„AŽURIRANJE POLITIKE PRIVATNOSTI“

X, ranije poznat kao Twitter, može da prikuplja vaše biometrijske podatke i istoriju poslova.

Platforma društvenih medija u vlasništvu Ilona Maska saopštila je da bi mogla da prikuplja biometrijske informacije i informacije o zapošljavanju od svojih korisnika, proširujući opseg ličnih informacija koje vlasnici naloga mogu da podele sa sajtom.

biometrijske podatke

Informacija o prikupljanju podataka korisnika je usledila kao ažuriranje politike privatnosti kompanije, koja je dodala dva odeljka koja se odnose na novu praksu prikupljanja podataka.

„Na osnovu vašeg pristanka, možemo da prikupljamo i koristimo vaše biometrijske informacije u svrhe bezbednosti i identifikacije“, navodi se u politici.

Pored toga, u novom odeljku pod nazivom „prijave za posao“, X je rekao da može prikupljati istoriju zapošljavanja i obrazovanja korisnika.

Kompanija je takođe rekla da bi mogla da prikuplja „preference pri zapošljavanju, veštine i sposobnosti, aktivnosti traženja posla i angažovanje i tako dalje“ kako bi predložila potencijalna slobodna radna mesta korisnicima, da bi podelila te informacije sa potencijalnim poslodavcima ili da bi dalje ciljala korisnike sa oglašavanjem.

Bezbednija platforma

Za korisnike X Premium-a, kompanija će dati opciju da podele svoj ID i selfi sliku u svrhu verifikacije. Kompanija može da izvuče biometrijske podatke i iz vladinog ID-a i iz selfija u svrhu podudaranja, rekla je kompanija za CNN u saopštenju.

„Ovo će nam dodatno pomoći da, za one koji izaberu, povežemo nalog sa stvarnom osobom obradom njihove lične karte koju je izdala vlada“, navodi kompanija.

Ovo će takođe pomoći X-u da se bori protiv pokušaja lažnog predstavljanja i da platformu učini bezbednijom.

„Aplikacija za sve“

Promene odražavaju ono što mnogi X-ovi vršnjaci već rutinski prikupljaju. Ali to predstavlja proširenje vrsta informacija koje Twitter želi da prati.

Prilagođavanje politike je usledilo jer vlasnik Ilon Mask nastoji da platformu pretvori u „aplikaciju za sve“ koja bi mogla da uključuje finansijske usluge i druge funkcije slične popularnoj kineskoj aplikaciji WeChat.

Promena se takođe dešava kada neke regulatorne inicijative širom sveta počinju da zahtevaju da kompanije društvenih medija provere starost svojih korisnika. Mnoge usluge osiguranja starosti zahtevaju od korisnika da otpreme kopije svojih identifikacionih dokumenata koje je izdala vlada ili selfi koje zatim analizira veštačka inteligencija.

Međutim, u četvrtak je savezni sudija privremeno blokirao zakon Arkanzasa koji nalaže verifikaciju starosti za platforme društvenih medija, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da stupi na snagu.

Izvor: BIZLife