PROBIOTIK VLADA!

Mogu li probiotici biti štetni? Ima li probiotik nuspojave i kakve? Kako odabrati probiotike i zašto ne deluju na crevnu mikrofloru?

 

Reci mi koje bakterije imaš i reći ću ti ko si 

Kad vam doktor prepiše probiotike ili ih vi sami kupite iz najbolje namere da poboljšate zdravlje, sva je prilika da ćete možda naštetiti zdravlju vašeg tela i izgubiti novac. Probiotici nisu sigurna kupovina.

A svetom vlada ludilo probiotika. U sve se stavljaju probiotičke bakterije, probiotici su postali MORAM GA IMATI dijetetski suplement. Godišnja prodaja probiotika u svetu iznosi preko 35 milijardi eura. Probiotici vladaju tržištem suplemenata.

Probiotici i štetne nus pojave - može li probiotik biti štetan?

Priča sa probioticima je sledeća – zbog lekova i antibiotika ili loše ishrane vaša crevna flora je poremećena i lekar vam prepisuje probiotike. Vi malo birate po apoteci i uzimate probiotik sa što više sojeva bakterija u što većem broju, na primer, 5 sojeva sa 30 milijardi bakterija. Uzimate pilulu probiotika kako je napisano i očekujete poboljšanje.

A ono …. jadac!

Nauka je početkom milenijuma detektovala da u crevima ima oko 500 sojeva bakterija. A onda su u zadnje vreme otkrili da ih ima možda i 1500 bakterija koje su tamo nastanjene. Taj skup bakterija se naziva mikrobiom ili mikrobiota. Pre 20-ak godina su rekli da postoji 7 bitnih probiotičkih bakterija koje su počeli da trpaju u sve i svašta, od jogurta do sokova. Probiotici su postali sastavni deo hrane kao i vitamini ili Omega 3 ulja. A sada već znaju da ima više od 77 različitih probiotskih bakterija koje su važne u nekom smislu – neke deluju zaštitno na organizam a neke toksično (endotoksini) i da se odnos između njih menja u crevima usled nekih poremećaja, te da je stanje crevne flore direktno povezano sa nekim bolestima (dijabetes, gojaznost, autoimune bolesti, MS, depresija).

To je toliko postalo složeno i obećavajuće polje rada i istraživanja da svakodnevno stižu novi nalazi, na primer kako neka bakterija utiče na imunitet i efekte hemioterapije, kako neke bakterije kad narastu u crevima proizvode alkohol koji izaziva promene na jetri, kako neke stvaraju curenje creva (gut leaking), kako određene bakterije imaju veći kapacitet da iz hrane izvuku više energije (malo jede a goji se) i tako redom. Zato je uzimanje probiotika sumnjivo a i zbog još nekoliko stvari …

Prvo, ni lekar a ni vi ne znate koje probiotičke bakterije i koji probiotici vam trebaju, uzimate sojeve bakterija napamet. Otuda nekome probiotici smetaju, nekome se pogorša stanje a neko čak dobije i neku drugu bolest a da ne zna da je od probiotika.

Da, i to postoji!

…. “It’s such a broad industry with so many different bacteria out there and we don’t have enough studies to show which ones are beneficial to which situation or person. I think that’s going to be a really hard thing to do,” said Dr. Haithcock….

Drugo, polovina popularnih probiotika u Americi ima tragove glutena u sebi, što mnogima smeta. Ko je alergičan na gluten bolje da ne uzima probiotke.

Treće, ne znate šta u njima stvarno ima. Univerzitet Kalifornija je analizirao 16 probiotika od kojih je samo 1 (jedan) imao u sebi ono što je na njemu napisano da ima.

…. Dr. David Mills conducted the University of California, Davis study.
“The label doesn’t always match what’s on the products,” Mills said ….

Četvrto, pitanje je da li u kapsuli probiotika postoje žive probiotičke kulture bakterija ili su već pokojne i nedeletvorne kada ih uzimate, jer na njihovo stanje utiče vreme koje provedu u kapsuli. Otuda ozbiljni istraživači smatraju da je upotreba probiotika u kapsulama vrlo sumnjiva po učinku.

Peto, najbolji probiotik na svetu i jedini koji ima zdravstveni benefit za vas su prirodni probiotici: kiseli kupus, domaće kiselo mleko, mladi beli sir, turšija, miso supa, kombuha, jer je u njima takav prirodni raspored sojeva bakterija da je to najbolje za vašu crevnu floru.

Nemojte se zanositi sa Balans jogurtom i probiotičkim jogurtom mlekara ili industrijskim kefirom, jer to mahom nije delotvoran probiotik a velika je šansa i da dobijate bakterije koje vam ne trebaju.

Sedmo, probiotičke bakterije se teško probijaju kroz želudac i želudačnu kiselinu koja sve vari, pa stoga one najbolje prolaze uz prebiotike, vlaknastna balastne materije iz hrane. Otuda je najbolje da svaku kapsulu probiotika pre uzimanja otvorite i prah bakterija prospete i umešate u jogurt, kiselo mleko, supu, potaže, salatu, kako bi imale bakterije veću šansu da prođu. Otuda su prirodne namirnice mnogo blji probiotici od kapsula, jer su ujedno i prebiotici.

I tako dalje …

Skorašnja studija jednog tima naučnika iz Turske je na primer pokazala da kod ljudi koji imaju masnu jetru postoji povećanje određenog soja bakterija u crevima i nedostatak drugih. Na žalost, savremene probiotičke kapsule im nude upravo bakterije koje im ne trebaju i koje prave problem, a ne one koje im fale, pa istraživači zaključuju da bi svaki pacijent trebao da ima dizajniran probiotik na osnovu stanje njegove crevne flore a ne da uzima napamet probiotike.

We demonstrated a BMI and age-independent association between the presence of NASH (Nonalcoholic steatohepatitis) and levels of A. muciniphila and Enterobacteriaceae as well as increased endotoxin levels. L. reuteri was abundant in the patient group, suggesting that dominant Lactobacillus species should be considered  before probiotic treatments.

Tako da kad sledeći put krenete u apoteku po probiotik, pročitajte ovaj tekst i članak Koji su najbolji prirodni probiotici i umesto apoteku otiđite na pijacu po domaći kiseo kupus, turšiju, kajmak i mlad sir .

Zlatko Šćepanović