„PIROMANI GASE VATRU“

Vest koja stiže iz sveta je za rubriku „verovali ili ne“! Saudijska Arabija na čelu Komisije UN koja je zadužena za zaštitu i promociju ženskih prava. Kako se država u kojoj se bazična prava žena ne poštuju zadesila na ovom mestu?

 

Islamska kraljevina Saudijska Arabija od 2018. godine preuzima vođstvo u Komisiji UN za ženska prava i tu funkciju će obavljati do 2022. godine. Imenovanje Saudijske Arabije u UN komisiju za zaštitu ženskih prava izazvalo je burne reakcije.

saudijska arabija na čelu komisije un

Kako su saopštile UN, ona će “doprinositi unapređenju ženskih prava” i učestvovati u utvrđivanju “globalnih standarda za ravnopravnost polova.” Komisija za ženska prava ima za cilj „promovisanje prava žena, dokumentovanje njihovih života širom sveta i osnaživanje žena.

Ovu zemlju izabralo je Ekonomsko i socijalno veće UN-a, odnosno njenih 45 članica i to tajnim glasanjem koje je održano prošle nedelje. Među azijskim državama je Saudijska Arabija, zajedno s Irakom, Južnom Korejom i Turkmenistanom, izabrana na četvorogodišnji mandat.

Ovakva odluka naišla je na žestoke kritike nevladinih organizacija.

Saudijska Arabija verovatno predstavlja najrepresivniji režim na svetu, a to se naročito odnosi na prava žena. Imajući to u vidu mnoge je šokirala informacija da je Saudijska Arabija upravo izabrana u UN-ovu komisiju o statusu žena (CSW).

Organizacija „UN Watch“, koja nadzire rad Ujedinjenih nacija, oštro je kritikovala ulazak Saudijske Arabije u ovu komisiju ističući brojna kršenja ženskih prava u toj zemlji.

„Postavljanje Saudijske Arabije u komisiju za zaštitu ženskih prava je kao da postavite piromana za šefa vatrogasne službe u gradu“, poručio je predsednik „UN Watch-a“ Hilel Nojer.

Državljanka Saudijske Arabije, koja studira međunarodno pravo u Australiji, napisala je na Tviteru da je „ovu odluku doživela kao izdaju“.

Činjenica je da u ovoj zemlji žene gotovo nijednu važnu odluku, uključujući i putovanja, venčanje ili odlazak kod lekara, ne mogu da donesu bez saglasnosti muškog tutora. Osim toga, moraju da budu potpuno pokrivene (mogu da im se vide samo oči i šake), ali ne smeju da voze kola.

Kandidatura Rijada za Komisiju predata je u septembru 2016. godine. Tada je ova zemlja navela da štiti prava žena „u skladu sa šerijatskim zakonom, koji garantuje fer ravnopravnost spolova“. Vlasti dugo obećavaju da će ukinuti pravilo pristanka muškarca za sva pitanja koja se tiču žena, međutim, ono je još na snazi.