bolesti, dodajući malu količinu zdravih masti kako bi hrana bogata karotenoidima poput paradajza, mogla povećati apsorpciju. Jednostavo, treba u salatu od seckanog paradajza lagano sipati ekstra devičansko maslinovo ulje, a uz to dodati i balsamiko sirće, kako bi se izvukla što veća korist. Osim ovoga, likopen u paradajzu se bolje apsorbuje ako se najpre zagreje, pa je preporuka da se napravi topli sos od paradajza njegovim kuvanjem i dodavanjem maslinovog ulja u taj sos, kao i svežeg začinsko bilja poput origana ili bosiljka.

Mahunarke i karfiol

Ljudi koji svoju ishranu baziraju na biljkama često se oslanjaju na pasulj ili boraniju, kao odlične izvore gvožđa, mada se gvožđe iz ovih namirnica teže apsorbuje u ljudskom telu od onog gvožđa koje dolazi iz mesa. Povećanje apsorpcije hranljivih materija iz neke mahunarke moguće je istovremenim konzumiranjem hrane koja je bogata vitaminom C, a karfiol se sasvim dobro uklapa u taj okvir. Uparivanjem karfiola sa boranijom ili pasuljem pruža se telu veći podsticaj za usvajanje gvožđa.