GRAD U GRADU

Ko se god nekada našao u Beogradu, nije imao šansu da se makar pogledom ne nađe na teritoriji grada, koji predstavlja posebnu opštinu, a koji je nastao znatno kasnije u odnosu na sam Beograd.

 

Mlađi brat srpske prestonice, koji je danas sastavni deo glavnog grada, jeste Novi Beograd.

novi beograd

Naseobina pravljena namenski, skockana u blokove, predstavlja važan simbol grada, ali i pomalo nezavisnu tvorevinu koja je svoj put iscrtavala u isto vreme i zavisno i nezavisno od samog Beograda. Ako izuzmemo prve naseobine na ovoj teritoriji koje su zabeležene i smeštene u vreme kraja srednjeg veka, noviju istoriju Novi Beograd ispisuje onda kada je izrađen urbanistički plan. Tek tri godine nakon Drugog svetskog rata, na levoj obali Save počelo je da se gradi naselje koje je okruženo močvarnim tlom i peskom. Opština Novi Beograd osnovana je 1952. godine.

Danas mnogi za mesto za život biraju upravo ovaj deo grada, jer se veliki broj firmi i institucija nalaza sa te strane Save. Prodaja stanova na Novom Beogradu  je učestala, a veliki broj, čak i izvornih Beograđana, odlučuje se da se tamo odseli upravo zbog posla. Zbog toga je potražnja za nekretninama na Novom Beogradu sve veća. A koji su to značajni simboli, koji su u međuvremenu postali zaštitni znak ovog grada, prenosimo u daljem tekstu.

Fabrika školovanih glumaca…

Na Novom Beogradu se nalazi jedna od najpoznatijih institucija za «proizvodnju kulturnih radnika». Šalu na stranu, veliki je broj školovanih ili onih koji nisu dogurali do kraja pre nego ih je uhvatio vihor slave, upravo je na Novom Beogradu počinjao svoje glumačke, dramaturške, rediteljske dane. Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu je eminentna ustanova koja je odškolovala velikane i bardove glume, a i danas iznedruje nove generacije. Šezdeset i pet godina postojanja ovog fakulteta, daje na značaju promociji Novog Beograda.

Muzej savremene umetnosti

Kada se 1958. godine sa aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda nastajala moderna galerija, pravila se kulturna istorija novog naselja. Galerija je počela sa radom 1959. godine, a njen osnivač bio je Miodrag Protić, čuveni slikar, teoretičar i kritičar. Na ušću Save u Dunav naspram Beogradske tvrđave izgrađena je zgrada po projektu Ivanke Raspopović i Ivana Antića. Izgradnja je trajala pet godina. Moderna galerija je 1965. godine postala Muzej savremene umetnosti, nakon čega su na istom mestu nastali i Centar za vizuelnu kulturu i informacije koji je osnovan 1974. godine, a nakon toga i Odeljenje za dizajn i multimedija sa Dečijim klubom.

Sajmište

Naspram Savskog mosta, na levoj obali reke Save nalazio se Logor Sajmište. Iako sama tema ovog mesta tera suze na oči i izaziva jezu, ovo je ipak veoma važno mesto za srpsku istoriju i istoriju Balkana. Daleke 1937, ovde je najpre bio Prvi beogradski sajam. Osnovan na inicijativu Beogradske opštine. Prvi televizijski program na Balkanu emitovan je upravo sa ovog mesta, davne 1938. Nažalost, pozitivne vrednosti ovog mesta, izbrisao je rat koji je od ovog mesta napravio stratište. Posle rata, sajam nikada nije povratio svoju funkciju, verovatno zbog istorije koja je bila obojena krvlju. 2008. Odlučeno je da se ovde napravi Muzej holokausta.