MEDICINSKO OTKRIĆE

Novi metod lečenja raka podrazumeva silicijumske nanočestice, a otkrili su ga istraživači sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“. Ove čestice istovremeno i proučavaju i ubijaju maligne ćelije.

 

Naučnici iz Rusije tvrde da su, u saradnji sa evropskim kolegama, pronašli način da istovremeno dijagnostikuju i leče rak, a novi metod podrazumeva korišćenje nanočestica silicijuma za otkrivanje i uništavanje ćelija raka uz pomoć ultrazvuka. Pritom, lečenje novim metodom ne bi štetilo zdravim ćelijama.

novi metod lečenja raka

„Pronašli smo „blaži režim“ terapijskog dejstva na ćelije raka, koji ne dovodi do masovnog uništavanja ćelija, ali sudeći po svemu, dolazi do uništenja pre svega unutarćelijskih organela nanočesticama“, otkriva Andrej Sviridov sa Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov“.

Ističe da taj metod dovodi do jačeg terapeutskog efekta.

Fizičari, hemičari, biolozi, pa i nanotehnolozi su poslednjih godina počeli da razvijaju nove metode za obavljanje hirurških operacija i terapija, koje se izvode bez otvaranja tela i nanošenja povreda tkivima i organima.

Na primer, stručnjaci su razvili čestice koje se uvode u tumor, a zatim zagrevaju pomoću lasera, što uništava rak, a ne šteti zdravim ćelijama, dok slično deluje i genska terapija i specijalni lekovi koji sputavaju rast krvnih sudova i tumora i tako „guše“ ćelije raka.

Sviridov i njegove kolege, koji rade pod rukovodstvom profesora Viktora Timošenka, sada su stvorili posebne nanočestice od silicijuma, obložene specijalnim sastavom polimera, koji mogu istovremeno da se koriste i za izučavanje i za „ubijanje“ raka, uz pomoć ultrazvuka.

Glavni problem ovakvih metoda u lečenju raka, kažu naučnici, dosad je bio taj što ultrazvuk i nanočestice koje apsorbuje često deluju neselektivno i uništavaju ne samo tumore već i zdrave ćelije.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za brzo jačanje imuniteta – klikni na sliku i naruči!

Osim toga, takve nanočestice se veoma brzo rastvaraju u organizmu, što ne dozvoljava naučnicima da ih izuče zbog njihove nedugovečnosti i toksičnosti.

Ruski stručnjaci sa „Lomonosova“ sada su rešili taj problem tako što su nanočestice od poroznog silicijuma obložili slojem dekstrana, biopolimera iz molekula glukoze.

Takve čestice, kako ističu biolozi, ne samo da se sporije razlažu u poređenju sa njihovim „golim“ pandanima nego i svetle kada se ozrače ultraljubičastim zracima, što omogućava da se tkiva i ćelije izučavaju.

Ove čestice naučnici su ispitali na kulturama ćelija raka na ljudskom grkljanu, i to tako što su ga zračili ultrazvukom u prisustvu i odsustvu nanočestica.

Eksperimenti su pokazali da „čist“ ultrazvuk ne deluje na ćelije raka, dok ih u kombinaciji sa nanočesticima pažljivo ubija.

Osim toga, te nanočestice, kako ističu naučnici, mogu da se koriste za dostavu leka i drugih molekula u zdrave ćelije ili ćelije raka.

Zagrevanje pomoću ultrazvuka ili radio-talasa će, kako navode, molekule leka učiniti pokretljivijim, a samim tim to će ojačati njihovu efikasnost.

Izvor: Tanjug.rs