ISHRANA I SUMPOR

U nekadašnje vreme hrana koja u sebi sadrži sumpor bila je mnogo zastupljenija nego danas. Sumpor kao hranljiva materija značajan je iz više razloga, pa ga ni na koji način ne smemo zaboraviti.

 

Sumpor je zaboravljen kao hranljiva materija u poslednjih nekoliko decenija, a ranije to nije bilo tako. Ipak, i dalje je ovaj element važan i veoma potreban za održavanje našeg zdravlja na optimalnom nivou.

sumpor

Sumpor igra bitnu ulogu u prevenciji iznurujućih bolesti kao što su metabolički sindrom i Alchajmerova bolest.

Zanimljivo je što minimalna dozvoljena doza sumpora kako bi se izbegao njegov nedostatak zapravo i ne postoji. Važno je reći i to da je ovaj mineral osmi najčešći element u ljudskom telu.

Najzdravije nacije i sumpor

Grčka, Italija i Japan su zemlje koje se nalaze u samom vrhu snabdevača sumporom ostatku sveta. Zato se ne može reći da je slučajno to što baš ove države imaju neke od najnižih stopa srčanih bolesti i gojaznosti na planeti.

Island se ubraja u države čiji stanovnici imaju izuzetno niske stope depresije, gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca, što se može pripisati i postojanju vulkana u toj zemlji. Periodične erupcije pokrivaju zemlju vulkanskim kamenjem koje sadrži sumpor. Ovim mineralom obogaćeno zemljište ima ogromnu korist za bilo koje biljke koje se uzgajaju na njemu ili za životinje koje pasu tu travu. Zauzvrat, ljudi koji koriste ove biljke i stoku za ishranu imaju znatno poboljšano zdravlje.

Nekada se smatralo da islandska ishrana veoma štiti od hroničnih bolesti usled velikog konzumiranja ribe. Međutim, ova teorija ne može da bude podržana, jer Islanđani koji se presele na neko drugo mesto, iako nastavljaju da jedu puno ribe, nemaju nadalje iste niske stope bolesti kao dok su živeli u domovini.

Zaključak je da je islandsko zemljište neobično bogato sumporom, pa kao takvo zaista može igrati ključnu ulogu u zdravlju i izbegavanju nedostatka sumpora svojih stanovnika.

Ključna uloga sumpora u organizmu

Sumpor je veoma važan za mnoge biološke procese u telu, uključujući i metabolizam.

Bez adekvatnog sumpora, metabolizam glukoze postaje defektan. To dovodi do oštećenja mišića i masnih ćelija kao rezultat netolerantnosti na glukozu. Vremenom, nedostatak sumpora može dovesti do raznih poremećaja kostiju i mišića uz odgovarajuću bolest i upalu.

Ovako poremećeni metabolizam glukoze, koji je nastao zbog nedovoljnog sumpora u telu, javlja se kao faktor gojaznosti i opasnog stanja poznatog kao metabolički sindrom. Ovo se dešava jer je jedan od načina kojim telo nadoknađuje defektni metabolizam glukoze dobijanje na težini.

Kada nedostatak sumpora dođe u kontekst ishrane sa niskim sadržajem masti, problem postaje ozbiljniji. Dodatni izvori glukoze prisutni u niskomasnoj ishrani u vidu ugljenih hidrata pretvaraju se u masti. Još gore, ove masti se u krvotok puštaju kao trigliceridi koji predstavljaju gorivo oštećenih i upaljenih mišićnih ćelija.

Bioliver kapi za jetru

Alchajmerova bolest i nedostatak sumpora

Analiza minerala prisutnih u ćelijama pacijenata obolelih od Alchajmera otkriva da sumpor skoro da i ne postoji u poređenju sa zdravom osobom.

Neka istraživanja ukazuju na to da uzimanje u obzir ozbiljnog stanja nedostatka sumpora može sprečiti i čak zaustaviti progresiju Alchajmerove bolesti, naročito ako je pacijent u ranim fazama bolesti sa još uvek neznatnim oštećenjima mozga.

Jaje kao odličan izvor sumpora nekada je bilo obavezna hrana bar za doručak velikoj svetskoj populaciji. Danas to nije slučaj, pa se istraživanja ishrane sve više bave ulogom nekada uobičajenih namirnica koje su već polako zaboravljene.

Sunce i sumpor

Sunce ima potencijal da obezbedi sumpor telu u obliku sulfata vitamina D3 i holesterola.

Kada je nezaštićena koža izložena suncu, onda ona sintetizuje sulfat vitamina D3. Dok je vitamin D rastvorljiv u masti, vitamin D3 sulfat je oblik vitamina koji se rastvara u vodi. To mu omogućava da slobodno struji kroz krv po čitavom telu.

Izložena sunčevoj svetlosti, koža takođe proizvodi i velike količine holesterol sulfata, obezbeđujući dovoljan nivo holesterola kako bi se ovaj proces dogodio.

Iz ovoga se može zaključiti da nedostatak sumpora ili nedovoljan prirodni holesterol u ishrani doprinosi epidemiji nedostatka vitamina D.

Kako izbeći nedostatak sumpora?

Jedan od veoma jednostavnih načina da se stanje organizma brzo poboljša pribavljanjem sumpora je pomoću epsom soli (gorke soli). Dva do tri puta nedeljno uđite u kadu punu vode u koju ste prethodno sipali epsom so i 20 minuta ostanite u njoj. Epsom so se sastoji od magnezijum sulfata, pa se i magnezijum i sumpor lako apsorbuje u telo preko kože.

Što se tiče ishrane, osim jaja koja sadrže neverovatno velike količine prirodnog sumpora, tu se ubrajaju još i kupus i crni i beli luk.

Međutim, i pored toga što su ove namirnice bogate sumporom, njihovo bogatstvo ovim mineralom u najvećoj meri zavisi od zemljišta na kom se uzgaja.