POMAŽU NAŠEM ZDRAVLJU

Mnoge prednost ima čuvanje psa ili mačke u stanu, ali da ljubimci podižu imunitet i menjaju sastav bakterija izvesna je novina u medicinskim istraživanjima. Jedna od savremenih naučnih studija bavila se time šta sve ljubimci mogu da učine za naše zdravlje i došla do neočekivanih rezultata.

 

Ako se još uvek premišljate da li da nabavite kućnog ljubimca, ovo je možda još jedan od razloga koji idu u prilog odabiru novog stanovnika.

ljubimci podižu imunitet

Naime, jedno novije naučno istraživanje sugeriše da kućni ljubimci, a psi posebno, utiču na ravnotežu dobrih i loših bakterija u zatvorenom prostoru. Oni to rade tako što kućne mikrobe pretvaraju u probiotske mikroorganizme koji jačaju imuni sistem čoveka i pozitivno utiču na njegovu crevnu floru. Dakle, oni imaju jednako dejstvo kao i probiotici.

Ovo istraživanje pokazalo je da psi podižu nivo na čak 56 različitih vrsta bakterija koje se mogu naći u zatvorenom prostoru, čineći sastav mikroba u tom prostoru mnogo različitijim.

Izlaganje životinjskim bakterijama može da ima pozitivan efekat na raspoloženje ljudi, izazivajući da bakterije u čovekovom stomaku promene način na koji metabolišu neurotransmitere, a koji utiču na raspoloženje i ostale mentalne funkcije.

Ovo objašnjenje moglo bi ujedno da objasni i antidepresivni efekat koji druženje sa kućnim ljubimcem ima na ljude, a za koje je naučno utvrđeno da potpomaže oslobađanje oksitocina, hormona ljubavi i sreće.

“Izloženost bakterijama koje su doneli psi u kuću je dobra i za imuni sistem, a naročito za imunitet dece”, tvrdi se u ovom istraživanju. U njegovom izveštaju navodi se da su deca koja su odrasla sa psima imala manje šanse da ispolje autoimune bolesti kao što su astma i alergija, jer je njihov imuni sistem bio izloženiji većem broju različitih vrsta bakterija, što ih je činilo jačim.

BioImunitet kapi

BioImunitet kapi su biljnog porekla i utiču na jačanje imunog sistema – KLIKNI na sliku i NARUČI

Prema nalazima ove studije, biti izložen životinjskim mikroorganizmima rano u životu, a posebno tokom prva tri meseca, stimuliše se rano funkcionisanje imunog sistema, što mu omogućava da bolje razlikuje dobre i loše bakterije.

Pretpostavka higijene sugeriše da se ne izlaže dovoljnoj količini i raznolikosti bakterija u detinjstvu, što zapravo izaziva stvaranje slabijeg imunog sistema. Međutim, imuni sistem mora da bude treniran na izloženost različitim materijama koje mora da nauči da odbije. Dakle, imunitet čoveka mora od samog rođenja da se susretne sa opasnostima od kojih treba kasnije da se odbrani.

U prilog ovoj tezi navodi se i studija obavljena krajem prošlog veka, u kojoj je poređena stopa javljanja alergije i astme u Istočnoj i Zapadnoj Nemačkoj. Tada je kod dece iz prljavije i zagađenije Istočne Nemačke zabeleženo da su imala manje alergijske reakcije i slučajeva astme u poređenju sa Zapadnom Nemačkom, upravo iz činjenice da su bila izloženija onim stvarima protiv kojih se imunitet bori.

Na isti način može se posmatrati i proučavanje života Amiša u SAD-u, čija deca žive po seoskim udaljenim farmama zajedno u velikim familijarnim grupama i sa domaćim životinjama, što je, zapravo, mnogo prirodnije okruženje od okruženja u kom žive dece iz velikih gradova.

Porodice Amiša praktikuju sve prednosti seoskog načina života, koriste prirodne materijale za oblačenje i sve sami proizvode. Njihova deca ne oboljevaju od alergijskih bolesti niti astme, jer tokom odrastanja imaju više kontakta sa domaćim životinjama.