BILJKE ZA GLAVU

Biljni dijetetski suplementi protiv depresije. Koje lekovite biljke se koriste kod depresija

 

Depresija je bolest koja je sve zastupljenija u današnjem svetu. Postoje više različitih teorija koje objašnjavaju etiologiju i patogenezu ove bolesti, smanjenje serotonina u mozgu jedan je od mogućih objašnjenja nastanka depresije ,takođe, smanjenje osetljivosti receptora za serotonin i smanjen unos triptofana koji je prekurzor u sintezi serotonina u organizmu  mogući su mehanizmi nastanka. Izražena depresija je stanje koje zahteva lekarsku pažnju i praćenje, primenu odgovarajućih farmakoterapijskih režima (primena antidepresiva) čiji je mehanizam dejstva povećanje količine serotonina i noradrenalina u mozgu u cilju izlečenja ili ublažavanja simptoma.

Osim primene sintetskih supstanci u tretiranju ovog oboljenja u cilju  smanjenja simptoma depresije veliku ulogu mogu  ostvariti suplementi bazirani na prirodnim proizvodima. U slučaju pogoršanja simptoma neophodno je obratiti se lekaru.

Biljni dijetetski suplementi protiv depresije - lekovite biljke i depresija

Kantarion

  • Za terapiju blagih do umerenih depresivnih epizoda i kratkotrajnu terapiju blagih depresivnih poremećaja mogu se koristiti biljni proizvodi na bazi vodeno alkoholnih ekstrakata herbe kantariona (Hyperici herba – Hypericum perforatum).

Sastojci herbe kantariona odnosno njihova kompleksna smeša hemijski različitih sastojaka, koji deluju različitim mehanizmima, sinergistički i aditivno, tako da je efikasnost ovakvih proizvoda znatno izraženija nego primena pojedinih aktivnih jedinjenja. Do ispoljavanja antidepresivnog dejstva potrebno je primenjivati ove proizvode minimum 3-4 nedelje.

Glavni aktivni sastojci:

  1. Naftodinatroni (hipericin, pseudohipericin)
  2. Derivati floroglucinola (hiperforin)
  3. Flavonoidi (neki flavonolni heterozidi)

Procijanidini (procijanidin B2), iako sami neaktivni, povećavaju bioraspoloživost hipericina i tako povećaju efikasnost ovih proizvoda, takođe i neki flavonoidi povećavaju bioraspoloživost nekih aktivnih sastojaka.

Mehanizam dejstva sličan je dejstvu sintetskih antidepresiva.

Ove preparate karakteriše dobra podnošljivost, u odnosu na sinteske antidepresive ispoljavaju znatno manje neželjenih reakcija, međutim, treba voditi računa o kombinovanju sa sinteskim supstancama zbog mogućnosti ispoljavanja neželjenih efekata, u suprotnom, primena je sasvim bezbedna i efikasna.

Divlja žalfija

Ulje divlje žalfije odnosno suplementi na bazi ulja pokazuju svojstva antidepresiva, baktericida, karminativa, afrodizijaka, hipotenziva. Biljka koja samoniklo raste u Evropi i njena primena u tradicionalnoj medicini poznata je od davnina.

Neke od aktivnih komponenti jesu geraniol, linalil acetat, linalol, neril acetat, germakren D, sklareol.

Ulje divlje žalfije dovodi do povećanja samopouzdanja, i jačanja mentalno i fizički iscrpljenog organizma. Zahvaljujući svežoj, slatkastoj , veoma prijatnoj aromi ulja dobro je prihvaćena od strane pacijenata.

