MRLJE NA TABANIMA

Kada vam se pojave crne ili braon mrlje na tabanima znajte da je vaše telo napala ili gljivična infekcija ili jedan poseban tip virusa. Uz lekara koji će postaviti dijagnozu i terapiju, a i saveta kojih se morate pridržavati, ovaj najmanje estetski problem biće prošlost.

Mrlje na tabanima mogu da budu veoma neugodne. Obično su crne ili smeđe, mogu se javiti kao ispupčenja ili neravne površine koje su hrapave i grube na dodir.

mrlje na tabanima

Ponekad su ove mrlje uzrokovane bolestima ili nekim drugim medicinskim stanjima, zbog čega je veoma važno posetiti doktora čim se primete bilo kakve promene ovog tipa koje se pojave sa donje strane stopala.

U nekim slučajevima, tamne mrlje na tabanima mogu biti jednostavno svrstane u mladeže ili staračke pege. Međutim, moguće je da ove crne tačke mogu biti znaci i ozbiljnijeg zdravstvenog stanja.

Bez obzira na to šta je razlog javljanja tamnih tačaka, potrebno je obići dermatologa koji bi procenio šta je u pitanju i odabrao način lečenja.

Ako ne uzmemo u obzir najdrastičniji problem koji može da bude označen tamnim mrljama na tabanima, a to je rak kože (melanom), postoje 2 tipa ovih mrlja. To su plantarne bradavice i tzv. tinea nigra.

Plantarne bradavice

Jedna vrsta fleka na tabanima naziva se plantarnim bradavicama i često se pojavljuju na nogama kao posledica humanog papiloma virusa (HPV). Ovaj virus može da se stekne kroz sitne pore u koži, a najčešće se može pokupiti u svlačionicama, javnim tuševima, bazenima ili drugim vlažnim mestima gde se okuplja veliki broj ljudi.

Jedna osoba može da ga proširi bilo gde tako što bosa hoda na nekom od ovakvih mesta i sa tom klicom može bilo ko doći u kontakt. Osim toga, osoba koja je ima, ako je počeše pa se rukuje sa nekom drugom osobom, ona će takođe biti u prilici da se zarazi. Na ove načine HPV se širi veoma lako.

Kada je u pitanju lečenje ovog tipa bradavica, zanemarene plantarne bradavice mogu da opstaju i po nekoliko godina dok ne nestanu. Na prvom mestu se može isprobati više tretmana kao što je hanzaplast, salicilna kiselina ili neka od sredstava za uklanjanje bradavica.

Lekar može da preporuči intenzivnije terapije, uključujući i operacije manjih tačaka ili primenu kiseline pogodne za lečenje bradavica. Ukoliko je potrebno ukloniti veće bradavice, rešenje je laserska operacija, dok je sve popularnija i krioterapija (zamrzavanje bradavica tečnim azotom) koja ne spada u bolne intervencije.

Važno je pomenuti da tokom lečenja treba izbegavati plivanje u bazenu ili hodanje bez obuće unaokolo, kako se virus ne bi preneo drugima.

Tinea nigra

Tinea nigra spada u kožne gljivične infekcije koja prouzrokuje bezbolne tamne mrlje na tabanima ili dlanovima. Infekciju prouzrokuju gljivice i to nekoliko različitih vrsta.

Ipak, najčešća je Phaeoannellomyces werneckii. Ove gljivice napadaju kožu tako što jedu melanin, zbog čega se stvara pigmentacija kože. Rezultat je javljanje tamne regije na onim mestima po tabanima gde je izvršen napad.

Oni koji rade sa zemljom često se susreću sa ovom infekcijom i mrljama ovog tipa na svojim tabanima. Baštovani i zemljoradnici zato uvek treba da nose debele, teško probojne rukavice i kvalitetnu obuću kako bi se zaštitili.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

Lečenje tamnih tačaka na donjem delu stopala izazvanih infekcijom tinea nigra obično je vrlo jednostavno – kremom koja se nanosi preko površine ugroženog mesta. Krema koja se u ovom slučaju preporučuje mora da sadrži antigljivične sastojke kao što su ketokonazol, mikonazol, klotrimazol i terbinafin. Lečenje traje obično od dve do četiri nedelje. Međutim, za teške infekcije možda će biti potrebno i do dva meseca.

Za one koji žele da ubrzaju lečenje, lekar (hirurg) može da obradi ugroženi prostor skalpelom kako bi dozvolio leku da što bolje prodre u kožu. Oralni lekovi se u ovom slučaju najčešće ne preporučuju.

Tamne mrlje na tabanima mogu biti uzrokovane i drugim zdravstvenim problemima, a ne samo HPV virusom ili gljivičnim infekcijama.

  • Dijabetesna dermopatija, često povezana sa visokim nivoom šećera u krvi, stvara problem sa krvnim sudovima u koži. Ovo stanje može dovesti do nastanka kružnih tamnih mrlja koje ne stvaraju nikakav bol. S druge strane, tamne mrlje na tabanima mogu biti i uzrokovane viškom insulina.
  • Purpura je stanje krvnih izliva na koži, usled čega dolazi do obojenosti i crvenila kože u mrljama različite nijanse crvene boje. Osobe sa purpurom sklonije su modricama i krvarenju.
  • Atletsko stopalo, kao česta gljivična infekcija, takođe može dovesti do mrlja na dnu stopala.
  • Trovanje arsenom često može biti uzrok javljanja tamnih tačaka na koži tabana.