SUMORNA NEDELJA

Pesma „Gloomy Sunday“ objavljena je davne 1935. godine, a od tada je još privlačila posebnu pažnju. Napisao ju je mađarski kompozitor i legenda kaže da se na stotine Mađara ubilo posle ove „samoubilačke“ pesme, kao i sam njen stvaralac.

 

Poznato je da muzika povremeno ima snažan uticaj na ljude, a neke su pesme sa razlogom postale klasici i ušle u legendu. Nešto morbidnija legenda vezuje se za pesmu „Gloomy Sunday“ („Sumorna nedelja“) mađarskog kompozitora Reža Sereša, koja je takođe poznata i kao „Pesma samoubica“.

gloomy sunday

Originalni tekst pod nazivom „Svet se završava“ govorio je o očaju uzrokovanom ratom, a završava se molitvom. Pesnik Laslo Javor napisao je novi tekst i tako započeo jednu od najmračnijih priča u istoriji muzike.

U Javorovom tekstu glavni junak slomljen smrću svoje ljubavi počini samoubistvo, a od prvog objavljivanja pesma je privukla veliku pažnju.

Pesma je u Mađarskoj prvi put objavljena 1935. godine, iako nije bilo lako naći nekog ko je voljan da je objavi.

„Nije stvar u tome da je pesma tužna. U njoj postoji nekakav nesavladiv očaj. Mislim da nikom ne bi bi bilo dobro da čuje ovu pesmu“, rekao je jedan od izdavača.

Za pesmu se veže legenda da je stotine ljudi u Mađarskoj počinilo samoubistvo nakon što su je prvi put čuli, a njenoj reputaciji nije pomoglo ni to da se i sam kompozitor ubio 1968. godine, 35 godina nakon što je napisao pesmu.

Pesma je ipak ubrzo prešla granice Mađarske i već je 1936. prevedena na engleski, a s njom su putovale i priče o samoubistvima.

Slavna Bili Holidej obradila ju je 1941. godine. Njen se tekst razlikovao od originala i bio znatno ublažen, ali za vreme Drugog svetskog rata bila je zabranjena. Bi-Bi-Si nije emitovao pesmu kako ne bi narušavao moral engleskog stanovništva u ionako teškim ratnim vremenima. Zabrana je ukinuta tek 2002. godine.

Izvor: Index.hr