RAZGOVOR SA ROMEOM MILOŠEVIĆEM

„Neophodno je ponovo pokrenuti pitanje ministarstva za dijasporu koje bi moglo da koordinara naš rad širom sveta“, kaže predsednik Saveza Srba Francuske Romeo Milošević.

 

Savez Srba Francuske je krovna organizacija svih klubova, udruženja i pojedinaca na teritoriji Republike Francuske koji vole, cene i osećaju vrednosti srpske, slovenske i hrišćanske pravoslavne kulture. Osnovni cilj Saveze je čuvanje identiteta kroz škole srpskog jezika, srpskog tradicionalnog folklora, kao i komemoracija i obeležavanja svih važnih datuma u francusko-srpskoj istoriji.

predsednik saveza srba francuske

Predsednik Saveza Srba Francuske, gospodin Romeo Milošević, govori o aktivnostima Saveza na lobiranju, stvaranju i očuvanju prijateljskih veza francuskog i srpskog naroda sa osvrtom na lobiranje za očuvanje Kosova i Metohije u okviru Srbije kao i o borbi da samoproglašeno Kosovo ne uđe u Unesko.

Kakve aktivnosti vodite u vezi potencijalong zahteva Prištine da samoproglašeno nezavisno Kosovo ne uđe u Unesko?

– Upoznavanje Francuske javnosti o kulturnoj baštini, i duhovnom nasleđu na Kosmetu sprovodimo kroz organizovanje aktivnosti kulturnog karaktera kao sto je slučaj sa našim folklornim festivalima gde imamo česte razmene sa mnogim grupama Francuza i ostalih učesnika širom sveta. Te predstavе dobijaјu posebnu težinu i vrednost, naročito kada predstavljamo igre sa Кosmeta primer KUD „Izvor“ ispred opštine Pariza. Ovi događaji su značajni da bi se privukla pažnja političke javnosti u Parizu a pored toga imali smo par konferencija i izložbe koje su obrazložile stanje na Kosmetu, prvenstveno u oblasti zaštite Srba.

Koje su konkretne manifestacije, koje pominjete?

– Prikazivanje filma “Enklava” reditelja Gorana Radovanovića i konferencija o Kosovu gde su učestvovali ambasador pri Unesku Darko Tanasković kao i naš počasni član Saveza geopolitičar i intelektualac Nikola Mirković, dalo je veliki doprinos našem lobiranju u cilju prikazivanja života Srba na Kosmetu. Izložba na temu srpskih crkava i manastira organizovana je da se još jednom podseti na činjenicu da su srednjovekovna kulturna i verska baština Kosova i Metohije – srpske. Takvi događaji su jedan deo našeg lobiranja. Pored toga kroz našu mrežu koju imamo u političkom životu Francuske utemeljili smo našu zajednicu kao deo Francuskog društva i dobili smo izuzetnu pažnju od svih politickih partija kao organizacija koje mogu uticati na brojne glasače srpsko-francuskog porekla.

Šta očekujete od kandidata republikanaca za predsedničke izbore u Francuskoj Fransis Filona, ukoliko dođe na vlast?

– Tokom kampanije unutar republikanske stranke za kandidata za predsedničke izbore, našim lobiranjem , gospodin Francois Fillon budući kandidat za predsednika Francuske je zauzeo jasan stav: „Nezavisnost Kosova je bila u potpunoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, ta pitanja moraju biti tretirana u skladu sa međunarodnim pravom!“ Još veću snagu samoj izjavi daje činjenica da on ima najveće šanse da postane novi predsednik Republike Francuske. Kandidat za predsednika pariskog regiona Valeri Pekres o sudbini pravoslavne baštine u južnoj srpskoj pokrajini kaže: “Treba kazniti sve koji uništavaju kulturnu baštinu”. Dosta energije smo usmerili protiv samoproglašenog Kosova i radimo na tome da ne uđe u Unesko.

Koje poteze ste povukli u smislu pomoći u ostvarivanju ciljeva zaštite srpskih interesa na Kosovu i Metohiji?

– Prošle godine smo započeli jedan projekat, poseta francuskih poslanika i senatora Kosovu i Metohiji, veoma značajno putovanje na našu svetu zemlju. To bi bilo prvi put da jedna tako velika grupa francuskih poslanika i senatora poseti naše manastire i enklave i uveri se na licu mesta kakva je situacija na terenu i koji su problemi. Oni bi podneli raport parlamentu i vladi Francuske i tražili javnu debatu u Francuskoj Skupštini o ugroženosti hrišćanske baštine i naroda na Kosovu i Metohiji. U junu mesecu 2016. godine, zahvaljujući Savezu Srba Francuske i Srpske Pravoslavne Crkve monah Ilarion, iguman manastira Draganac kod Uroševca, svedočio je o stanju na Kosovu i Metohiji pred Parlamentarnom skupštinom Francuske. Uveren sam da će samoproglašeno Kosovo i dalje nastaviti svoju kampaniju za članstvo u UNESKO zato što je to jedan od ciljeva koji bi im omogućio dalje priznavanje i u UN.
Svaki Srbin širom sveta koji ima nadu i želju da očuva Kosmet može biti kroz svoja dela ili aktivnosti zaštitnik naše svete zemlje. U tom duhu smo angažovani u našem Savezu. Sve aktivnosti koje smo sproveli od 2015 godine pa do danas su deo dobrotvornih akcija volontera našeg saveza koji broji oko 150 članova i niko od njih kao i rukovodstvo nema primanja. Naš budžet je skroman ali dela velika.

