Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Bogoljubiva duša prema učenju Svetog Makarija Velikog

DOSTOJNA NEBESKOG ŽIVOTA

Jedan od najvećih hrićanskih misionara, pustinjak Makarije Veliki, tvrdi da je bogoljubiva duša ona koja je nebeskom solju “pročišćena”. “Duša ako nije posoljena Duhom Svetim, smrdi i raspada se, kao i meso bez soli”, kaže Sveti Makarije.

 

Duša istinski bogoljubiva i hristoljubiva, ma izvršila hiljade pravednih dela, po nenasitom svome stremljenju ka Gospodu misli o sebi kao da još ništa nije učinila.

bogoljubiva duša

Ma iznurila telo svoje postovima i bdenjima, ima takva osećanja kao da još nije počela da se trudi u vrlini. Ma se udostojila da dostigne različite duhovne darove ili otkrivanja i nebeske tajne, po bezmernoj i nenasitoj ljubavi svojoj prema Gospodu, sama sebe nalazi kao da još ništa nije stekla, pa zato svakodnevno žedna i gladna, sa verom i ljubavlju provodi u molitvi i ne može da se nasiti blagodatnim tajnama i dobrim upućivanjem sebe na svaku vrlinu.

Ona je ranjena ljubavlju nebeskog Duha i pomoću blagodati neprestano pobeđuje u sebi plameno stremljenje prema Nebeskom Ženiku, žudi da se potpuno udostoji tajnoga i neiskazanog opštenja sa NJim u svetinji Duha, sa otkrivenim licem da gleda Nebeskog Ženika lice u lice, u duhovnoj i neiskazanoj svetlosti, sa svom izvesnošću da ulazi u zajednicu sa NJim, sa velikom žudnjom neprestano očekuje smrt za Hrista, nesumljivo veruje da će kroz Duha primiti potpuno izbavljenje od greha i mnoštva strasti, i tako očistivši se Duhom o osvetivši se duševno i telesno, da će se udostojiti da postane čisti sasud za primanje u sebe nebeskog mira o obitelište nebeskoga i istinitoga Cara Hrista.

Tek tada ona postaje dostojna nebeskog života, postavši još ovde žilište Svetoga Duha.

Duša ako nije posoljena Duhom Svetim, smrdi i raspada se, kao i meso bez soli.

Kao što meso bez soli počinje da truli i zbog nesnosnoga smrada svi beže od njega; i u trulom mesu gamiž u crvi, koji u njemu nalaze hranu; ali čim se meso pospe solju, crvi uginu i smrada nestaje (zato što so ima svojstvo da istrebljuje crve i uništava smrad). Na isti način i svaka duša, neposoljena Svetim Duhom… počinje da truli i puni se smradom lukavih pomisli. Zbog toga se lice Božje okreće od strašnog smrada sujetnih pomisli tame i strasti, koje žive u takvoj duši. Po njoj gamižu zli i strašni crvi, zli duhove i tamne sile, hrane se, gnezde se, gamižu i razjedaju je. Jer je rečeno: Zasmrdeše i trule rane moje (Ps 37,6).

Ali čim duša pribegne Bogu, poveruje i isprosi sebi so života, blagog i čovekoljubivog Duha, nebeska so uništava u njoj strašne crve, uništava smrad i očišćava dušu dejstvom sile svoje. Na taj način, kada so učini dušu zdravom i neškodljivom, ona se ponovo uvodi u upotrebu i služi nebeskom Gospodaru. Zato je u zakonu, za oznaku ovoga, Bog zapovedio da se svaka žrtva posoli solju (3 Mojs 2,13).

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280