LEUKOCITI

Postoji pet različitih tipova leukocita u ljudskom organizmu. Ti tipovi belih krvnih zrnaca imaju svoju specifičnu strukturu i određenu funkciju u imunom sistemu čoveka, koji je najvažniji u odbrani od bolesti.

 

Bela krvna zrnca ili leukociti su ćelije koje čine većinu našeg imunog sistema, što predstavlja odbrambeni mehanizam koji nas štiti od stranih tela i različitih vrsta infekcija.

tipovi belih krvnih zrnaca

Leukociti nastaju u koštanoj srži od multipotentnih ćelija zvanih hematopoetske matične ćelije. Leukociti egzistiraju u svim delovima tela, uključujući vezivno tkivo, limfni sistem i krvotok.

Pet tipova leukocita i njihove funkcije

U osnovi postoje dve različite vrste leukocita i svaki se pod mikroskopom razlikuje jedan od drugog. To granulociti i agranulociti.

  • Granulociti imaju vidljive granule (zrna) unutar ćelija koje obavljaju različite funkcije u ćeliji. Tri vrste granulocita su neutrofili, eozinofili i bazofili.
  • Agranulociti nemaju vidljive granule pod mikroskopom i u njih se ubrajaju limfociti i monociti.

Dakle, postoji pet različitih tipova belih krvnih zrnaca, od kojih svaki tip ima različite funkcije u ljudskom imunom sistemu.

Svi oni međusobno zajedno koordiniraju u borbi protiv raka, ćelijskih oštećenja i zaraznih bolesti.

  1. Neutrofili

neutrofil

Neutrofili su najčešći tip belih krvnih zrnaca u ljudskom telu sa nivoima od 2.000 do 7.500 ćelija u kubnom milimetru krvi. Neutrofili su ćelije srednje veličine sa nepravilnim jezgrima i mnogo granula koje vrše razne funkcije unutar ćelije.

Funkcija: Oni funkcionišu pritiskom na zidove krvnih sudova, blokirajući prolaz bakterija koje pokušavaju da dođu do krvi kroz inficirano područje. Neutrofili su prve ćelije koje dolaze do područja u kome je došlo do napada na telo. One ubijaju klice pomoću postupka poznatog kao fagocitoza ili “jedenje ćelija”. Pored jedenja bakterija pojedinačno, neutrofili oslobađaju eksplozije superoksida koji imaju sposobnost da istovremeno ubiju mnoge bakterije.

  1. Eozinofili

eozinofil

Ne postoji mnogo eozinofila u krvi – samo oko 40-400 ćelija u kubnom milimetru krvi. Imaju velike granule koje pomažu u ćelijskim funkcijama.

Eozinofili su posebno važni kada su u pitanju alergije i infekcije parazitima i crvima.

Funkcija: Eozinofili funkcionišu otpuštanjem toksina iz njihovih granula kako bi ubili patogene. Glavni patogeni na koje eozinofili reaguju su paraziti i crvi. Visoke vrednosti eozinofila u krvi povezane su sa alergijskim reakcijama.

  1. Bazofili

bazofil

Bazofili su najređi tip belih krvnih zrnaca, sa svega 0-100 ćelija u kubnom milimetru krvi. Bazofili imaju velike granule i obavljaju funkcije koje do sada nisu dobro poznate. Veoma su živopisni pod mikroskopom, pa se veoma lako uočavaju.

Funkcija: Bazofili imaju sposobnost da luče antikoagulanse i antitela koji imaju funkciju protiv preosetljivih reakcija u krvotoku. Oni deluju odmah kao deo imuniteta protiv stranih tela koja vrše invaziju na organizam. Bazofili sadrže histamin, koji širi krvne sudove kako bi dospelo što više imunih ćelija u povređeno područje.

  1. Limfociti

limfocit

Limfociti su male, okrugle ćelije koje imaju veliko jezgro i malu količinu citoplazme. Oni imaju važnu funkciju u humoralnom imunom sistemu, koji je deo imuniteta, a odnosi se na proizvodnju antitela. Limfociti nastaju u limfnim tkivima, kao što su slezina, krajnici ili limfni čvorovi. Oko 1.300 do 4.000 limfocita nalazi se u kubnom milimetru krvi.

Funkcija: B limfociti prave antitela, što je jedan od poslednjih koraka u otpornosti na bolest. Kada B limfociti prave antitela, tako stvaraju patogene za uništavanje, a zatim spremne memorijske B ćelije koje mogu da se uključe u akciju u bilo kom trenutku, pamteći prethodnu infekciju specifičnim patogenom. T limfociti su još jedna vrsta limfocita diferenciranih u grudnoj žlezdi (timusu) koje su veoma važne u imunoj ćelijskoj funkciji.

  1. Monociti

monocit

Monociti su najveći od svih tipova belih krvnih zrnaca. Postoji samo oko 200-800 monocita u kubnom milimetru krvi. Monociti su agranulociti, što znači da imaju malo granula u citoplazmi vidljivih pod mikroskopom. Monociti se pretvaraju u makrofage kada izlaze iz krvotoka.

Funkcija: Kao makrofagi, monociti obavljaju posao fagocitoze svih vrsta mrtvih ćelija u telu, bez obzira da li je u pitanju somatska ćelija ili mrtav neutrofil. Zbog njihove veličine, oni imaju mogućnost da svare velike strane čestice u povredama za razliku od svih drugih tipova belih krvnih zrnaca.