PEČENA PASTRMKA SA KRASTAVCEM I MIROĐIJOM

Ako riba treba da bude bar dva puta nedeljno na trpezi, neka to bude kvalitetna pečena pastrmka punjena začinjenim krastavcem i mirođijom. Ovo kreativno jelo ne iziskuje puno vremena, a odličnog je ukusa.

pečena pastrmka

Sastojci:

1 pastrmka od 1 kilogram
1 krastavac
200 mililitara pavlake
1 limun
1 kašika brašna
100 + 30 grama putera
1 mala kašika mirođije
1 jaje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Oljuštimo krastavac i isečemo na polovinu, a potom svako parče krastavca sečemo na pola po dužini. Sklonimo semenke, seckamo na parčiče i pržimo u tiganju sa 30 grama istopljenog putera. Sklonimo tiganj sa šporeta i polovinu krastavca izvadimo na činiju, posolimo, pobiberimo i poprskamo sitno iseckanom mirođijom.

Iscedimo pola limuna i poprskamo parčiće krastavca. Prethodno očišćenu i opranu pastrmku posolimo, pobiberimo i zasečemo nožem na nekoliko mesta. Punimo pastrmku začinjenim parčićima krastavca. Stavimo pastrmku na nauljenu aluminijumsku foliju, a okolo sipamo parčiće krastavca iz tiganja. Pečemo oko 40 minuta na 200 stepeni.

Pripremamo preliv. U dublji sud stavimo 100 grama putera, posolimo i mutimo kašikom. Dodamo pavlaku, žumance i limunov sok, zajedno sa kašikom brašna. Preliv iz dubokog suda prespemo u šerpu na šporetu i neprekidno mešamo dok preliv ne dobije potrebnu gustinu. Sklonimo sa šporeta, posolimo, pobiberimo, dodamo sitno seckanu mirođiju i promešamo. Ispečenu pastrmku stavimo na činiju za serviranje i preko sipamo preliv od mirođije, a na preliv sa dve strane stavimo parčiće pečenog krastavca. Pastrmku poprskamo uljem i premažemo sosem u kom je spremana. Uz ovo jelo predlog je da se popije kvalitetno suvo belo vino.

Prijatno!