PODMUKLI SAVEZNIK DEBLJINE

Studija Američkog hemijskog društva došla je do tvrdnje da na razarujući svetski problem gojaznosti utiče i kućna prašina! Iako to saznanje deluje na prvi pogled nemoguće, objašnjenje koje su naučnici pružili govori nam da u tome ima nekog smisla.

 

Do sada je prilično očigledno da se svet bori protiv sve većeg problema sa gojaznošću. Većina nas je svesna da ishrana s manjim sadržajem svežeg voća i povrća, a velikim količinama brze i prerađene hrane zajedno sa načinom života u kom praktično nema fizičke aktivnosti, čini svetsku populaciju ekstremno gojaznom.

kućna prašina

Jedna od novih zapanjujućih medicinskih studija Američkog hemijskog društva objavljena u časopisu “Environmental Science and Technology” ukazala je na jednog podmuklog saveznika u problemu telesne debljine. U pitanju je kućna prašina!

Na prvi pogled, ovo može izgledati uvrnuto ili smešno, ali prema detaljnijim uvidima u obrazloženje istraživača jasno je da to sve može imati naučnu potporu.

Prethodna istraživanja potvrdila su da su neki ekološki zagađivači, kao što su razni nezapaljivi materijali, bisfenol A koji se nalazi u plastici i ftalati kao supstance koje se dodaju plastici da bi bila fleksibilnija, zapravo endokrini disruptori, odnosno hemikalije koje nepovoljno utiču na hormonalni balans organizma. Ove supstance pokazuju ozbiljno loše efekte na reproduktivne i neurološke funkcije i narušavaju imunitet. Naučne studije su takođe otkrile da izlaganje endokrinim disruptorima u ranom periodu života može da dovede do kasnijeg gojenja, zbog čega se ove hemikalije sve češće nazivaju “genima gojaznosti”.

Fine čestice endokrinih disruptora završavaju u kućnoj prašini svakog od savremenih domova. Ove čestice ljudi udišu, gutaju ili ih apsorbuju kroz kožu. Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) potvrdila je da deca svakodnevno u sebe unesu oko 50 miligrama kućne prašine!

Da bi potvrdili efekte koje kućna prašina ima na ljudsku težinu, istraživači Američkog hemijskog društva analizirali su uzorke prašine prikupljene iz 11 domova u Severnoj Karolini. Ovi uzorci su zatim testirani na miševima kako bi se video efekat različitih jedinjenja na akumulaciju triglicerida u krvi. Rezultati su pokazali da su ekstrakti iz sedam od 11 uzoraka prašine izazvali ćelije u telu miša da se razviju u zrele masne ćelije i akumuliraju trigliceride. Ekstrakti iz devet uzoraka podstakli su ćelije da se podele, stvarajući još veći broj masnih ćelija. Samo jedan uzorak prašine od uzetih jedanaest nije imao efekta na rast masti u mišjem organizmu.

Osim toga, među 44 pojedinačna zagađivača prašine koji su testirani u ovom slučaju, utvrđeno je da piraklostrobin (pesticid), nezapaljivi materijal TBPDP i dibutil ftalat (koristi se za plastifikaciju) imaju najjače dejstvo u proizvodnji masti.

Sweden bitter

Schweden Bitter je efikasni stabilizator hormona i imunomodulator – KLIKNI na sliku i NARUČI

Istraživači u zaključku svoje objavljene studije navode da čak i 3 miligrama kućne prašine može prouzrokovati vidljive efekte. S obzirom na to da deca, udisanjem ili gutanjem, rutinski u sebe unose količine veće i do 15 puta od ove, verovatno je da će izloženost kućnoj prašini rezultirati problemima s kilažom u kasnijem dobu.

Ova studija, osim upozorenja na dejstvo kućne prašine u stvaranju masti, naglašava i važnost pravilnog čišćenja prašine u kući, koje se svakako razlikuje od nehajnog vitlanja praškom po nameštaju i uređajima.

Saveti za bolje čišćenje kućne prašine

Kada je reč o brisanju kućne prašine, možemo navesti nekoliko važnih uputstava kojima se može postići savršeno održavanje doma.

  • Koristiti meku i vlažnu, elektrostatičku tkaninu napravljenu od mikrofibera kako bi se na najefektniji način pokupila prašina.
  • Čistiti prašinu od gore ka dole, tj. od plafona do poda bilo koje sobe.
  • Električni uređaji kao što su televizori, kompjuteri ili DVD plejeri pravi su magneti za prašinu, pa ih je preporuka očistiti vlažnom krpom, ali ih prethodno isključiti iz struje.
  • Za ukrase ili hekleraj koristiti četkicu za slikanje ili specijalizovanu četku od mikrofibera kako bi se iz njih pravilno očistila prašina.
  • Čišćenje plišanih i mekih igračaka obavlja se tako što se one stave u najlon kesu u koju se sipa šolja sode bikarbone. Kesu je potrebno zalepiti sa gornje strane, dobro protresti, a onda izvaditi igračku iz kese. Ostatke sode bikarbone sa igračke dobro usisati.
  • Sve kuhinjske uređaje priljubljene uz zid najpre isključiti iz struje, a zatim ih pomeriti kako bi se prišlo delovima koji su nedostupni. Aparate je poželjno brisati manjim vlažnim sunđerom, a pod i zidove toplom vodom sa malo sapuna.