SVE O PREHLADI

Da li ste znali da prehladu zapravo ne izaziva hladno vreme? Verovali ili ne, ali hladnoća nema veze sa prehladom, već virusi. Evo šta treba da radite kako biste se zaštitili i brže preobrodili bolest.

 

Znate ono kad niste bolesni, ne idete na bolovanje već na posao, a jedva stojite na nogama? Nos vam je zapušen, zuji vam u ušima, grlo je crveno, temperatura može biti povišena… ali vi se pravite da je sve ok. Obično kažete „ Nije ništa. Prehladio sam se“.

prehladu

Da li ste znali da prehladu zapravo ne izaziva hladno vreme? Morate doći u kontakt sa klicama izazivačima da biste se razboleli.

Istraživanja međutim kažu da hladno vreme stvara uslove za razvoj i razmnožavanje klica. Zato zimi ima više prehlada nego leti. Uobičajenu prehladu izaziva rinovirus. Grip dobijamo ako se zarazimo influenca virusom.

Rinovirus je najaktivniji u proleće i jesen a influenca u zimu.

Postoji preko stotinu različitih tipova rinovirusa. Mnogi od njih napadaju gornje disajne puteve i oni su obično blaži. Neki međutim napadaju donje disajne organe i simptomi su ozbiljniji.

Odrasla osoba prosečno dobije kijavicu 3 puta godišnje. Kod dece je taj broj nešto ispod 6. Ako je imunitet oslabljen imaćete posla sa prehladom dva puta češće nego osobe sa jakim imunitetom!

Neke hronične bolesti povećavaju rizik od zaraze, a i posao koji obavljate može biti faktor rizika. Prosto, neki nas poslovi svakodnevno dovode u kontakt sa velikim brojem ljudi.Lekari i drugo medicinsko osoblje to najbolje znaju. bilo kako bilo kad dođe hladni deo godine eto prehlade i gripa.

4 uzroka zbog kojih su vam veće šanse da se prehladite zimi nego leti

  • Zatvoren prostor pogoduje razvoju klica

Zapravo nije sama zima ta koja izaziva prehlade već je to naše ponašanje tokom hladnih meseci. Kad zahladni pobegnemo unutra, u zatvorene prostorije gde je vazduh ustajao i gde se na malom prostoru često nađemo sa osobama nosiocima virusa. Svi kijamo i šmrcamo jedni u druge. Na malom prostoru smo izloženiji klicama, one posebno vole tastature, brave, ručice slavina i druge slične tačke u stanu koje se najviše dodiruju. Eto prilike da se pokupi virus. Zato je i dalje često pranje ruku najbolja odbrana od infekcije.

  • Virusi su stabilniji na hladnom vazduhu

Drugi moguć razlog: Stručnjaci kažu da su virusi gripa stabilniji na hladnom vazduhu. Suv vazduh takođe pomaže česticama virusa da opstanu u vazduhu. Ovo stoga što virusi u vazduhu plutaju u respiratornim kapljicama. Ako je vazduh vlažan, mikrokapljice koje nose viruse u sebi vežu vodu iz vazduha za sebe, otežaju i padaju na tlo. Drugim rečima virusi brže putuju kroz suv vazduh. Zimi najviše vremena provodimo u stanu i kancelariji, vazduh je suv, prostorije se slabo provetravaju, klice imaju idealne uslove za razmnožavanje.

  • Zimi se imuni sistem uspori

Studije kažu da po svoj prilici imuni sistem ne funkcioniše baš dobro na hladnijim temperatrurama. Kako se i sami osećamo usporeno i naš imuni odgovor na klice je sporiji. Nime čini se da na hladnoći naš nos nije u stanju da pošalje signal na opasnost odbrambenom sistemu koji bi sprečio razmnožavanje rinovirusa.

  • Hladna stopala dovode do prehlade

Hladne su vam noge? Ovo može umanjiti vaš imuni odgovor kaže studija univerziteta Cardiff u Engleskoj. I ovo je povezano sa stanjem nosa koji je prva odbrambena linija našeg imunog sistema. Istraživanja kažu da hlađenje stopala prouzrokuje skupljanje krvnih sudova u nosu a ovo sa svoje strane smanjuje imuni odgovor organizma.

Ipak, nikada nije naučno dokazano da je zima vreme kijavica i prehlada.

U narodu se kaže da kijavica traje 7 dana i ako se leči i ako se ne leči. Ipak postoje načini da sebi olakšamo.

prehlada šmrkanje

Saveti kako da lakše pobedite prehladu

  • Pijte što više tečnosti

Voda, sok, topla voda sa limunom, čaj sa limunom rastvaraju sluz, otpušavajući disajne puteve i sprečavaju dehidrataciju. Osim toga ispijanjem napitaka sa limunom unosite dodatne količine C vitamina koji je neophodan u borbi sa bolešću. Izbegavajte alkohol, kafu i gazirana pića.

  •  Odmarajte se

Vašem organizmu je potrebna sva energija koju ima da se odbrani od bolest. Najbolje bi bilo da odležite dok potpuno ne ozdravite. Ako to nije moguće svedite sve aktivnosti na najmanju moguću. Najzad, nije pristojno šetati okolo kao pokretni rasadnik virusa.

  • Vlažite grlo

Grgljanje slane vode. 1/4-1/2 kašičice soli i čaša tople vode mogu privremeno ublažiti bol u upaljenom grlu. Osim toga slana voda dezinfikuje usta i ždrelo. u ovu svrhu možete uzeti neki od preparata kao što je sprej protiv upale grla, lozenge i pastile. Na tržištu postoje razni proizvodi obogaćeni C vitaminom, mentolom koji hladi, sredstvom za umirenje bola i sl.

