NUSPOJAVA PROTEINSKE ISHRANE

Visokoproteinska ishrana kojom pribegavaju profesionalni sportisti donosi i određene sporedne efekte. U ovim slučajevima proteini izazivaju zatvor ili opstipaciju, kada ne dolazi do pražnjenja creva i po nekoliko dana. Šta raditi u tom slučaju?

 

Protein je ključna komponenta u zdravstvenom biltenu ljudskog organizma, jer se nalazi u svim ćelijama i neophodan je za formiranje i obnavljanje tkiva. Mnogi od delova tela, kao što su nokti i kosa, izgrađeni su prevashodno od proteina.

proteini izazivaju zatvor

Iako igra veoma važnu ulogu u ljudskom zdravlju, reklo bi se da ne postoje neželjeni efekti unosa proteina, ali nije tako. Ovde ćemo govoriti o unosu proteina i jednom nepredviđenom efektu koji ga prati, a to je zatvor stolice ili opstipacija.

Ako se u ishrani ne unosi dovoljno vlakana niti pije dovoljno vode, a zasniva se na visokom unosom proteina, onda sigurno dolazi do opstipacije. Postoji nekoliko razloga zbog kojih proteinski unos može izazvati probleme sa crevima.

Najpre, zato što je potrebno mnogo rada i energije da telo usvoji proteine. Kada oni putuju do stomaka, pod dejstvom su enzima pankreasa, a da bi bili razloženi u aminokiseline oni se moraju obraditi u jetri. Sve što je preostalo čisti se iz organizma preko bubrega, a izbacuje putem urina. Što se više proteina konzumira, više nusproizvoda bubrezi moraju da uklone, zbog čega dolazi do dehidratacije tela. Ovo može dovesti do zatvora.

Kombinujući visoko proteinsku ishranu sa hranom koja sadrži malo vlakana i ugljenih hidrata, može doći do tvrdih stolica. Namirnice bogate proteinima su obično bez vlakana, koja su neophodna za lako i brzo varenje. Što je duže vremena potrebno za obradu hrane, to organizam troši više sopstvene snage, a zauzvrat izaziva zatvor.

Biolaksativ kapi za čišćenje creva, zatvor stolice

Izvrsne i pouzdane BioLaksativ biljne kapi protiv zatvora i tvrde stolice – klikni na sliku i naruči!

Kako izbeći zatvor kod konzumiranja proteinske ishrane?

Sada kada znamo da je zatvor stolice moguć iako se hrani zdravo na bazi proteina, moguće je na određene načine sprečiti opstipaciju. Ključno rešenje ovog problema jeste prevencija.

• Ostanite hidrirani

Zbog velikog unosa proteina treba konzumirati mnogo tečnosti, kako bi se osigurala valjana hidratacija organizma. Ne samo da treba povećati količinu vode koja se pije, već se i dodata voda može snabdeti iz tečne hrane poput supe, povrća, voća ili raznih napitaka. Odličan način da se neko podseti na dodatnu hidrataciju je da nosi flašicu vode uvek sa sobom ili da posle svakog obroka popije čašu vode.

• Jedite vlakna

Povrće, voće i mahunarke su prepuni vlakana. Preporučuje se onima koji treniraju i hrane se visokoproteinskim namirnicama da u ishranu dodaju namirnice bogate vlaknima, kako bi se ublažili negativni efekti proteina.

• Koristite laksative

Imati zatvor duže od nekoliko dana može da izazove nelagodnost, a vrlo često i bol. Rešenje uvek može da bude upotreba laksativa, na što prirodnijoj bazi, koji će biti od koristi u pokretanju tvrde stolice i pražnjenju creva.

BioLaksativ kapi možete naručiti putem sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777