POSLEDNJI PREDSEDNIK AMERIKE

Ime Ingersol Lokvud doskora verovatno nije mnogo značilo ni većim zaljubljenicima u književnost, ali je ono danas jedno od popularnijih u SAD. Glavni lik njegovih knjiga je mladi aristokrata „baron Tramp“. Mnoge pojedinosti iz ove literature frapantno se podudaraju sa aktuelnom situacijom u Americi.

O knjigama jednog američkog pisca iz 19. veka danas se govori više nego ikad, jer su njegove knjige na neki način predvidele dešavanja u svetu otkako je na čelu SAD Donald Tramp.

ingersol lokvud

Romani Ingersola Lokvuda, američkog advokata, pisca i autora političke literature s kraja 19-tog veka, svojevrsna su mešavina naučne fantastike i fantazije. Njegova dva najpoznatija književna dela bile su ilustrovane priče za decu, a glavni junak je mladi aristokrata, čije nam ime danas zvuči vrlo poznato: Baron Tramp.

Knjige se zovu “Putovanja i avanture malog Barona Trampa i njegovog neverovatnog psa Bulgara” i “Baronovo čudesno podzemno putovanje”.

Dečaku, koji ima nepresušnu maštu i “veoma aktivan mozak”, dosadio je život u luksuzu. Igrom sudbine, obreo se u Rusiji, gde započinje njegova neobična avantura koja će odrediti dalji tok njegovog života.

Poslednji Lokvudov roman objavljen je 1896, a zvao se “Poslednji predsednik”.

Između prve porodice Amerike i Lokvudovih romana postoje neverovatne dodirne tačke. Glavni junak zove se isto kao i sin predsednika Donalda Trampa (samo se malo drugačije piše), a njegove pustolovine počinju u Rusiji, zahvaljujući uputstvima “majstora nad majstorima”, čoveka po imenu “Don”.

Pre nego što će se otisnuti na putovanje u nepoznato, dečak saznaje za porodični moto: “Put do slave posut je zamkama i opasnostima”.

Ilustracije iz knjiga prikazuju dečaka koji nosi raskošnu, staromodnu odeću i nakit kada napušta Dvorac Tramp i započinje putovanje u Rusiju kako bi našao ulaz u drugu dimenziju.

Treći Lokvudov roman “Poslednji predsednik” počinje slikom uspaničenog Njujorka početkom novembra i opisima “nereda” nakon pobede velikog autsajdera na izborima.

“Ceo Ist Sajd zahvatili su neredi”, uzvikivali su policajci na ulicama, upozoravajući narod da tokom noći ostane kod kuće. “Velike bande organizuju se pod vođstvom anarhista i socijalista i prete da opljačkaju i oskrnave kuće bogatih koji su im činili nepravdu i ugnjetavili ih toliko godina.”

“Hotel u Petoj aveniji biće prvi koji će osetiti bes rulje”, nastavlja pisac, navodeći adresu u NJujorku na kojoj se danas nalazi Trampova kula. “Da li će vojska stići na vreme da ga spase!”

U proteklih nekoliko nedelja Lokvudovi romani bili su velika tema na forumima i Reditu, zahvaljujući korisnicima portala 4chan, koji su delili fotografije i teorije zavere o njima. Neki su čak tvrdili da porodica Tramp poseduje vremensku mašinu koja joj je omogućila da do danas sačuva moć.

U romanu “Poslednji predsednik” dodirne tačke s Trampom su takođe više nego očigledne. U knjizi, čiji je drugi naslov “1900”, predsednikov rodni grad Njujork strepi od propasti republike posle dolaska novog predsednika na vlast. Neki Amerikanci formiraju pokret otpora, protestujući protiv nepoštenih i nemoralnih izbora.

Reditelj i pristalica Donalda Trampa Li Skot namerava da prikupi novac na internetu za snimanje filma o pustolovinama Barona Trampa.

– Iako radim u Holivudu, zapravo podržavam predsednika Trampa – kaže Skot u promotivnom videu za svoj projekat.

– Knjiga obiluje čudnim asocijacijama na sadašnjost, ali sve to možemo malo da doteramo i ubacimo stvari koje mogu da razumeju i cene samo Trampove pristalice i ljudi koji su stalno na internetu – rekao je Skot.

Izvor: NewsWeek