ZA ONE KOJI IMAJU ŠTA DA PODELE S DRUGIMA!

Razmišljali ste da napravite svoj YouTube kanal ili da se bavite video streamingom? Ukoliko jeste, trebaće vam studio.

 

Velika je zabluda da je za kvalitetetnu produkciju i proizvodnju video sadržaja, pogotovo kada su mediji u pitanju, potreban basnoslovno skup i veliki studio.

Ako zanemarimo činjenicu da je danas suština bitnija od forme, pa se i MOJO (mobile journalism) novinarstvo sve više rasprostranilo, možemo da progovorimo koju o tome kako da za malo para opremite studio koji će biti u isto vreme i funkcionalan i u službi estetike. I da vam, na koncu, za sve to ne treba mnogo para.

Šta će mi studio uopšte?

Ovo pitanje je, svakome ko je ikada držao foto aparat ili kameru, logično palo na pamet. I odgovor je na njega još prostiji: “Da, ako si amater ili početnik, saglasni smo, zaista ti ne treba”. No, oni koji su u poslu video produkcije i fotografije nešto dublje i koji od toga zarađuju ili makar misle da zarade, odgovor na ovo pitanje vide kao neupitnu neophodnost. Ukoliko se bavite proizvodnjom video sadržaja i želite da postignete efektivnost, kontinuitet i brzinu pravljena snimaka, a potom i zadržati određenu standardizovanu formu, ovakvo pitanje nećete ni postavljati. Odgovor će se sam nametnuti. Imajte na umu da studio smanjuje poslove post produkcije, pa će vam osim novca uštedeti i vreme. Makar kada posmatrate dugoročno.

Kako izgleda studio?

Ok, prosečni će poznavalac ove tematike, verovatno napustiti tekst, ali mu ipak savetujemo da ostane. Saznaće na primer da TV studio neretko treba da ima najmanje dve prostorije. Jedna će biti režija, odnosno kontrolna soba. Sama prostorija studija gde su kamere, osvetljenje i mesto za snimanje, odvojeno je od kontrolne sobe često prozorom iz kog se čitava procedura nazire. Naravno, pošto danas studijska kontrola može da stane u jedan dobro opremljen kompjuter sa visokim napajanjem, prozor može da izostane. Monitor je pogled u svet. Audio i video svičer i svi kontroleri video i audio signala nalaze se u  sobi koju često zovemo režija i odakle se diktira ceo proces snimanja. Velike i skupe kamere zanemarite, jer posao snimanja možete vršiti bilo kojim uređajem sa HD video zapisom, makar to bio i dobar telefon na stativu.

Ono što sigurno morate imati, ukoliko želite dobar zvuk jeste uređaj za snimanje poput TASCAM-a. No, da bi Tascam funkcionisao, potrebno je da sagovornike ozvučite bubicama. Prodaja bubica danas nije samo vezna za studio i novinarstvo, već se koristi i među studentarijom. Ali, baš ovakve bubice možete koristiti za live stremove sa nekoliko gostiju, ukoliko želite podršku iz režije.

Primer – Vi ste voditelj koji ne može iz pameti da izvadi pitanje koje bi pitao gosta. Režija vam kroz bubicu dojavi, matirate sagovornika i budete dobar voditelj. Važno je napomenuti da prostorija studija ne mora da bude površinski velika, ali vodite računa o akustici.

Apsorpcija zvuka

Da bi studio dobro “funkcionisao” kada je zvuk u pitanju, potrebno je da svaki suvišan zvuk nestane. Stoga se u profesionalnim studijima koriste apsporberi. Ukoliko nemate dovoljno novca, apsorbere uz malo mašte možete i sami napraviti. Drveni ramovi koji imaju funkciju antifona, a ispunjeni su posebnim sunđerom i tapacirani tkaninom, mogu poslužiti za upijanje šuma i eha. Ova povoljna opcija od studija će napraviti mesto za primer. A pojedine male lokalne medijske kuće upravo u ovakvim studijima proizvode vrhunske medijske sadržaje.