MILIONSKA NADOKNADA 

Kazna od 2,2 miliona dolara je novčana suma kojom je kažnjen jedan proizvođač smart TV, jer su njegovi „pametni“ televizori prikupili podatke o više od 11 miliona korisnika, koji su kasnije prodati drugim kompanijama i njima doneli milione dolara.

 

Kompanija Vizio se saglasila da plati kaznu u iznosu od 2,2 miliona dolara pošto se otkrilo da je krišom prikupljala podatke korisnika koje je prodavala drugim kompanijama bez znanja korisnika. Istragu su pokrenuli američka Federalna trgovinska komisija (FTC) i kancelarija javnog tužioca Nju Džerzija.

proizvođač smart tv

FTC je optužila Vizio da je svoje smart televizore isporučivao kupcima sa specijalnim softverom koji je prikupljao informacije o navikama korisnika.

Sporni softver je radio tako što je svakog sekunda prikupljao piksele sa dela ekrana i upoređivao prikupljene podatke sa bazom podataka sa poznatim filmovima, emisijama, reklamama i drugim sadržajima.

To je omogućavalo kompaniji Vizio da otkrije šta svaki vlasnik Vizio televizora gleda i u koje vreme se to dešava. Vizio je prikupljao informacije i o IP adresama korisnika.

Kompanija je prikupljene podatke prodavala drugim kompanijama, bez znanja korisnika, a one su ih koristile da bi napravile profile korisnika za potrebe marketinga.

Podaci koje je prikupljala kompanija Vizio omogućavali su oglašivačima da vrlo precizno naprave profile korisnika Vizio smart televizora, koji uključuju pol, uzrast, prihode, bračni status, nivo obrazovanja, veličinu domaćinstva, vrednost kuće i vlasništvo nad njom. FTC tvrdi da su ovi podaci korišćeni za ciljano oglašavanje i prikazivanje reklama na različitim uređajima.

To ne bi bio problem da je Vizio o tome obavestio svoje korisnike, ali Vizio je krio softver koji je prikupljao podake unutar funkcije „Smart Interactivity“.

Vizio se branio tvrdnjom da je svrha ove funkcije bila da prikazuje predloge za sadržaj koji bi mogao interesovati korisnike. Međutim, FTC je osporila ovu tvrdnju navodeći da ova funkcija nikada nije prikazivala takve predloge, već je samo prikupljala podatke korisnika.

Osim toga, istražitelji su utvrdili da je Vizio ažurirao softver svojih starijih modela smart televizora tako da su i oni dobili funkciju „Smart Interactivity“ a sve iz razloga da bi se prikupljali podaci od što većeg broja korisnika.

Funkcija „Smart Interactivity“ je uvedena 2014., a do 2016. kada je pokrenuta istraga, Vizio ni u jednom trenutku nije zatražio od korisnika saglasnost za prikupljanje podataka.

Vizio je u tom periodu prikupljao podatke o više od 11 miliona korisnika, koji su kasnije prodati drugim kompanijama kojima su doneli milione dolara.

Da bi FTC obustavila istragu, Vizio se saglasio da plati kaznu od 2,2 miliona dolara, od čega će 1,5 miliona biti uplaćeno na račun FTC-a.

Vizio se takođe obavezao da će prestati da prikuplja podatke korisnika na ovakav način, bez znanja korisnika, bar na teritoriji SAD, i da će ubuduće tražiti saglasnost korisnika pre prikupljanja i prodaje informacija o navikama gledalaca, korisnika smart televizora koje kompanija proizvodi.

Izvor: Informacija.rs