VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI

Poznato je da je za zdravlje dobro popiti čašu mlake vode s limunom odmah po ustajanju. S druge strane, piti hladnu vodu nije preporučljivo iz brojnih razloga, iako se na prvi pogled čini da ona najbolje deluje u nekim trenucima.

 

Ako ne znamo kako da se osvežimo onda popijemo čašu hladne vode. Međutim, ovo nije ni jedini, a svakako nije najbolji način da utolimo žeđ, jer osim što neće učiniti da smo manje žedni, može nas uvesti u određene zdravstvene neprilike.

piti hladnu vodu

Ovde ćemo navesti sedam razloga zbog kojih bi svako od nas mogao da porazmisli pre nego popije čašu hladne vode.

Iscrpljivanje energije

Pijenje hladne vode donosi brzo osveženje, ali to dejstvo je samo privremeno. Pošto naše telo troši vodu i stalno radi na tome da održava telesnu temperaturu, hladna voda zapravo sagoreva energiju umesto da je obezbedi. Zato hladna voda ne radi kao energetski stimulans, već naprotiv, ona nas čini preumornim ukoliko popijemo previše.

Digestivni problemi

Mnogi koriste hladne obloge za lečenje upale spoljašnjih delova tela, kao što su otečena ruka ili stopalo. Pijenje previše hladne vode može uzrokovati abdominalni bol i uznemirenje u stomaku. Ovo takođe može izazvati mučninu ili povraćanje, jer se želudac stegne i ometa probavu.

Zatvor

Kao što je pomenuto, varenje je u velikoj meri pogođeno pijenjem hladne vode. Iako brzo ispijanje može dovesti do dijareje, najverovatnije će ona izazvati zatvor stolice. Hladna temperatura ometa varenje zato što može izazvati skupljanje creva i otežava hrani da smekša.

BioLaksativ protiv opstipacije

Problemi sa hidratacijom

Hladna voda ne može da uzrokuje simptome prehlade, ali njeno konzumiranje može da uzbuni organizam u smislu hidriranja. Dok mislimo da će nam hladna voda utoliti u žeđ, mnogo bolja za neutralisanje žeđi je voda sobne temperature. Da bismo iskoristili vodu koju popijemo, telo je mora zagrejati do naše normalne telesne temperature kako bi ušla u naš sistem. Zbog toga pijenje hladne vode odlaže proces hidratacije.

Glavobolja i drugi bolovi

Kada prebrzo pojedemo sladoled može nam se desiti instant „zamrzavanje mozga“. Ista stvar može se dogoditi i kada popijemo čašu hladne vode naiskap. Mučni i intenzivni bol može putovati do naše glave, gore i dole kroz kičmu i ceo trup, što može izazvati vrlo neprijatne bolove u telu.

Srčani ritam

Kada popijemo hladnu vodu, njena oštra temperatura prelazi preko kičmene moždine i kranijalnih nerava u vratu. Iako naše telo radi brzo da bi zagrejalo unetu hladnu tečnost, ona i dalje ima dovoljno vremena da pogodi određena područja našeg tela. Kranijalni nerv je važan za kontrolu srčanog ritma, koji može usporiti srce usled brzih promena temperature.

Stvrdnjavanje masti

Smatra se da pijenje hladne vode uzrokuje da naše telo sagori kalorije i ubrza metabolizam. Međutim, svaka reakcija nastala konzumiranjem hladne može samo da očvrsne masti u našem digestivnom sistemu. To ih čini mnogo težim za sagorevanje.