ZABAVA IZ RUSIJE

Tobogan je postao popularan u Evropi zahvaljujući ruskoj carici Katarini Velikoj i njenoj ideji da od svoje rezidencije napravi zabavni park. Prvi tobogan bio je deo velelepnog paviljona u Sankt Peterburgu, nastao je u 18. veku, a odatle je „otišao“ u Evropu i svet.

 

Mnogo tematskih parkova tokom 19. veka bilo je otvoreno širom američkog i evropskog kontinenta, ali je prvi među njima ponikao u carskoj Rusiji. To se desilo zahvaljujući snegu, ali i ideji ruske imperatorke Katarine Velike, koja je od svoje rezidencije napravila zabavni park.

prvi tobogan

Tokom 17. i 18. veka, prvi tobogani javili su se onda kada se razmišljalo o spuštanju niz ruske planine. Oni su bili konstruisani od snega i leda i već za to vreme bili su prilično visoki. Tradicija izgradnje tobogana nastala je u Sankt Peterburgu, a kasnije se popularizovala širom Evrope. Za to svoje izuzetne zasluge ima ruska vladarka.

Rani oblik tobogana, koji je izgrađen po zamisli Katarine Velike, poznat je pod nazivom “скользящая холм”, što bi u prevodu značilo “brdo kojim se kliza”. Najčešće su oni u to doba imali pad pod uglom od 50 stepeni i bili ojačani drvenim nosačima.

Spuštanje niz ruske planine toboganom postepeno je postalo stvar prestiža, pa se tim egzibicionizmom sve češće bavila viša ruska klasa.

Tobogan Katarine Velike izgrađen je u njenoj rezidenciji Oranienbaum. Odmah pored tog tobogana, Katarina je imala i divan paviljon koji se zvao Katalnaja Gorka, gde su gosti odmah nakon spuštanja bili u prilici da naprave pauzu i popiju šolju toplog čaja.

Do kraja 18. veka, ova ideja postala je toliko popularna da su je brojni inovatori širom starog kontinenta kopirali i redefinisali kroz različite postavke. Zbog toga je izgradnja prve konstrukcije tobogana u Evropi nastala u francuskoj prestonici, Parizu. Sagrađen 1804. godine, ovaj tobogan je nazvan “Les Montagnes Russes” ili u prevodu sa francuskog “Ruske planine”.

Ovaj termin ostao je isti za prve tobogane širom Evrope, bez obzira na to u kojoj su državi bili građeni. Tako se tobogan u Španiji zvao “la montaña rusa”, u Portugalu “montanha-russa”, a u Italiji “montagne russe”.

Francuska verzija tobogana bila je korak napred i inovacija u odnosu na ruske verzije. Ona je imala pomoćna vozila koja su tu bila postavljena zbog sigurnosti i bezbednosti, a takođe i zbog toga da šine tobogana održe pravi kurs kretanja. Ovo je omogućilo da se toboganom spušta mnogo većom brzinom.

Od tada, tobogani doživljavaju ekspanziju i danas su jedan od najpopularnijih vidova zabave, koji svoje stalno mesto imaju u luna i akva parkovima širom sveta.