  • Otpušite nos

Kako smo već rekli, čim udahnemo neki alergen ili virus, specijalni receptori u sluzokoži nosa šalju signal imunom sistemu da je organizam u opasnosti. Organizam počinje odbranu. Prva reakcija je da nos proizvodi više sekreta koji u sebi sadrži bela krvna zrnca . Sluznica otekne i tako nam se nos zapuši. Ono što nam najviše smeta kod gripa i prehlade je u stvari vrlo funkcionalan odbrambeni mehanizam. Da bismo sebi olakšali najlakše posegnemo za nazalnim kapima i sprejevima.

Sprej za nos jeste najbrže ali ne i najbolje rešenje pogotovo ako vam je nos zapušen duže dana.Naime, kapi i sprejevi se smeju koristiti svega 3-4 dana. Znajući to često tražimo načine da otpušimo nos prirodnim pomagačima.

Evo nekih načina:

  • Pijuckajte tople napitke. Oni razlažu sluz i ubrzavaju cirkulaciju. Na taj način pomoćiće da vam se nos lakše otpuši.
  • Vlažite vazduh tako što ćete činije sa vodom staviti blizu izvora toplote. Memjajte vodu svakoga dana. Postoje da se kupe i ovlaživači prostora. Prostoriju redovno provetravajte.
  • Pileća supa je od davnina znan, oprobani lek za prehladu i grip. On zaustavlja deljenje ćelija virusa koji izaziva upalu. i sprečava stvaranje većih količina sluzi. Topla supa takođe rastvara sluz.Dodajte vašoj supi sveze iseckan beli luk koji će vašem imunom sistemu dati novu snagu. Beli luk ubija klice ali istovremeno stimuliše stvaranje većeg broja ćelija ubica koje eliminišu zarazne klice. Ako još zaljutite supu ljutom paprikom ona će vam pomoći da otpušite nos.
  • Možda zvuči smešno ali fen može pomoći. Udisanje toplog vazduha kroz nos ubija viruse. Namestite fen na toplo, ne na vruće, odmaknite ga oko 45cm od lica i udišite kroz nos onoliko dugo koliko možete da izdržite. Najmanje tri minuta a najviše 20.
  • Poboljšajte cirkulaciju tako što ćete noge držati u toploj pa u hladnoj vodi naizmenično. Zatim obujte tople čarape i idite na spavanje.
  • Isprobajte kupku za stopala od supene kašike muskatnog oraha i litre vruće vode. Oraščić će učiniti da vam krv prostruji ka stopalima što pomaže u otpušavanju nosa.
  • Udišite toplu paru. Ovaj lek protiv gripa i prehlade vam je svima dobro znan. Lonac ključale vode i vi pokriveni velikim peškirom iznad njega. Da bi ovo stvarno imalo efekta dodajte 10 kapi ulja majčine dušice ili eukaliptusa i šaku morske soli. Ako je nos zapušen zbog upale sinusa dodajte šaku sušenog bosiljka svojoj inhalaciji.

prehlada upala sinusa

Borci protiv gripa i prehlade

Počnite da se borite protiv bolesti na prvi znak njene pojave. Vama su sigurno već znani mnogi domaći lekovi koji olakšavaju simptome.Svako ima neki svoj recept koji najbolje radi.

Evo kratkog podsetnika zdravih namirnica:

  1. Tinktura zove poznati ubica virusa; Zova je poznati narodni lek za jačanje imunog sistema i suzbijanje prehlade i gripa. Njene aktivne materije imaju antibakterijska i antiviralna svojstva.
  2. Beli luk prirodni antiseptik. Glavni lekoviti sastojak alicin ubija viruse ali na žalost daje belom luku jaku aromu zbog koje je izbegavamo.
  3. Čaj od đumbira (ako možete najbolje je da sažvaćete komadić đumbira). Đumbir blokira proizvodnju supstanci koje izazivaju zapušenost nosa.
  4.  Biber u kuvanom vinu ( prosto da poželiš prehladu). Biber ubrzava cirkulaciju, greje organizam i na taj način pomaže razlaganje sekreta.
  5. Kiselo voće olakšava probleme zapušenog nosa i hrani vas neophodnim C vitaminom.
  6. Seme kima (stavite ga na vrelu ringlu i udišite njegovu paru). Kim je prirodni antihistamin.Sadrži etarsko ulje tanine i deluje antibakterijski. Smiruje kašalj.
  7. Kurkuma, možete je dodati vreloj vodi za inhalaciju ili udisati vrelu dim kurkume. Ovaj omiljeni azijski začin jarko žute boje na mnoge načine koristi organizmu. Ovde ističemo njegovu protivupalnu i antivirusnu osobinu koju ima njegov glavni sastojak kurkumin.
  8. Slani rastvor za ispiranje nosa ili fiziološki rastvor. Proces je duži nego sa farmaceutskim kapima ali se sme koristiti neograničeno.
  9. Med jača imunitet, otpušava nos i daje snagu

Med je jedan od najpopularnijih kućnih lekova kod zapušenog nosa i upale grla. Koristi se na više načina:

  • Pomešajte sok od pola limuna sa kašikom meda.Pomešajte sa mlakom vodom i popijte tri puta dnevno po šolju.
  • Pomešajte kašiku meda i prstohvat cimeta. Uzimajte mešavinu ujutru i uveče.
  • U čaj od đumbira dodajte sok od pola limuna i kašiku meda.

Ne posežite za antibioticima kada ste prehlađeni. Oni ubijaju bakterije ali ne i viruse gripa i prehlade. Uzimanjem antibiotika na svoju ruku samo možete izazvati ozbiljnije probleme i običnu prehladu dodatno zakomplikovati.