MALA „PAMETNICA“

Zvanična agencija za nadzor u Nemačkoj apelovala je na roditelje da unište lutku koja priča po imenu Kajla, pošto zbog svoje pametne tehnologije može da otkrije lične podatke.

 

Lutka, čiji je zvanični naziv „Moja prijateljica Kajla“, a koja blu-tut tehnologijom može da se poveže sa smartfonom i odgovara na dečja pitanja, zabranjena je u Nemačkoj.

kajla

Mada je zbog inovativne tehnologije 2014. godine bila na listi 10 najboljih poklona za decu, ova lutka krši stroge nemačke zakone o privatnosti.

Blu-tut vezu je lako presresti, pa je preko ugrađenog mikrofona na ovoj igrački izuzetno lako da se prisluškuju dete i roditelji. Nije isključeno da bi u razgovoru sa decom lutka neometano mogla da reklamira određene firme i proizvode, tvrdi nemački Savezni biro za komunikaciju.

Kajla može da odgovara na pitanja korisnika zahvaljujući pristupu internetu. Tako na primer, ako dete pita lutku „kako se zove mali konj?“, ona može da mu odgovori „zove se ždrebe“.

Manjkavost Kajlinog softvera prvi put je otkrivena u januaru 2015. godine. Pritužbe su stizale od potrošača iz SAD i EU. Osim problema u vezi s privatnošću, takođe se pokazalo da postoji mogućnost da se pomoću hakovanja detetu preko lutke obraćaju stranci.

Student Štefan Hesel sa Univerziteta u Sarlandu je izvršio stručnu analizu i ustanovio da lutka krši član 90. Zakona o telekomunikacijama, po kome su sakriveni uređaji za komunikaciju nelegalni, a njihovo posedovanje kažnjivo!

Za vreme testa, Hesel je uspeo da uspostavi komunikaciju sa hardverom ugrađenim u lutku, čak i kada se nalazio nekoliko prostorija dalje, a signal prolazio kroz betonske zidove. Rezultate testova je dostavio službama ministarstva koji su usvojili njegovo mišljenje i izdali nalog da sve lutke u privatnom vlasništvu moraju da budu uništene, za šta su zaduženi roditelji dece koja ih poseduju.

Portparol Federalne agencije kaže da Kajla funkcioniše kao „skriveni odašiljač“, koji je zabranjen prema nemačkom zakonu. „Nebitno je koji je predmet u pitanju – mogao bi da bude i pepeljara ili požarni alarm“, objasnio je.

Prema nemačkom zakonu, nelegalno je prodavati ili posedovati zabranjene uređaje za nadzor. Za kršenje tog zakona je propisana kazna i do dve godine zatvora.