PRITISAK KOJI PARALIŠE

Teskoba u grlu i stezanje u grudima mogu biti pokazatelji određenih boljki koje nisu povezane s predinfarktnim stanjem, što se najpre pomisli kad se ovakve tegobe dese. Ovi simptomi mogu biti uslovljeni astmom, anginom ili poremećajem u digestivnom traktu, ali i hroničnom uznemirenošću.

 

Doživljavanje simptoma kao što je stezanje u grudima i vratu može biti zabrinjavajuće, jer izaziva trenutnu ili produženu nesposobnost da se izvrši neki svakodnevni zadatak.

stezanje u grudima

Iako ova pojava nije uvek povezana sa srčanim problemima, pregled kod lekara može biti mudra odluka da bi se isključili bilo kakvi ozbiljni uzroci koji je izazivaju.

Upoznajte se sa uobičajenim razlozima zbog kojih se javlja stezanje u grudima i vratu, kao i kratko objašnjenje metoda i mogućnosti njegovog lečenja.

Astma

Astma je bolest zapaljenja onih unutrašnjih telesnih zidova koji dovode vazduh do pluća. Upaljeni protočnici vazduha su veoma osetljivi i dodatno komplikuju takvu jednu jednostavnu radnju kakva je disanje. Uobičajeni simptomi astme uključuju probleme sa disanjem, krkljanje, konstantan i bolan kašalj, stezanje u grudima i vratu, kratkotrajan dah, umor i teškoće pri spavanju.

Astma se ne može izlečiti, ali se može efikasno kontrolisati inhalatorima koji sadrže kortikosteroide. Oralni i intravenski kortikosteroidi su veoma dostupni i primenjivi u lekarskoj praksi, ali se oni obično daju onim pacijentima koji imaju veoma teške simptome. Neki lekovi kao što su beta blokatori, koji imaju kratko dejstvo mogu da pruže obolelima brzu relaksaciju od astmatičnih tegoba, radeći na otvaranju i opuštanju disajnih puteva.

GERB

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je digestivni poremećaj koji izaziva donji ezofagealni sfinkter. On dozvoljava stomačnoj kiselini i hrani da se vraćaju iz stomaka u jednjak, čime uzrokuje stezanje u vratu ili grudima. Osim pomenute teskobe, kao simptomi GERB-a javljaju se zapaljenska reakcija unutar grudnog koša koja se može širiti na grlo, gorušica, suvi kašalj, otežano gutanje i podrigivanje.

Lekovi na bazi antacida, blokatori H-2 receptora i inhibitori u vidu protonskih pumpi često se koriste za kontrolu gorušice i drugih simptoma GERB-a. Ako se ove metode pokažu neefikasnim, lekar može propisati jače lekove. Ukoliko ni ta terapija ne daje rezultat, hirurška intervencija može da bude jedno od rešenja. Postupak koji se obično sprovodi u slučaju GERB-a je operacija ojačanja donjeg ezofagealnog sfinktera.

BioGast su biljne kapi za efikasno umirivanje simptoma GERB-a

Srčana insuficijencija (srčana slabost)

Slabost srca, koja se medicinski naziva srčanom insuficijencijom, javlja se kada je srčani mišić oslabljen i ne može ispumpati dovoljno krvi kako bi zadovoljio potrebe tela za krvlju i kiseonikom. Ono što će svako osetiti kao glavni simptom ovog stanja je teskoban osećaj u grudima, a osim njega i kašljanje, slabost, umor, gubitak apetita, vrtoglavicu, kratak dah, nepravilan puls, dobijanje na težini, otečena stopala i nadut stomak.

Kada je reč o lečenju srčane insuficijencije, prvo treba napraviti promene u životnom stilu, kao što je ograničavanje potrošnje natrijuma i alkohola, prestanak pušenja, postati fizički aktivan, sniziti nivo holesterola u krvi i dobiti dovoljno odmora. Lekovi koji se daju kako bi se sprečilo pogoršanje srčane insuficijencije pomažu da srce efikasnije pumpa krv, zaustavljaju nastanak krvnih ugrušaka, otvaraju krvne sudove i smanjuju nastalu štetu na srcu. Često se u stanju srčane slabosti preporučuje hirurški zahvat, a on podrazumeva operaciju koronarne obilaznice (tzv. bajpas), operaciju srčanih zalistaka, ugradnju pejsmejkera ​​ili korišćenje defibrilatora.

Angina

Angina se manifestuje uobičajenim bolom i stezanjem u grudima usled neugodnosti izazvane srčanim mišićem, koji ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom. Postoji mnogo vrsta angine, a oboleli osim teskobe u prsima i vratu mogu osetiti i mnoge druge neugodnosti kao što su mučnina, umor, bol u vilici i ramenima, isprekidan kratak dah, vrtoglavica, znojenje. Ozbiljnost ovog stanja može se razlikovati. Bol u grudima povezan sa anginom često se opisuje kao osećaj teskobe u grudima, a može da ga prati i probadanje. Ukoliko se simptomi pogoršavaju ili se javljaju neki novi, obavezna je poseta lekaru, zato što to može ukazati na opasniji oblik bolesti ili nastupajući infarkt.

Promene u životnom stilu često se pokazuju efikasnim kada je u pitanju angina. To podrazumeva odvikavanje od pušenja, gubitak težine, dobijanje dovoljno odmora, ishranu u vidu manjih obroka, izbegavanje stresa i vežbanje. Ponekad se u ovakvim medicinskim stanjima praktikuju hirurške procedure poput angioplastike i stentovanja, kao i operacija bajpasa koronarne arterije.

Anksioznost

Oni koji pate od hroničnog stezanja u grudima i vratu ne mora da znači da boluju od neke prethodno navedene bolesti, već jednostavno mogu biti zabrinuti, posebno ako ne znaju da takav simptom može biti rezultat anksioznosti.

Najbolje je zatražiti lekarski pregled kako bi se ova tegoba isključila kao posledica srčanih problema i da bi se utvrdilo koliko jeste (ili nije) ona povezana s anksioznošću. Stiskanje u grudima i vratu koje je uzrokovano uznemirenošću traje obično oko deset minuta, često se javlja sa drugim simptomima anksioznosti, a bol se širi ka leđima ili rukama.

Anksiozni napadi obično imaju svoj vrhunac, pri čemu pomenuti simptomi postaju ozbiljniji, a stezanje u grudima dostiže maksimum. Pritisak grudnog koša izazvan srčanim problemima traje mnogo duže nego kod anksioznog napada, uz bol koji prožima i druge regije.