OBILAZAK SPOMEN-SOBE

Ministarka za demografiju Slavica Đukić Dejanović posetila je Spomen-sobu „Kosmetske žrtve“ u zgradi Beograđanka. „Bol nema granica i još je intenzivniji kada nema pravde“, istakla je ministarka nakon obilaska.

 

Dokumentaciono-informacioni centar u Spomen-sobi „Kosmetske žrtve“ Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji 1998-1999-2000… u palati Beograđanka i zvanično je otvoren u prisustvu ministarke bez portfelja za demografiju i populacionu politiku Vlade RS Slavice Đukić Dejanović, predstavnika Kancelarije za KiM, Komisije za nestala lica Vlade RS, Vojske Srbije i drugih državnih organa.

đukić dejanović

Prisutni su, takođe, bili i v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić koji je ovom prilikom dobio zahvalnicu za doprinos sistema Elektroprivrede Srbije u borbi Udruženja za istinu i pravdu, i direktor EPS JP Termoelektrane „Kosovo – Obilić“ Dragan Veljić.

Cilj postojanja Dokumentacionog centra je prikupljanje dokumenata o progonima, stradanjima i uništenoj imovini licima srpske, romske i drugih nacionalnosti, kao i o uništavanju verskih i kulturno-istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji. Skup je otpočeo minutom ćutanja za žrtve. Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih lica na Kosovu i Metohiji najavilo je da će sva prikupljena dokumentacija poslužiti za podnošenje krivičnih tužbi protiv svih država koje su učestvovale u NATO agresiji.

Porodice traže pravdu i pomoć medija

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je sa ovog skupa poručila da Vlada traži procesuiranje i kažnjavanje zločinaca i da će u okviru svojih ingerencija i zakona činiti da se dođe do istine, pošto je to pravo i obaveza svakog čoveka moderne civilizacije. U Spomen-sobi „Kosmetske žrtve“ ona je podsetila koliko bol nema granica, i da je još intenzivniji kada nema pravde.

– Moramo i mi u Vladi uvek da se sećamo zla koje je nepravedno naneto i civilima i vojnicima i policajcima. Videli ste svedočanstva šta im se dogodilo i taj broj od 2.501 žrtve (zaključno sa Oliverom Ivanovićem) govori da su nam sve žrtve podjednako teške, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović i dodala da ko oseća taj bol šalje poruku da se ne sme dogoditi zlo kao tokom bombardovanja 1999. godine.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra u Spomen sobi „Kosmetske žrtve“ Simo Spasić rekao je da je Udruženje ispred Narodne Skupštine Republike Srbije postavilo novi pano sa natpisom „Espana: Kosovo – EU – no pasaran“ na Zidu plača i da su tako dali podršku Vladi Španije koja je, kako je rekao, poručila EU da „ lažna država Kosovo – no pasaran u Evropskoj Uniji“.

– Naše porodice su najveći tragičari u svom ovom dešavanju u regionu, ostali smo bez naših članova porodica, kuće su nam opljačkane i zapaljene i grobovi pradedova poorani i to ćemo pominjati dok god dišemo. Mi tražimo pravdu, rekao je Spasić i još jednom, po ko zna koji put, zatražio da se podigne spomenik svim žrtvama NATO bombardovanja od Košara do Horgoša. Takođe je izrazio zahtev porodica da počne sa radom Specijalni sud za ratne zločine OVK i još jednom zamolio medije i insistirao na tome da i oni u tome daju svoj doprinos.

Istina i pravda i za Olivera Ivanovića

Simo Spasić je rekao da je Oliver Ivanović 2501. žrtva na Kosovu i Metohiji i da Udruženje i za njega traži pravdu, da se zločin rasvetli a počinioci i nalogodavci kazne. Direktor EPS-a Milorad Grčić je rekao da je posle fotografija, dokumenata i filmske projekcije u Spomen-sobi teško govoriti, a posebno pred porodicama onih kojih više nema.

– To su ljudi koji 20 godina u ovom udruženju pokušavaju da ostvare pravdu koja je zaslužena i koji godinama trasiraju put da nikada naši potomci ne zaborave deo srpske istorije i srskog naroda, rekao je Grčić.

Zastupnica Udruženja Snežana Marković Zdravković, kojoj su ubijeni otac i brat istakla je da će Dokumentacioni centar dokumentovati stradanje svih žrtava od albanskih terorista i NATO agresora od Košara do Horgoša, ali i za pronalaženje kidnapovanih lica.

Istaknuto je da je cilj Dokumentacionog centra i prikupljanje spsikova svih ubijenih civila u NATO agresiji, poput žrtava u vozu u Grdeličkoj klisuri, civilnih žrtava u Aleksincu, na mostu u Varvarinu, radnika RTS–a… Sva dokumentacija biće na jednom mestu i Centar će moći da proučava važne arhive nastale pre, za vreme i neposredno posle rata. Dokumentarno-informacioni centar će se zalagati za potpuno nepristrasno obaveštavanje porodica žrtava, stanovništva i javnosti uključujući i pravo na istraživanje, primanje, slanje i razmenu informacija putem sredstava javnog informisanja.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić