NAJAVA PREMIJERE

„Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića – Monah Tadija“ je nova predstava na beogradskoj sceni, koja je deo sedmodnevne duhovne svečanosti. Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj je ekipa predstave govorila o njenoj specifičnosti značaju.

 

Predstava „Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića – Monah Tadija“ premijerno će biti izvedena u utorak 19. septembra 2017. godine, sa početkom u 20 časova u sali Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, a povodom duhovnih svečanosti „Put u duhovnost“ koje ovaj kulturni centar organizuje od 15. do 21. septembra.

slike iz života vladike nikolaja

Dramatizaciju predstave je uradio Željko Hubač po knjizi protođakona dr Ljubomira Rankovića. Režiju potpisuje Vladimir Lazić, a igraju: Boris Pingović, Snežana Savić, Nenad Stojmenović, Predrag Miletić i Marija Krulj. Za scenografiju i kostimografiju je zadužena Svetlana Zojkić.

U okviru sedmodnevnog programa planirane su izložbe ikona, fotografija, likovna kolonija, promocije knjiga, izvođenje dramskih prikaza, Sabor duhovne poezije, projekcije filmova, brojni nastupi horova, pevačkih i kulturno umetničkih društava. Centralni događaj svečanosti je upravo predstojeća premijera predstave „Slike iz života Vladike Nikolaja Velimirovića – Monah Tadija“, koja je u potpunosti urađena u produkciji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica.

Na Konferenciji za novinare koja se povodom premijere predstave održala u prostorijama Kulturnog centra Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, prisutnima su se obratili mr Nataša Nikolić, direktorka Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, protojerej stavrofor prof. dr Dragomir Sando, jerej Aleksandar Milutinović, starešina Hrama Svetog Vladike Nikolaja u Resniku koji je u izgradnji, reditelj predstave Vladimir Lazić i članovi glumačkog ansambla.

Nataša Nikolić je objasnila da je ideja i želja Centra za kulturu i obrazovanje bila da se manifestacijom duhovnih svečanosti pre svega pokaže duhovna snaga naše Srbije, ukaže na mogućnosti preporoda Srbije u duhovnosti i kulturi i na to koliko je važno jedinstvo, povezivanje i celina u trojstvu duhovnost-kultura-obrazovanje.

„Sve je u strategiji, u lukavstvu. Znao sam za prethodne male živote svakog od glumaca koji su prožeti duhovnošću na različito doživljene načine. Okupio sam baš ovakvu ekipu iako sa njima nisam do sada radio. Ispostavilo se da su veoma vredni, izuzetno privrženi i to me je prijatno iznenadilo. Svako od njih, sem lika Vladike Nikolaja, ima tri faze: jednu narodsku ulogu, zatim ulogu određenog čoveka u nekom politički društveno angažovanom trenutku i ima tu svoju duhovnost kada doživljava transformaciju“, rekao je reditelj Vladimir Lazić.

Glumac Boris Pingović koji tumači lik Vladike Nikolaja, kazao je da mu je to velika privilegija, čast i zadovoljstvo.

„Prvi kontakt sa delom Vladike Nikolaja Velimirovića je bio još na Akademiji kada sam pročitao knjigu koju je Vladika Nikolaj pisao o Šekspiru. Saznao sam da je u Londonu bio učesnik centralne manifestacije povom 500 godina od smrti Šekspira, gde je održao na tečnom engleskom jeziku potpuno fascinantno predavanje kojim je sve prisutne zadivio svojim poznavanjem Šekspira, što je meni kao glumcu bilo veoma interesantno. Kada sam dobio šansu da doživim taj lik na sceni, pokušao sam da ga demistifikujem, da ga prikažem ne kao ideju, nego kao čoveka sa vrlinama i mana. Svi dosadašnji dramski prikazi su bili oslanjani na njegov literarni aspekt, na njegovo ogromno delo, a ova predstava je prva koja se bavi njegovim životom uprizorenim kroz nekoliko slika gde pokušavamo svi zajedno da ga sa tih visina, koje mu pripadaju, spustimo i donesemo publici kao jednog živog čoveka u kojem se možemo svi prepoznati i čini mi se da smo na nekom dobrom putu da to uspemo“.

Nenad Stojmenović je objasnio da je osetio veliko divljenje prema timu Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, jednom tako malom kulturnom centru, koji se bavi tako velikom plemenitom i, pre svega, duhovnom literaturom.

„Divim se elanu, entuzijazmu i energiji, koju su uložili u sve ovo da bi zaživelo. Prvi put se bavim ovom vrstom teatra za koji smatram da je zaista misionarski. Osećam se ushićeno i uzbuđeno što imam čast da budem deo ovog tima koji je jako dobar, ujedinjen u jednom plemenitom procesu“, naveo je Stojmenović.

Predrag Miletić je prisutne podsetio na svoja dva odlaska biciklom do Hilandara, boravke po manastirima Svete Gore i knjigu koju je napisao o tome.

„Mislim da će se naše kolege, posle ove predstave, malo više posvetiti ovakvoj vrsti tematike i poželeti da prikažu našoj publici i tu stranu naše crkve i naše duhovnosti“, završio je Miletić.

U predstavi se pojavljuju dva ženska lika koja tumače Snežana Savić i Marija Krulj.

„Kao mlada glumica srećna sam i ponosna što sarađujem sa ovakvom ekipom, a naročito što se bavim ovom predstavom u kojoj se isprepletala gluma-umetnost i duhovnost. Moj pradeda je bio Vladika Nektarije Krulj, tako da duhovnost nosim iz kuće i u genima i nadam se i verujem da će to publika osetiti i na sceni“, istakla je Krulj, koja u predstavi tumači lik monahinje Nade.

Proslavljena glumica Snežana Savić podelila je svoje utiske o predstavi sledećim rečima.

„Kada je projekat od ovakvog značaja u pitanju – onda vam prosto zastane dah što imate priliku da uđete u atmosferu nečeg tako duhovnog, a toliko, čini mi se bez razloga, malo prisutnog i malo eksploatisanog u našoj sredini. Bila sam zatečena pozivom, ali sa radošću sam prihvatila ulogu. Imala sam prilike da tumačim mnoge majke velikih ličnosti iz naše istorije, ali se nadam da će biti jedan mali biser u mojoj biografiji ova uloga – majka našeg velikog duhovnika i filozofa Vladike Nikolaja Velimirovića. Iako ima filozofskog u sebi ova predstava neće biti filozofski traktat, već vrlo prilagođena i običnom gledaocu, vrlo zanimljiva jer je vešto satkana od interesantnih delova upravo iz života Vladike Nikolaja. Čini mi se da će ova predstava imati vrednost i da će biti vrlo gledana“.