IZ PRIRODE, BEZ HEMIJE

Prirodni antikoagulansi ili „razređivači krvi“ su materije kojih ima u našem okruženju, a utiču na razvodnjavanje krvi i efektno se bore protiv stvaranja krvnih ugrušaka. Zbog njihove specifičnosti, sve namirnice koje ih sadrže treba uzimati uz oprez, jer ni razređena krv nije poželjno zdravstveno stanje.

 

Lekovi za razređivanje krvi propisuju se osobama koje imaju visok krvni pritisak ili su im ustanovljeni faktori rizika od moždanog udara ili srčanih bolesti. Ovi medikamenti koriste se i kao zaštita od plućne tromboze ili plućne embolije. Njihova uloga je da efikasno spreče stvaranje krvnih ugrušaka kako se ne bi javilo neko od ovih stanja.

razređivači krvi

Nažalost, postoji nekoliko opasnih neželjenih efekata ovih laboratorijskih antikoagulanata, tako da su pacijenti sve više u potrazi za prirodnim materijama koje se nalaze u životnim namirnicama kako bi im se na potpuno prirodan način razredila krv.

Postoji nekoliko prirodnih supstanci koje deluju kao razređivači krvi. Njihovim uvrštavanjem u ishranu može se sprečiti nastajanje krvnih ugrušaka i učiniti to da krvni sudovi budu protočniji.

Ipak, treba znati da krv može postati i previše razređena, što takođe nije dobro. Zbog toga, sve namirnice koje sadrže ove prirodne “razređivače” treba pažljivo odabrati kao deo ishrane, a pre toga se posavetovati sa lekarom.

Salicilati

Salicilat je so salicilne kiseline i hrana koja sadrži ovu so ima sposobnost da blokira efikasnost vitamina K koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Aspirin je verovatno i najpoznatiji lek na svetu koji ima ovaj efekat, napravljen od acetilsalicilne kiseline. Međutim, postoje i namirnice koje prirodno sadrže salicilate. One se mogu uvrstiti u ishranu, čime će se efikasno razrediti krv delovanjem protiv vitamina K.

U hranu koja sadrži visoke količine salicilata svrstavaju se razni voćni plodovi, naročito osušeni, a zatim i razne vrste orašastih plodova. Posebno se u namirnice bogate salicilatima ubrajaju se i začini, među njima su najznačajniji timijan, đumbir, mirođija, origano, aleva paprika, cimet, nana, sladić i kurkuma.

Vitamin E

Hrana koja sadrži vitamin E potpuni je “rival” namirnicama koje su bogate vitaminom K, što znači da ona sprečava lako zgrušavanje krvi jer je razvodnjava. Namirnice bogate vitaminom E preporučuju se osobama koje se suočavaju sa problemom ekstremnog noćnog znojenja. U najbolje prirodne izvore ovog vitamina koji razređuje krv spadaju spanać i brokoli, ali ih u ovom slučaju ne bi trebalo uzimati, jer se u njima nalaze i velike količine vitamina K.

Namirnice bogate vitaminom E su semenke suncokreta, badem, suncokretovo ulje, crvena slatka paprika, kivi i ulje pšeničnih klica.

Omega 3 masne kiseline

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama sprečavaju koagulaciju krvi i smanjuju nivo holesterola. U hranu koja je najbolji izvor ovih kiselina svakako spadaju razne vrste ribe. Pre svih, tu su inćuni, tunjevina i losos, a zatim i skuša, haringa i pastrmka.

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju

BioCapillary kapi za bolju prokrvljenost, protiv zakrčenja krvnih sudova i stvaranja ugrušaka – KLIKNI na sliku i NARUČI

Prirodni antibiotici

Postoje određene namirnice koje su prirodni antibiotici, jer uništavaju bakterije u crevima odgovorne za proizvodnju vitamina K. Čak i male količine ove hrane mogu prouzrokovati krvarenje kod onih ljudi koji već imaju nedostatak vitamina K.

Osnovne namirnice koje imaju prirodna svojstva antibiotika su crni i beli luk, pa je preporuka svima koji imaju gušću krv da obe vrste luka jedu u razumnim količinama.

Bromelain

Bromelain je enzim koji pomaže razređivanju krvi, a namirnice koje ga sadrže takođe imaju antibiotska i protivupalna svojstva. Bromelain pokazuje svoje prednosti još više kada se uzme zajedno sa đumbirom i kurkumom.

Važan izvor ovog enzima je ananas, a takođe i sok od ove voćke. Može se konzumirati sam ili začinjen đumbirom ili kurkumom kako bi se postigli još bolji rezultati u tanjenju krvi.

Voda

U veoma važne razređivače krvi spada voda. Kada je organizam dehidrirao, krv postaje deblja, a trombociti se skupljaju i lako formiraju ugrušak. Zbog ovakvog stanja sasvim je jasno zašto medicinski stručnjaci širom sveta savetuju hidriranje tela jednostavnim pijenjem i do dva litra vode dnevno.

Crveno vino

Poznato je da konzumiranje alkohola smanjuje aktivaciju i grupisanje trombocita. Ispostavilo se da su alkoholičari deficitarni u pogledu vitamina K, kao što i bebe majki koje su alkoholičarke takođe imaju nedostatak ovog vitamina. Iako skoro svaka vrsta alkohola ima potencijal smanjenja nivoa vitamina K, crveno vino to čini na najimpresivniji način. Ova vrsta vina sadrži polifenole i proantocijanidine kao deo svog pigmenta koji sprečavaju preterano zgrušavanje krvi. Naravno, znamo da vino kao alkoholno piće nanosi štetu jetri i organizmu u celini, pa ga zato treba umereno konzumirati.