TEŠKO STANJE

Polomljena noga kod konja je skoro kao smrtna kazna. Konji se nedovoljno dobro mogu oporaviti od loma noge, pa njihovi vlasnici skloni su razmišljanju o eutanaziji. Koji su sve razlozi zbog kojih ove divne životinje ne mogu da prebrode problem slomljene noge?

 

Postoji nekoliko razloga zašto se vlasnici konja opredeljuju za eutanaziju kada dođe do teške povrede noge njihovog ljubimca. Prvenstveno, zbog kvaliteta života povređenog konja, jer i pod najboljim okolnostima mogu proći meseci dok se slomljena noga sasvim ne izleči. Pored toga, lomovi nogu su često skloni brojnim komplikacijama, uključujući gubitak cirkulacije u nozi, rane od imobilizacije i razne upale.

polomljena noga kod konja

Na užasne povrede, konji ne reaguju na isti način kao i njihovi vlasnici. Čovek sa slomljenom nogom može ostati nepokretan ili u gipsu nedeljama posle povrede. S druge strane, za konja je prirodno da se slobodno kreće u svakom trenutku. Ideja o mirovanju je potpuno nemoguća kada su u pitanju ove životinje.

Kada konj slomi nogu, tretman njegovog lečenja je često komplikovan, skup i neizvestan. Samo najmlađi i najzdraviji konji smatraju se podobnim za agresivne terapije, kao što su laserski tretmani, terapijski ultrazvuk ili upotreba magnetnog polja terapije. Čak iako se konj tretira sedativima dok noga ne zaceli, on teško da može preživeti nedelje ili mesece relativne nepokretnosti. Bilo kakav skučeni osećaj njega ometa da radi ono što je navikao – da tapka nogom, što će mu svakako pogoršavati povredu.

Čak i korišćenje priveznice ili remenika, kako bi se smanjila trauma na slomljenoj nozi, ima niz nedostataka. Priveznice se obično koriste za utovar bolesnog konja u ambulantna kola ili za druge transportne potrebe, koje treba da budu kratkoročne. Konj ne može ostati sa priveznicom na nozi nekoliko dana ili nedelja. Konstantno trenje kože o to pomagalo mu često uzrokuje pojavu opasnih rana.

Anatomija noge kod konja takođe čini lom teško izlečivim. Ozbiljnost povrede često zavisi od mesta na nozi gde se lom javio, jer se povrede u predelu do natkolenice lakše leče od onih ispod kolena. Konji imaju slabu cirkulaciju u potkolenicama, što je još jedan od razloga zbog kog im povrede na tom mestu veoma sporo zarastaju. Osim toga, na noge se oslanja velika većina telesne težine, što ih čini lako lomljivim dok su pod terapijom.

Mišićna struktura konja zahteva da noge nose značajnu količinu tereta. Ako je konj “van pogona” na duži vremenski period, mišićima preti atrofija i kreću da slabe. Konj koji je zadobio višestruke prelome mora da koristi protezu kako bi i sa slomljenom nogom nastavio da nosi teret.

Postoji velika mogućnost da se jave infekcije u predelu polomljene noge. Konji su skloni upali kopita koja se zove laminitis.

Ideja o eutanaziji konja zbog slomljene noge može da izgleda uznemirujuće za njegovog vlasnika, ali odluka o tome mora biti postignuta tek nakon opsežnog ispitivanja i dogovora sa veterinarom. Vlasnici konja moraju uvideti kakav je potencijalni uspeh lečenja i uporediti ga sa potencijalnim kvalitetom nastavka njegovog života.

Nikad ne može biti laka odluka da se nekoj životinji uskrati život, ali neke povrede ne mogu da se tretiraju na pravilan način, a da on ne izazove još više stresa za životinje. Slomljena noga kod konja nije automatski ispisana smrtna kazna za ovu divnu životinju, ali vlasnici treba da budu spremni na sve izazove i moguće posledice tretmana lečenja.