OČUVATI „MALE ŠKOLE“

Godinama opada broj školaraca u selima, pa danas u hiljadu i po srpskih škola ima manje od 20 đaka. Na ovakvu pojavu ukazali su u svojim analizama čak i predstavnici Svetske banke, a u Ministarstvu prosvete su svesni problema i traže rešenje, dok sindikati apeluju da škole u malim sredinama ne treba zatvarati.

 

Što su sela dalja od centara regije sve je manje dece. Školu u selu Bzovik trenutno pohađa četiri učenika. U septembru ovde dolazi samo jedan prvak.

manje od 20 đaka

„Ja sam iz jednog sela Jevremovići i tamo ima samo nas petoro. Nas troje ovde idemo u školu, ali bilo bi lepo da nas ima još“, kaže devojčica iz Bzovika.

„Mi učitelji se trudimo da nam deca ostanu ovde i našim radom i zalaganjem i mnogo smo i srećni i častimo čak kad nam se u selu rodi neko novo dete i dobijemo novog đaka“, rekla je Snežana Andrić, učiteljica, Bzoviku.

Na Rudnu se nalaze dva izdvojena odeljenja Osnovne škole „Stefan Nemanja“ iz Studenice. Četiri razreda pohađa dvanaestoro đaka. Učiteljica Slavica Matić sama drži nastavu već 16 godina.

„Ja bih volela da nas ima više zato što je bolje kad nas ima više da se više igramo i družimo“, rekla je devojčica iz Rudna.

„Pre tri godine nisam imala prvake, a dešavalo se da u generaciji bude po jedan đak“, kaže Slavica Matić, učiteljica u Rudnom.

Sindikati smatraju da škole u malim sredinama treba sačuvati.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković kaže da se škole u malim mestima ne smeju zatvarati iz dva razloga.

„Prvi je što tu nema nekih velikih ušteda, a drugi je što zatvaranjem škola praktično mi gotovo prekidamo svaki život u tom malom mestu“, ističe Jankovićeva.

U Ministartsvu prosvete kažu će u saradnji sa Svetskom bankom napraviti analizu kompletne mreže škola, pa potom izaći sa konkretnim predlogom kako rešiti ovo pitanje. Najverovatnije u 2018. godini.

„Mi moramo da obezbedimo dostupnost obrazovanja za sve naše učenike. Broj učenika u jednom odeljenju je sve manji i manji i čak sitacija je da se zbog toga neka odeljenja i gase, da imamo veliki broj škola sa jako malim brojem učenika i negde sigurno da ćemo morati nešto da preduzmemo. Nismo mi dovoljno bogata država da možemo tako da se ponašamo“, kaže Miloš Blagojević, specijalni savetnik ministra prosvete.

Prema njegovimm rečima potrebna je pametna racionalizacija našeg sistema.

Srbija ima 23 škole sa manje od 20 učenika i 1.477 izdvojenih objekata matičnih škola sa manje od 20 đaka.

Izvor: RTS.rs