POSTULATI IZBEGAVANJA UPALE 

Jedan od novijih načina planirane ishrane koji je zaživeo u svetu je protivupalna ishrana. Njen plan sadrži određena pravila konzumiranja namirnica na način da se izbegne upala u organizmu, što znači predupređivanje ozbiljnih bolesti.

 

Protivupalna ishrana počinje eliminacijom hrane koja izaziva ili pogoršava upalno stanje, a koje dalje vodi do nastanka brojnih teških oboljenja.

protivupalna ishrana

U namirnice koje možemo smatrati protivupalnim, između ostalih spadaju šećeri i prerađena hrana, proizvodi bogati omega 6 masnim kiselinama, hrana spremana u biljnim uljima, mlečni proizvodi, kao i namirnice pune potencijalno osetljivih materija kao što je gluten. Umesto njih, fokus treba da bude na svežim neprerađenim namirnicama koje su pune hranljivih materija, ali se uz to moraju poštovati još neke stvari ukoliko se žele izbeći sve moguće bolesti inicirane upalom u organizmu, a njih je zaista mnogo.

Imajući sve ovo u vidu, moguće je izdvojiti pet principa koji mogu optimizovati savršeni protivupalni (antiinflamatorni) plan ishrane koji će vam pomoći da izgubite težinu i osećate se bolje.

1) Povećati količinu namirnica bogatih omega 3 masnim kiselinama

Dok konzumiranje hrane opterećene omega 6 masnim kiselinama kao što su meso i mesne prerađevine koje mogu pogoršati zapaljenje, omega 3 masne kiseline pokreću antiinflamatorne molekule u telu. Ključ je u ravnoteži – treba jesti jednake količine hrane bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Nažalost, ljudi se danas hrane toliko nezdravo da je ta ravnoteža narušena, pa su omega 6 masne kiseline zastupljenije u proseku i do 50 puta više nego omega 3. Time se delimično objašnjava značajan porast inflamatornih bolesti kao što je neizlečiva i najteža bolest današnjice, rak. U hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama ubraja se riba, meso od životinja hranjenih travom, jaja od živine koja se ne hrani koncentratima, sveže mleveni lan, čia seme, badem, orasi…

2) Fokusirati se na sveže neprerađene namirnice

Ovakva hrana uključuje plodove sa izrazito niskim procenta šećera u sebi, kao što je bobičasto voće i avokado, lisnato i krstasto povrće (kupus, kelj, karfiol, brokoli, prokelj). Spanać je, na primer, bogat protivupalnim jedinjenjima kao što je kvercetin. Jagode u sebi imaju antioksidativne i antiinflamatorne fenole kao što su antocijani i elagitanini.

3) Bez straha od masti!

Prave dijetalne masti, koje uključuju omega 3 masne kiseline, mononezasićene masti, pa čak i zdrave zasićene masti mogu biti veoma snažno sredstvo u borbi protiv upale. Avokado, masline, kokosovo ulje, orašasti plodovi, razno voće, semenke i proteini iz mesa životinja hranjenih na najprirodniji način su hrana čije masti ne mogu štetiti našem organizmu.

4) Prilagoditi sopstvenom budžetu

Mnogi kritičari tvrde kako su brojni savremeni načini ishrane, poput mediteranske ishrane, veoma skupi jer u sebi sadrže ne tako jeftine namirnice kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje, organski proizvodi ili meso životinja gajenih na što prirodniji način. Moguće je da ovakve namirnice prevazilaze budžet prosečnog čoveka, ali dobro osmišljena protivupalna ishrana ne mora da izlazi van zacrtanog okvira mesečnih izdataka za hranu.

5) Životni stil

Snižavanje javljanja upale u telu na minimum ide ruku pod ruku sa ishranom, ali treba voditi računa i o nekim drugim parametrima kako bi ta ishrana dobila na značaju. Ključne su životne navike u vidu stila kojim čovek svakodnevno živi, pa sa tim u vezi svako mora pribaviti dovoljno sna, držati se podalje od različitih tipova stresa, smanjiti izloženost toksičnim materijama i biti fizički aktivan. Tek uz sve ove parametre zdravog načina života, namirnice koje konzumiramo protiv javljanja ili smanjenja upale imaju svoj puni efekat.