OPISI ZA IZBEGAVANJE

Reklo bi se da je pisanje CV-ja rutinska stvar, ali sve je to samo privid. Reči koje upotrebljavamo da bismo sebe što bolje predstavili potencijalnom poslodavcu najčešće su „mač sa dve oštrice“, jer ih koriste skoro svi u svojim radnim biografijama.

 

Zlatno pravilo konkurisanja za posao jeste da CV treba „prilagođavati“ za svaki novi konkurs za koji se prijavljuje.

pisanje cv-ja

Ipak, iako unosite nešto novo i sveže svaki put, i dalje vas ne pozivaju na razgovor. Mora da negde grešite. Možda nije problem toliko u radnom iskustvu ili u obrazovanju, koliko do toga da se vaša radna biografija ne razlikuje od ostalih, jer je prepuna opštih mesta, uobičajenih opisa i klišea.

Prema pisanju sajta „Business Insider“, potrebno je izbegavati ovakve reči, jer vas one nikako neće istaći, već potpuno obrnuto – utopiće vas u more tuđih, vrlo sličnih biografija.

Evo koje reči treba da izbegavate pri pisanju svoje radne biografije!

Perfekcionista

Mnogi misle da je ova reč najbezbedniji način da opišete sebe, ali u praksi to nije tako. Ako je u pitanju neka ozbiljnija pozicija, ni pod razno ne stavljajte ovu reč jer ne želite da ostavite utisak mikro-menadžera. Čak i kod poslova koji zahtevaju da obraćate pažnju na detalje, nazivati sebe „perfekcionistom“ može da zvuči više kao da ste opsesivni a ne fokusirani.

Multi-tasker

Većina ljudi zapravo ne može da radi nekoliko stvari istovremeno, samo brzo prelaze sa jednog zadatka na drugi… Iako može da deluje da su produktivni, multitaskeri su često dekocentrisani, i moguće je da „otaljavaju“ ili se ne udubljuju previše u posao.

Vredan

Niko neće napisati u biografiji da nije vredan. Navodi o vašim sposobnostima treba da su proverljivi i merljivi, i trebalo bi da mogu da se protumače iz razgovora za posao ili iz biografije.

Entuzijasta, strastven…

Kao i kod prethodne stavke, bolje je ne napisati ništa nego nešto što je teško ili potpuno nemoguće dokazivo.

Reference su dostupne na zahtev

Kada malo razmislite, proveravanje vaših referenci poslednje je što bi poslodavac uradio da želi da vas zaposli. To će možda doći na red tek nakon nekoliko intervjua, a ponekad i nakon procene.

Timski igrač, koji dobro funkcioniše i individualno

Kada ne možemo ničeg dobrog da se setimo onda koristimo klišee poput „timski igrač“. Ovakva fraza ne znači ništa ako je ne potkrepite nekim primerom.

Izvor: Bizlife.rs