SVEČANA TORTA S KAFOM

Svim ljubiteljima kafe ovo će postati omiljena poslastica. Nije sasvim rezervisana za svečane prilike, mada joj je takvo ime. Svečana torta s kafom pravi je dragulj među desertima sa najpopularnijim toplim napitkom.

torta s kafom

Sastojci:

Za biskvit:

2 čaše brašna
2 čaše šećera
1/4 kašičice soli
200 g maslaca
pola čaše mleka
3 kašike instant kafe
2 jaja
1 kašičica praška za pecivo
2 kašičice vanile

Za krem:

100 grama maslaca
450 grama šećera u prahu
2 kašike instant kafe
1/4 kašičice soli
4 kašike slatke pavlake

Način pripreme:

Za biskvit su potrebna dva okrugla kalupa za pečenje ili možete peći jedan po jedan. Uglavnom, kalupe svakako namažite maslacem i pobrašnjavite. U velikoj posudi pomešajte šećer, brašno i so, pa to ostavite sa strane.

U jednom lončetu otopite maslac za biskvit na srednjoj vatri, a u drugom lončetu ugrejte jednu čašu vodu i u nju ubacite kafu. Kada se maslac otopi dodajte kafu i pustite da vri kratko vreme pa zatim ostavite da odstoji minut-dva. U drugoj posudi dobro pomešajte jaja, prašak za pecivo i vanilu, a zatim po malo uspite otopljeni maslac. Pazite da ne bude vruć i dodajte ga po malo da njegova toplina ne bi uticala na sirova jaja. Ova smesa dovoljna je za dva biskvita ili ga nakon pečenja možete preseći preko širine. Biskvit se treba peći oko 20 minuta na 180 stepeni.

Za krem je potrebno uzeti maslac (najbolje je da prethodno stoji na sobnoj temperaturi) i dobro ga izmiksati sa šećerom u prahu. Tada dodajte kafu i so pa na kraju slatku pavlaku. Krem namažite između biskvita, a deo ostavite za ukrašavanje preko torte.

Prijatno!