OLAKŠANJE BOLESNOG GRLA

Tonzilitis je upala krajnika obično uzrokovana streptokoknom, a ređe virusnom infekcijom. Simptomi upale krajnika uključuju bolno ždrelo i bol koja se pojačava s gutanjem. Ova upala zahteva obavezni odlazak lekaru, ali je poželjno prethodno isprobati određena prirodna sredstva koja mogu olakšati podnošenje njenih brojnih simptoma.

 

Bol u grlu koji je toliko intenzivan da stvara otpor pri gutanju može da bude rezultat upale krajnika (tonzilitisa), koja može da pogodi osobe bilo kog uzrasta – od dece do odraslih.

simptomi upale krajnika

Bol se često oseća u ušima, jer ždrelo i uši dele iste nerve. Propratni efekti tonzilitisa su povišena temperatura, osećaj opšte slabosti, glavobolja i povraćanje.

Veoma je važno da se dobro utvrde simptomi koje osoba ima pre pokušaja upotrebe prirodnih kućnih lekova za upaljene krajnike. Neki od najčešćih simptoma tonzilitisa su uvećani limfni čvorovi na vratu, nabrekli krajnici, loš zadah, glavobolja, groznica, bol u ušima i teškoća prilikom gutanja.

Ako su u pitanju svi ovi simptomi, onda treba preći na upotrebu prirodnih medikamenata koji će olakšati upalu krajnika.

Mogu se navesti devet sredstava kojima će teškoće kod tonzilitisa biti ublažene.

Slana voda

Korišćenje fiziološkog rastvora soli kako bi se olakšali upala i bol u slučaju tonzilitisa je odlična preporuka. Jednostavno, dodajte malo soli u šolju vode i koristite ovaj rastvor da ga izgrgoljate (isperete grlo). Važno je da se rastvor ne guta, već ispljune posle grgoljanja.

Bosiljak

Zahvaljujući njegovim protivupalnim i antivirusnim osobinama, bosiljak može biti korisan u lečenju tonzilitisa. On takođe ima umirujuća i lekovita svojstva koja mogu pomoći u smanjenju bola i otoka. U jednu i po šolju vode dodajte 10 listova bosiljka, pa je prokuvajte i procedite. U proceđenu vodu dodajte malo limunovog soka zajedno sa kašičicom meda i sve to promešati. Potrebno je piti tri puta dnevno, a poboljšanje ćete osetiti već za nekoliko dana.

Kurkuma

Kurkuma je poznata po svojim antiseptičnim i protivupalnim osobinama, tako da može pomoći u ublažavanju upale i bolova uzrokovanih tonzilitisom. Uzmite čašu tople vode i u nju dodajte kašičicu kurkume u ​​prahu. Izgrgoljite ovaj rastvor nekoliko puta dnevno, a obavezno pred spavanje kako bi se otok i upala smirili tokom noći.

Limun

Limun ima antibakterijska, antivirusna i protivupalna svojstva, tako da odlično funkcioniše u smanjenju upale i otoka. On takođe sadrži vitamin C koji poboljšava imunitet i daje telu snagu da se oslobodi infekcije. Iscedite sok iz jednog celog limuna i sipajte ga u čašu mlake vode. Takođe, u ovo dodajte kašičicu meda i malo soli, pa dobro promešajte. Popijte dva puta dnevno ovu mešavinu i brzo ćete osetiti olakšanje.

BioImunitet kapi

BioImunitet kapi su prirodna tinktura za jačanje imuniteta, a protiv infekcije i upale – KLIKNI na sliki i NARUČI

Cimet

U jedan od najboljih prirodnih pomoćnika kada je reč o upali krajnika spada cimet, jer on ima moćna antimikrobna svojstva. Cimet sprečava uvećanje broja bakterija u grlu i ubrzava ozdravljenje. Uzmite čašu tople vode i u nju dodajte kašičicu cimeta u prahu. Dodajte u ovo nekoliko kašičica meda i popijte polako. Pijte tri puta dnevno.

Nana

Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima nana može pomoći kod virusnih i bakterijskih infekcija za kratko vreme. Nana u sebi sadrži mentol koji smiruje iritirano grlo i smanjuje bol u njemu. U jednu čašu vode dodajte nekoliko listova nane i stavite da se kuva. Uklonite ga sa vatre pre prokuvavanja, procedite i dodajte kašičicu meda. Popijte polako kako biste smirili iritirano grlo.

Čaj od kamilice

Šolja čaja od kamilice takođe može pomoći u olakšanju upale i bola u grlu, a isto tako pomaže u nestanku infekcije i ubrzavanju ozdravljenja. Skuvajte čak od kamilice u koji ćete dodati malo meda i limete. Dobro promešajte i popijte čaj polako.

Seme piskavice

Seme piskavice ima antibakterijska svojstva, a takođe može pomoći u uklanjanju bakterija odgovornih za izazivanje tonzilitisa. U pola litre vode sipajte dve kašike semena piskavice. Prokuvajte ovu vodu, a zatim je ostavite da odstoji pola sata. Procedite je, pa zatim izgrgoljite nekoliko puta dnevno.

Jabukovo sirće

Mnoge naučne studije potvrdile su antimikrobna svojstva koja ima jabukovo sirće. Njegova kisela priroda otežava bakterijama da prežive. Dodajte kašiku jabukovog sirćeta u šolju vode i grgoljajte. Obavezno ponovite ovaj postupak na svakih nekoliko sati tokom dana sve dok ne osetite popuštanje bola i otoka.