ODIZIMAJU DAH

Znamo da najlepši pogledi na krajolike pucaju sa visina, pa su tako i vidikovci Tare ona mesta odakle se pružaju fenomenalni pejsaži jednog od najlepših krajeva Srbije.

 

Nacionalni park Tara je jedno od najpoznatijih turističkih destinacija u Srbiji, ako ne i najpoznatija. Ovaj Nacionalni park se nalazi na zapadnom delu zemlje sa desne obale reke Drine.

vidikovci tare

Pogled na Drinu s vidikovca Bilješka stena

Park je poznat po svojoj prirodnoj lepoti, kulturnim i istorijskim znamenitostima, kao i po brojnim aktivnostima koje su ovde u ponudi. Naime, posetioci parka mogu koračati raznim planinarskim stazama, uživati u avanturama kao što su kajak, paraglajding ili pecanje, posetiti razne kulturne i istorijske znamenitosti kao što su manastir Rača i Drinska kuća, a povrh svega toga, uživati u veličanstvenim pogledima sa vidikovaca koji se nalaze u parku.

Na Tari ima svega 5 zvaničnih i opremljenih vidikovaca, a ovde ćemo vas više upoznati s njima.

Banjska stena

Od svih vidikovaca Nacionalnog parka Tara, vidikovac Banjska stena je sigurno najpoznatiji i najposećeniji. Odredište se nalazi na 1065 metara nadmorske visine, udaljeno je od sela Mitrovac nekih 10 kilometara, a do vidikovca vodi dobro označen makadamski put. Odavde se pruža pogled na kanjon reke Drine, jezero Perućac i područje Osata u Bosni i Hercegovini. Kod samog vidikovca se nalazi drvena ograda i nekoliko klupa, na kojima se može opustiti i uživati u veličanstvenom pogledu. Jedna interesantna stvar o Banskoj Steni je poreklo njenog imena. Naime, vidikovac je dobio svoje ime po Banjskom vrelu koje je izbijalo u podnožju vidikovca dok se nije izgradilo jezero Perućac, pa je vrelo zatim potopljeno. Stanovnici Tare su koristili to vrelo zbog svoje tople vode u svakog doba godine, uključujući i zimu.

Bilješka stena

Bilješka stena takođe daje veličanstven pogled, ali za razliku od Banjske stene, on se pruža iz drugog ugla. Vikovac se nalazi na 1225 metara nadmorske visine i udaljeno je 6km od Predovog krsta. U blizini vidikovca može da se nađe mala koliba koja se slobodno može koristiti. Tu kolibu je izgradila ekipa za potrebe snimanja filma “Neke ptice nikad ne polete”. Na vidikovcu se mogu naći drvene klupe i stolovi, a površina vidikovca je zaštićena ogradom. Odavde se pruža pogled prema kanjonu Zvijezde, a isto tako na jezero Perućac, Bajinu Baštu i reku Drinu.

Crnjeskovo

Vidikovac Crnjeskovo je udaljen od centra Kaluđerskih Bara nekih 3.5 kilometara i nalazi se na 1035 metara nadmorske visine. Do vidikovca se stiže nakon 15 minuta lagane šetnje kroz šumu, kad se pođe od manastirskih stanova na Barovom brdu. Vidikovac Crnjeskovo se nalazi na uskoj steni i male je površine, a posetioci, kao i na prethodna dva vidikovca, dolaze zbog nesvakidašnjeg pogleda i uživanja u prirodi. Odavde se može videti klisura Rače, Bajobaštinska kotlina i stena Krstača. Vidikovac poseduje sređen prostor za relaksaciju sa klupama i drvenim stolovima.

vidikovac crnjeskovo

Pogled s vidikovca Crnjeskovo

Osluša

Osluša je jako pristupačan, prostran i dobro opremljen vidikovac koji služi kao dobro mesto za piknik uz divan pogled na reku Drinu, Bajinu Baštu i Bosnu. Ovaj vidikovac je površinski dosta veći od ostalih vidikovaca na Tari. Takođe, mnogo je ravniji, pa tako služi kao odlično poletište za paraglajding. Od sela Mitrovca je udaljen 8km, a kada se ovde dolazi, na 6. kilometru do Kaluđerskih Bara se skreće levo, pa nakon 2km se, prateći madamski put, dolazi do Osluše. Vidikovac Osluša je opremljen klupama i stolivima pod drvenom nadstrešnicom. Ovo je jedini vidikovac u Nacionalnom parku gde je dozvoljeno loženje vatre.

Sjenić

Vidikovac Sjenić ili Vitmirovac, koji se nalazi na Crnom Vrhu, najvišlji je vidikovac u Nacionalnom parku Tara, na nadmorksoj visini od 1444 metara. Odavde se pruža pogled na jezero Perućac i klisuru Dervente. Kod ovog vidikovca je postaljvena 12m visoka osmatračica, koja čini da se uživa u boljem pogledu. Takođe, tu su i drvene klupe i stolovi, koji su postavljeni u hladu među visokim drvećem. Sjenić se nalazi 5 kilometara južno od Predovog krsta i nekih 100m od makadamskog puta koji vodi do jezera Zaovine.

Autor: Dragan Veselinović, osnivač i urednik sajta Avanturista