SLABOSTI METODE OTKRIVANJA KARCINOMA PROSTATE

U obavezni deo skrininga prostate spada PSA test, u kom se pokazani visok nivo specifičnog antigena prostate smatra alarmantnim znakom kancera ove muške žlezde. Na sreću, u čak sedam slučajeva PSA test može da pokaže abnormalnost, a da to nema nikakve veze sa malignim oboljenjem prostate.

 

Visok nivo tumorskog markera PSA (specifični antigen prostate), inače primarnog specifičnog markera muške polne žlezde, često je prvi znak raka prostate, ali je takođe i simptom nekih manje ozbiljnih zdravstvenih stanja. Ovde ćemo se osvrnuti na neke druge uobičajene uzroke abnormalnih vrednosti PSA koje nisu povezane sa malignitetom prostate.

psa test

PSA laboratorijski testovi mere nivo proteina u krvi, koji se naziva specifični antigen prostate ili skraćeno PSA. Rak prostate neminovno nosi sa sobom povišen nivo PSA, ali visok PSA nije uvek znak karcinoma prostate.

Najvažnija stvar koju treba znati o PSA testovima jeste da su oni i dalje veoma važni u proceduri skrininga prostate, koji je posle raka pluća na mestu broj dva kada je reč o smrtnosti muškaraca obolelih od karcinoma.

Ipak, ovi testovi ne mogu razlikovati uzroke povišenih nivoa PSA kada je u pitanju rak i kada je reč o nekim drugim uzrocima, kao što je npr. infekcija urinarnog trakta. Takođe, vrednosti PSA u analizi krvi mogu biti povišene zbog nečeg benignog, kao što je npr. ejakulacija koja se desila u prethodna 24 sata od provođenja analize.

Potrebno je istaći da normalni PSA nivo zavisi i od godina, što znači da čak iako je izrazito povišen, šanse da je to znak karcinoma prostate je tek oko 25 odsto.

Ovo su sedam najvažnijih uzroka visoke vrednosti PSA, koji isključuju rak prostate.

Prostatitis

PSA test je dobar pokazatelj karcinoma prostate, ali mu nije specifičan, s obzirom na to da i uobičajena upala prostate (prostatitis) može uzrokovati visoke nivoe antigena PSA. Prostatitis je najčešći problem koji se javlja na prostati kod muškaraca mlađih od 50 godina. Ova upala može biti izazvana bakterijom i ona se obično leči antibioticima. Drugi, takođe uobičajeni tip zapaljenja ove žlezde, jeste nebakterijski prostatitis, koji se duže i teže leči od baterijskog tipa.

Medicinske procedure

Sve što može hirurški da povredi područje oko prostate ujedno može dovesti i do porasta PSA. Zato je jedan od najčešćih uzroka značajno povišenog nivoa PSA, bar kada je reč o nekoj medicinskoj proceduri, stavljanje katetera u bešiku. Drugi uzrok može biti ispitivanje prostate ili bešike putem određenog medicinskog instrumenta koje mora na taj način da ispita te organe ili putem biopsije. Budući da je PSA potrebno oko dva do tri dana da se spusti na polovinu svoje vrednosti, trebalo bi da se sačeka oko dve do tri nedelje nakon ove vrste intervencije kako bi se uradio PSA test koji bi pružio pravi uvid u stanje prostate.

Benigna hiperplazija prostate

Benigna hiperplazija prostate znači njeno uvećanje, ali ne i karcinom tog muškog organa. Ovo medicinsko stanje podrazumeva više ćelija u tkivu prostate, što posledično znači i više ćelija koje prave PSA antigen. Ako ne izaziva često ili teško mokrenje, benignu hiperplaziju nije potrebno lečiti. Ona je najčešći problem koji se sreće kod muškaraca starijih od 50 godina. Lekar specijalista u mogućnosti je da otkrije razliku između benignog uvećanja i raka prostate tek uz pomoć digitalnog rektalnog pregleda, a ne samo uz očitavanje rezultata PSA testa, u kom vrednosti ovog anitgena mogu biti abnormalne i kod bezopasne hiperplazije.

Bioprostata

BioProstata su biljne kapi za lečenje uvećanja i upale prostate – KLIKNI na sliku i NARUČI

Infekcija urinarnog trakta

Bilo koja infekcija koja se dešava u predelu prostate, uključujući i infekcije urinarnog trakta, može iritirati i nadraživati ćelije prostate, pa time i uzrokovati rast PSA. Ako postoji dijagnostikovana infekcija urinarnog trakta, obavezno je sačekati da ona prođe kako bi se uradio validan PSA test. Kod muškaraca, većina urinarnih infekcija izazvana je bakterijski i one dobro reaguju na antibiotike. Treba imati na umu i to da benigna hiperplazija prostate takođe povećava rizik od urinarnih infekcija.

Starost

Čak i bez bilo kakvih problema sa prostatom, nivo PSA može postepeno da se povećava tokom godina. U 40-oj godini, PSA vrednost od 2,5 je normalna. Do šezdesete godine, granica se pomera do 4,5, dok se sa 70 godina PSA vrednost od 6,5 i dalje može smatrati normalnom. Posebno dobar rezultat PSA testa je kada se pokažu izrazito niske vrednosti kod šezdesetogodišnjaka, što je utvrdila jedna švedska medicinska studija. Ona je pratila stanje PSA u prostati kod 1.167 muškaraca starosti od 60 do 85 godina, utvrdivši da oni ispitanici koji su imali vrednost PSA jedan ili niže u svojim šezdesetim godinama imaju svega 0,2 procenata šansi da umru od raka prostate.

Polni odnos

Visoke vrednosti PSA mogu biti rezultat i polnog odnosa. Ejakulacija (izbacivanje semene tečnosti) može uzrokovati blagi porast nivoa PSA, pa zato digitalni rektalni pregled treba da utvrdi pravi razlog tog povećanja. Nivo PSA treba da se vrati u normalu za dva do tri dana posle odnosa koji je doveo do naglog rasta. Lekari obično propišu vađenje krvi i traže PSA test pre nego što izvrše rektalni pregled, pa je savet da pacijent upita svog lekara da li treba izbegavati ejakulaciju nekoliko dana pre obavljanja PSA testa, ukoliko mu i sam doktor to ne preporuči.

Vožnja bicikla

Postoji mišljenje da višegodišnja redovna aktivnost vožnje bicikla utiče na reproduktivnost muškarca. Takođe, javljale su se i povremene medicinske studije koje su povezivale vožnju biciklom sa povećanjem nivoa PSA, ali neke druge nisu pronalazile takvu vezu. Medicinska praksa tvrdi da bi svaki muškarac morao kilometre godinama dnevno da pređe biciklom da bi uopšte imao razloga za brigu o tome da mu je PSA vrednost značajno porasla usled takve aktivnosti. Drugim rečima, svaki aktivni biciklista, ukoliko ima povećanje PSA nivoa u krvi, verovatnije mu je to prouzrokovala vožnja njegovog dvotočkaša, nego izgledi da ima rak prostate.