Hemijski sastav :

  1. Diterpeni: sklareol
  2. Monoterpeni: limonen, mikren, ocimen, a – pinen, b – pinen, linalol, nerol
  3. Estri: linalol acetat, geranil acetat, neril acetat

 Aktivne supstance :

  1. Linalol – jedan od najkorisnijih monoterpenskih alkohola u parfimerijskoj industriji; učestvuje u sinteznom putu vitamina E; ima antinociceptivno, antikonvulzivno i sedativno dejstvo
  2. Nerol – antiseptično, antispazmodično, antibakterijsko dejstvo
  3. Alfa – terpeniol
  4. Geraniol
  5. Derivati acetata
  6. Mikreni

Trudnice samo uz konsultaciju sa lekarom trebaju primenjivati ove preparate ali nakon prvog trimestra. Preparati mogu ispoljiti hipnotičko dejstvo, osobe sa nižim krvnim pritiskom trebaju izbegavati ove preparate. Izbegavati primenu kod estrogen – zavisnih tumora: ciste jajnika, dojke, materice.

Lavanda

Često korišćeno i veoma proučavano etarsko ulje lavande veoma je cenjeno zbog njegovih karakteristika i farmakoloških efekata. Samo nekoliko kapi etarskog ulja lavande na ručnom zglobu ili jastuku može omogućiti miran san. Istraživanja su pokazala da etarsko ulje lavande ima anksiolitičk, antidepresivno, sedativno i neuroprotektivno dejstvo, stabilizuje raspoloženje . Za razliku od većine eteričnih ulja, lavanda se može uzeti i peroralno. Jedno istraživanje pokazalo je da peroralno uzimanje ulja lavande u vidu kapsula dovodi do ublažavanja anksioznog poremećaja, bez bojazni od moguće zavisnosti i nuspojava. Ako želite da probate samo jedno eterično ulje, probajte lavandino.

Hemijski sastav:

U etarskom ulju prave lavande (Lavandula angustifolia) dominiraju monoterpenski estri,a s nešto manjim udelom i monoterpenski alkohol linalol . Prava lavanda sadrži samo tragove kamfora, zbog čega joj je miris finiji, a primena sigurna.

U sastavu širokolisne lavande (Lavandula latifolia) prevladava linalol (oko 50%), dok linalil-acetata ima vrlo malo. Sa značajnik udjelom sudjeluje 1,8-cineol, terpenski oksid zbog kojeg ovo ulje ima jakoekspektorantno, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Zbog veće količine kamfora (oko 20%) nužan je oprez pri njegovoj upotrebi.

Druge lekovite biljke za depresiju

Tradicionalno korišćene lekovite biljke protiv depresije a koje možemo naći u obliku suplemenata su još i bosiljak, divlji origano, majčina dušica, hajdučka trava, lincura, nana, neven, ruzmarin, verem trava, rtanjski čaj, ljuta paprika, jasenak.

Od lekovitih biljaka za depresiju sa Dalekog istoka se koriste djumbir, žen šen, ginko.

BioMind kapi protiv depresije

Dijetetski suplement za depresiju na bazi biljaka

BioMind kapi – Mešavina lekovitog bilja i prirodni lek protiv depresivnih stanja i anksioznosti, stanja koja su u modernom svetu sve zastupljenije zbog sve izloženosti stresu i nezdravom načinu života, upotreba ovog preparata se preporučuje i za ublažavanje simptoma mentalne slabosti i iscrpljenosti. Takođe predstavlja pomoćno lekovito sredstvo protiv ozbiljnijih oboljenja kao što je hronična depresija.

U sastav BioMind kapi ulaze, osim opisanog kantariona čije je dejstvo klinički dokazano,  i druge lekovite biljke čiji je pozitivan uticaj u tretiranju depresije dobro poznat u tradicionalnoj medicini. U sastav ulaze: bosiljak, nana, matičnjak, ruzmarin, majčina dušica i neven, čijom kombinacijom se obezbeđuje pozitivan uticaj ovog preparata na nabrojane simptome.

Neophodno je naglasiti da ovaj preparat ne pokazuje neželjene efekte, ne stvara zavisnost pri hroničnoj primeni i ne utiču na karakteristike ličnosti što je vrlo važno jer sintetski antidepresivi mogu stvarati probleme pri dužoj primeni. BioMind kapi mogu se kombinovati sa svim drugim lekovima jer ne pokazuju nikakve interakcije. BioMind kapi predstavljaju bezbedan proizvod koji može ispoljiti hipnotičko dejstvo samo pri prekoračenju preporučene doze.

 

Milan Popović