DRVENI ZUBI DŽORDŽA VAŠINGTONA

Stomatologija u raznim oblicima postoji već nekoliko milenijuma i sve što nam je podarila ne može da stane u jedan tekst, ali zato može u par najinteresantnijih činjenica.

 

U ova surova vremena, kada karcinomi, tumori i brojne neispitane bolesti haraju, a medicina pred nekima aktivno ćuti, spuštajući gard, nema čoveka koji se o svojoj sudbini i kratkovečnosti, ne zapita iz ugla zdravlja. No, druga se jedna bolest, od koje oboljevaju i mladi i stari, a pred kojom mnogi žmure kao da ne postoji, podvlači u ljudske skute i perfidno odnosi živote.

stomatologija

Da, verovali ili ne, reč je o dentalnim bolestima, oralnim procesima, i lošim zubima koji mogu uzrokovati čitav niz novih bolesti, a da toga ne budemo svesni. Stoga, pre nego što kažemo koliko je veličanstvena stomatologija koja nam može spasiti živote, podsećamo vas da se ne bojite stomatološke ordinacije, već pravac tamo, da proverite svoje zube. A mi ćemo vas kroz istoriju i suštinu stomatologije «provozati» u nekoliko paragrafa. Čisto da znate kakve su muke zaista prethodile pre nego što smo zube počeli da popravljamo u urednim i čistim ordinacijama, sa anestezijom i sterilisanom opremom.

Kad istorija otvori karte

Gledajući se u ogledalo, kada ujutro peremo zube, ne možemo ni da naslutimo šta sve istorija o zubima može da krije. Mi, podrazumeva se, o zubima ne razmišljamo toliko temeljno da bi nam uopšte pojedina pitanja pala na pamet. Ali, u stvarnosti postoji toliko zanimljivih činjenica o zubima i stomatologiji uopšte da bi nam se osmeh razvukao u široki kez.

Ako ste mislili da smo zubne implante nasledili iz bliske prošlosti, grešite. Čak gotovo milenijum i po traje tradicija ugrađivanja zuba. Reč je bila o ritualnom ugrađivanju drvenih zuba u vilice majanskih žena. Na sreću, današnji implanti nisu ni nalik onima koji su tada bili deo obreda.

Higijeno, gde li si?

Da li treba da nas zabrine podatak da čak jedna od četiri osobe ne čisti svakodnevno zube. Iako je preporuka koju je stomatologija utvrdila da zube treba četkati makar dva minuta, statistika kaže da prosečna osoba pere zube između 45 i 70 sekundi. Prosečna osoba u toku života provede 38,5 dana četkajući zube. Nimalo ne čudi činjenica što većina ljudi od 32 zuba koliko vilica treba da broji, vrlo često ima nedostatak. Psi imalju 42 zuba, mačke 30, a rekord među životinjama je 104. Šta li bi one trebalo da kažu, kada bi morale da peru zube redovno?

Zubi Džordža Vašingtona i ostale zablude

Iako mit kaže da je prvi predsednik Amerike, Džordž Vašington imao drvene zube, ispitivanja ipak kažu da nije tako. Naime, proteza koju je on nosio napravljena je od slonovače, zlata i tuđih ljudskih zuba. Razume se da Vašingtonu nije bilo nimalo prijatno da nosi protezu ovog tipa, pa je često slikan sa „oklembešenom“ donjom usnom. Pre zubne paste, koristili su se koralni prah, alabaster i železna rđa kao pasta za zube.

Čuvajte zube!

Na samom kraju važno je pomenuti i jednu od negativnijih slika. Bolesni zubi često mogu biti uzročnik infarkta, moždanog udara, bolesti grla, dušnika, poremaćaja bubrega i jetre. Ne želite valjda da zbog tako sićušne stvari kao što je zub dobijete hroničnu upalu sinusnih kanala ili imate probleme sa očima i vidom. Podsetnik – odmah kod zubara!