Bavite se i humanitarnim radom. Recite nam nešto o tome?

– Već sedam godina KUD „Izvor“ ima svoju humanitarnu akciju u parizu „Srcem za srce Srbije“, humanitarni koncert i prikuplja novac koji se odnosi deci u enklavama na Kosovu i Metohiji. Pored toga, i Kolo srpskih sestara crkve Svetog Save u Parizu šalje najugroženijima na Kosmetu prilog koji dobijaju za svoj dobrotvorni rad. Naš Savez podržava i poziva svoje članove kao i Francuze da finansijski doniraju udruženje „Solidarnost za Kosovo”, osnivača i predsednika Arnoa Gujona. Poznajem ga lično već 11 godina od početka njegovog rada i njegova dela su za svaku pohvalu. Ne treba ući u neku konkurenciju kad je neko uspešan, već mu naprotiv, treba pomoći. Brojni članovi njegove organizacije članovi su i našeg Saveza.

Kako održavate saradnju sa Republikom Srbijom, znamo da obeležavate i Vidovdan?

– Saradnju sa Republikom Srbijom imamo kroz razne konkurse koji nam omogućavaju da pokrenemo manifestacije kao što su Dani srpske kulture u Parizu i Dani Svetosavlja. Važno je da dijaspora dobija pomoć iz Srbije da bismo očuvali naš nacionalni i kulturni identitet i naravno dopunsku školu na srpskom jeziku. Kulturni centar u Parizu je takođe jedan od glavnih oslonaca u borbi za istinu, koji daje veliki doprinos protiv pokušaja da se Kosovo predstavi albanskim, za potrebe članstva u UNESCO. Svake godine za Vidovdan, Savez Srba Francuske organizuje obeležavanje tog datuma na Srpskom vojnom groblju u Parizu. U sali Pariske regije „Il d Frans“ 2016. godine održano je svečano veče povodom obeležavanja Vidovdana i sto godina srpske kulture u Francuskoj. Ovaj najznačajniji skup otvorili su domaćini Francuske institucije, predsednica „Il de Frans“ Valeri Pekres i potpredsednik Patrik Karam. Skup su pozdravili ambasador Republike Srbije pri Unesku, Darko Tanasković, ambasador Republike Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić i ja kao predsednik Saveza Srba Francuske. Imamo i ogroman rad preko socijalnih mreža Fejsbuka i Tvitera, gde svakodnevno informišemo javnost o stanju na Kosmetu, i o samom Kosmetu kroz prikaz istorije, važnih manistira, život Srba sa Kosmeta i akcije francuskih i naših volontera kao i humanitarnih dela.

Jedna od ideja vezana za saradnju i zbližavanje, koju ste već započeli, jeste i bratimljenje gradova Francuske i Srbije?

– Jedan od naših veliki uspeha je bratimljenje gradova Prokuplja i Epone. Radili smo oko 10 godina da bismo uspeli, ali taj uspeh je omogućen tako što je naša zajednica iz tog francuskog grada podržala našeg člana i omogućila da postane prvi zamenik gradonačelnika u tom gradu. To je dobra prilika za građane Srbije da, na mnogo različitih načina, bliže okuse i upoznaju neke od umetničkih i kulturnih vrednosti Francuske i da se identifikuju sa njima. One su takođe dobra prilika za pronalaženje podudarnih tačaka i poređenje naših umetničkih i kulturnih vrednosti sa vrednostima jednog velikog prijatelja i nacije kao što je Francuska. Neophodno da se angažuju svi Srbi koji su integrisani u političku sferu u zemljama gde živimo i ti ljudi koji su na takvim ključnim mestima ostaju za našu zajednicu najbolji ambasadori. Nastavićemo bratimljenja, jer je to velika mogućnost razvoja saradnje u svakom domenu kulture, sporta, ekonomije i čine dobar imidž za Srbiju. Ostajemo aktivni i uporni bez predaje na pitanju očuvanja Kosmeta kao i Republike Srpske. Мora se imati u vidu da dijaspora radi svakodnevno na tom pitanju i neophodno je da se pokrene ponovo pitanje ministarstva za dijasporu koje bi moglo da koordinara naš rad širom sveta. Zajedno bismo imali veći efekat narocito u Evropi. Ne smemo imati bilo koju vrstu podela, narocito na političkoj bazi jer to ugrožava zaštitu interesa srpskog naroda i države.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo