OJAČATI TELESNE PERFORMANSE

Mnogi su osetili slabost iako ne pate od bolesti ili bezuspešno pokušavaju da oslabe, ali ne ide. Tome su krivi metabilički procesi, a za bolji metabolizam važna su određena pravila, kojima će se ovi procesi odvijati najoptimalnije moguće.

 

Ako se neko oseća tromo i bezvoljno, moguće je da pati od sporog metabolizma. Poseban pokazatelj usporenih metaboličkih procesa u organizmu je i kada se pokušava izgubiti na težini, ali se nedeljama ili čak mesecima ne postiže nikakav rezultat.

za bolji metabolizam

Bez ikakvog uzimanja suplemanata ili drugih dodataka ishrani moguće je drastično poboljšati metabolizam i povećati sopstveni nivo energije.

Metabolizam je proces pretvaranja hrane u energiju korisnu organizmu. To je biološki proces, kojim se energija isporučuje iz hrane, a rezultat je koliko brzo ili sporo telo sagoreva te kalorije.

Možemo navesti nekoliko koraka koji mogu pomoći da se metabolizam poboljša na prirodan način.

Pijte vodu!

Voda je odlična za piće i trebalo bi da se popije od 8 do 10 čaša dnevno, a naravno, što ih je više to je i bolje. Ovo će pomoći ubrzanju metabolizma i iz tela izbaciti natrijum, toksine i masti. Pijenje vode pre obroka ispuniće vaš želudac, tako da ćete se osećati sitijim i sprečićete prejedanje. Izbegavajte previše gaziranih pića, kafe, čajeva i sokova. Kofein će vas dehidrirati, a šećer učiniti više štete nego koristi na duže staze.

Jedite na svaka tri sata!

Svaka tri sata preporučeno je jesti mali izbalanisran obrok, uključujući i razne grickalice. Obroci i međuobroci (užine) treba da budu uravnoteženi, što znači da treba da sadrže proteine, ugljene hidrate, kao i prirodnu masnoću. Propust u doslednom konzumiranju hrane na svaka tri sata može dovesti do sporijeg metabolizma i skladištenja masti. Isto tako i preskakanje obroka usporava metabolizam. Gubljenje kilograma daće rezultat kada se konzumira prava hrana na uravnotežen način tokom dana.

Ne preskačite doručak!

Doručak je najvažniji obrok u toku dana, jer od njega najviše zavisi da li će metabolizam raditi na optimalnom nivou. Kao što ni automobil ne kreće sa praznim rezervoarom, tako ne bi trebalo ni započeti dan bez adekvatne ishrane. Prvi obrok postavlja osnove metabolizma čitavog dana i gura ga napred, uz pravilno konzumiranje hrane na svaka tri sata. Ako ustajete rano, a doručkujete kasno, propuštate nekoliko sati efikasnog sagorevanju kalorija.

Ne bojte se masti!

Masti su razvile lošu reputaciju i mnogi ljudi smatraju da ih one čine debelim. Ovo nije tačno, jer tip masti i količina koja se pojede utiče na sastav ukupne telesne masti. Mast je potrebna organizmu, a oni koji su skloniji da se hrane na niskom nivou masti, teže se i oslobađaju telesnih masti. Zbog toga je važno odabrati prirodne zdrave masti, kao što su maslinovo ulje, ulje avokada, ulje raznih orašastih plodova, laneno ulje ili puter od kikirikija kako bi se organizam snabdeo neophodnim mastima.

Koristite sjajne BioLiver kapi za masnu jetru da smanjite povišen holesterol i trigleciride u krvi. Deluju pouzdano i dobro!

Bioliver kapi za masnu jetru

Izbegavajte trans masti!

Trans masti su loše, uzrokuju gojaznost, nizak nivo energije, depresiju, rak i srčanih bolesti. Nemoguće je dobiti telo kakvo se želi i biti u odličnoj formi ukoliko se nezdravo hranimo. Brzu hranu, prerađene namirnice i prženu hranu treba izbegavati, jer nisu dobar izbor ukoliko smo na putu gubljenja težine. Jesti samo hranu koju je “majka priroda” obezbedila siguran je put do ispunjenja ciljeva u skladu sa gubitkom masti.

Budite dnevno aktivni!

Budite fizički aktivni najmanje šest dana u nedelji. Popnite se stepenicama kada god je to moguće ili parkirajte vozilo dalje kako bi ste prošetali do mesta koje želite da obiđete, jer će tih nekoliko stotina koraka učiniti da srce i pluća rade mnogo bolje. Što ste više u pokretu svakodnevno, to ćete se bolje osećati u celini.

Radite kardio vežbe!

Kardio vežbe odlične su za zdravlje srca i pluća, takođe i za sagorevanje kalorije. Ovakav trening u jutarnjim satima, na prazan stomak, može da se uključi u aktivniju borbu s masnim naslagama, kada telo sagoreva kalorije u najvišoj stopi, čak i oko sat vremena nakon završetka. Ako dnevno ne jedete dovoljno, prvi jutarnji kardio trening na prazan stomak može da radi protiv vas, jer je u stanju da sagori mišiće. Drugi dobar trenutak da se uključe kardio vežbe je uveče posle poslednjeg obroka, jer to omogućava sagorevanje kalorija sa kojima nećete otići na spavanje. Ne morate se striktno opredeliti za jutarnje ili večernje vežbanje – iskombinujte oba termina tako da sprečite dosadu.

Radite trening snage!

Trening snage gradi mišiće, a mišiću su metabolički aktivno tkivo. Što se više mišića stekne, metabolizam će biti brži. Učiniti telo mišićavim znači ujedno i dopustiti mu da jede više kalorija dnevno.

Slušajte svoje telo!

Dokazano je da kardio vežbe i vežbe snage deluju blagonaklono na metabolizam ljudskog tela, ali treba biti umeren i slušati njegov govor. “Ubijanje” sa treninzima jednako je kao i potpuna neaktivnost. Zato je važno poznavati potrebe i mogućnosti sopstvenog organizma i treba ga pravilno odmoriti. Ozbiljnu štetu metabolizmu može doneti trening tokom bolesti.