PROBLEMI S KOKCIDINIJOM

Neprijatnost i bol u trtičnoj kosti može da se javi u svakom životnom dobu oba pola, ali je iz nekoliko razloga nešto karakterističniji kod porodilja. Kako ovaj bol nastaje, a kako se eliminiše?

 

Bol u trtičnoj kosti, poznat kao kokcidinija, najčešće pogađa žene nakon porođaja. Karakteriše ga bolna nadraženost i osetljivost krajnjeg dela kičme. Bol se naglo i značajno povećava u sedećem ili stojećem položaju, ali i usled problema sa probavom.

bol u trtičnoj kosti

Proces rođenja deteta može izazvati kokcidiniju kada je trtična kost oštećena zbog fizičke povrede koja se dogodila direktno ili na okolnim mišićima i tetivama. Pritisak uzrokovan guranjem bebe može dovesti do preopterećenja u toj kosti i okolnim mišićima, čime ih čini neefikasnim u obezbeđivanju stabilnosti u donjem delu kičme.

Veća je verovatnoća da će se trtična kost povrediti ukoliko je beba velika ili je karlica mala i nepravilno oblikovana.

Uobičajene dnevne aktivnosti mogu biti veoma ometane ovim bolom tako da relativno jednostavne radnje kao što su vožnja, savijanje u struku ili sedenje na duži period mogu izazvati priličnu nelagodnost. Osećaj bola tokom polnog odnosa, povećan bol duž celih leđa i bol u nogama su samo neki od simptoma koji karakterišu kokcidiniju.

Kako se tretira bol u trtičnoj kosti posle porođaja?

Bol u trtičnoj kosti nakon porođaja tretira se kombinacijom jednostavnih i efikasnih vežbi kao što je držanje leda na osetljivom području, ležanje postrance i odmaranje što je više to moguće.

Postoje jastuci za sedenje na stolicama koji su projektovani tako da smanjuju pritisak na trtičnu kost. Ovo podrazumeva da su dizajnirani tako da imaju rupu u sredini kako bi se olakšalo pritiskanje na zadnji deo kičme.

Dok se bol u trtičnoj kosti sve više oslobađa, važno je izbeći zatvor stolice po svaku cenu, jer ovakvo stanje znatno povećava bol i neugodnost na kraju kičme. Takođe je veoma važno uzimati dosta tečnosti i jesti hranu bogatu vlaknima kako bi se pomoglo pri varenju namirnica.

U prvom mesecu nakon porođaja potrebno je izbegavati naprezanje leđa tako što se neće podizati teške stvari niti učestvovati u fizički zahtevnim aktivnostima kao što su skakanje ili trčanje. Valja probati sa spavanjem postrance i to sa jastučićem između kolena kako bi trtična kost bila relaksirana.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Golden Sweden Bitter kao oblog umiruje bol u krstima, ledjima, zglobovima …

Saveti i tretmani u otklanjanju bola

Postoje i drugi tretmani za lečenje bola u trtičnoj kosti nakon porođaja ako lekovi i vežbe ne daju rezultate.

  • Injekcija

Poseta lekaru i postavljanje dijagnoze dovešće verovatno do propisivanja injekcije kako bi bolovi uminuli. Osim injekcije, moguće je da uz tretman budu propisani i steroidi kako bi se smanjilo zapaljenje oko trtične regije. Ovaj tretman je efikasan i može se koristiti za pružanje pomoći u trajanju od jedne sedmice, ali i tokom niza meseci. U zavisnosti od toga koliko je organizmu potreban ovakav vid tretmana, moguće je dobiti najviše do tri injekcije u roku od godinu dana.

  • Ručno nameštanje

Ručno nameštanje kao tretman lečenja kokcidinije vrši se u cilju smanjenja bola koji je izazvan nepokretnošću trtice. Zglob između trtične i krsne (sakralne) kosti moguće je ručno namestiti kako bi se postiglo olakšanje.

  • Masaža

Glavna svrha masiranja trtičnog područja je smanjivanje napetosti u mišićima koji su vezani za trtičnu kost. Napeti mišići ovog dela tela imaju tendenciju da istegnu ligamente i okolne zglobove koji ograničavaju pokretljivost tog dela tela

  • Istezanje

Obučeni stručnjak, kao što je fizioterapeut ili kiropraktičar, može lagano da istegne mišiće u trtičnoj kosti kako bi se smanjila napetost mišića u tom području. On je osposobljen da pruži različite tipove istezanja u cilju relaksacije trtične regije i umanjenja bolova.