LASTAVICA MALA

Savet kako oterati lastavice od kuće i krova ispod kojeg grade lastavičje gnezdo. Kako se tera lastavica da ne postavi gnezdo.

 

Ljupka mala ptica koja nas obaveštava o dolasku proleća je često velika napast. Ovo je tekst o tome kako oterati lastavice od kuće kada krenu da vam grade lastavičja gnezda ispod terase ili krova.

Mada, svakako najveća napast s neba je golub, koga popularno zovu nebeski pacov, jer kada ti golubovi nasrnu na tavan, krov ili terasu, ajme tebi sa ptičjim izmetom i perjem, uz nezaobilazno i ljupko gu gu gu

Kako oterati lastavice od kuće i krova da ne prave gnezda

Gnezda lastavica

Elem, meni poznatim ljudima su se desile lastavice. Napravili su reprezentativan objekat, mali hotel, lep, savremen, sav beo i blješteći i od pre mesec dana se suočili sa najezdom lastavica.

Svidele se lastavicama njihove terase i počele su da ispod terasa prave sebi gnezda. Ljupko zar ne?

Da, ljupka scena možda na selu, ali ne i gradu i ne na hotelu. Taj problem sa lastavicama inače imaju hoteli i snalaze se na razne načine.

Lastavice (lat. Hirundinidae) su porodica ptica koja pripada redu vrapčarki (Passeriformes). Dio su podreda pjevica (Passeri). Ova porodica se sastoji od dvije potporodice: Pseudochelidoninae i Hirundininae.

Lastavice su kosmopolitska grupa ptica i nastanjuju sve kontinente osim Antarktike. Smatra se da potiču iz Afrike, jer tamo živi najviše vrsta. Takođe se pojavljuju na mnogim ostrvima. Karakteristika ovih ptica je njihova prilagođenost lovu za hranom u letu: insekte hvataju u vazduhu. Tijelo im je vitko, a krila uska. Kljun je kratak, a grkljan mogu široko otvoriti. Porodica obuhvata 75 vrsta.

Lastavice su selice. Oblik repa im je vrlo specifičan i po njemu su dobili ime razni predmeti, pa i leptir lastin rep. Nekoliko vrsta je postalo ranjivo zbog ljudskih aktivnosti na njihovim područjima, ali su mnoge druge imale koristi od promjene okoline i sada žive i blizu ljudi.

No, da nastavimo našu priču. Kako su lastavice počele da na lepoj beloj fasadi prave svoja gnezda, to su vlasnici angažovali radnike da dugačkim štapovima sruše ta gnezda. Ali kako oni ruše, lastavice grade. I tako iz dana u dan.

Na kraju su radnici svako jutro mahali štapovima kako bi sprečili juriše upornih lastavica koje su baš tu, na lepoj beloj fasadi htele da postave svoja gnezda. Uporni radnici al upornije lastavice.

Onda su počele konsultacije kako da oteraju lastavice, da li da unajme sokola, da kače strašila na fasadu, da prskaju nekim groznim mirisima, šta li se sve već nije pominjalo.

A onda dok su raspravljali o tome kako oterati lastavice od kuće došao je komšija iz kraja, nasmejao se na nastalu situaciju i rekao im da kupe CD i puste pesmu El condor pasa od Simona i Garfankela, da će ih njihova pesma sigurno oterati kad već nemaju pravu pticu grabljivicu.

Naravno, to je bila šala sa pesmom ali ne i sa CD-om. Uzeli su neki stari CD i vezali ga kanapom na ivicu terasa da leprša na vetru i sija na suncu. Pošto CD na suncu i vetru sija u raznim bojama i pravi bljeskove, to je počelo da tera lastavice, jer ih je plašilo. Nije bilo više potrebe za radnicima i motkama, samo par CD-ova koji lepršaju na vetru i sijaju na suncu. CD kondor.

I problem sa lastavicama je rešen i bez pravog kondora :-)

Eto, da znate ako vam se dese lastavice šta valja činiti.

Tako ti je to u životu, il si kondor, il si lastavica.

Zlatko Šćepanović